Een Smart City, of slimme stad, is een stad waarbij informatietechnologie en het internet gebruikt worden om de stad te beheren en te besturen. Hierbij gaat het zowel om de administratie als om de voorzieningen zoals bibliotheken, ziekenhuizen, transport en nutsvoorzieningen. Een vooruitstrevende stad als Haarlem kan daar natuurlijk niet in achterblijven. In het Haarlem Business Park wordt daarom hard gewerkt aan Smart City Haarlem. 

Smart City

Het doel van een slimme stad is de levenskwaliteit te verhogen door de stad efficiënter te organiseren en de afstand tussen de inwoners en het bestuur te verkleinen. Alle onderdelen van de stad worden verbonden via een netwerk van sensoren, internet en hoogstaande technologische apparaten met als motor het internet. Dit maakt niet alleen een beter bestuur mogelijk, maar laat het bestuur ook toe om de inwoners in de gaten te houden, wat wellicht de keerzijde is van een Smart City. Belangrijk hierbij is het realtime verzamelen van informatie. Deze data vervolgens continu beschikbaar maken, bijvoorbeeld via open data-projecten, is de sleutel tot de Smart City. Zo krijgen mensen die leven in zo’n slimme stad ook invloed op hun omgeving en ontstaat er meer sociale betrokkenheid. Bekijk deze korte film van Ministerie van Infrastructuur & Milieu over de kansen voor Smart Cities in Nederland.

Smart City Haarlem

Smart City Haarlem is een platform voor innovatie in Haarlem. Bedrijven, organisaties, inwoners, gemeenten en kennisinstellingen worden daarbij uitgedaagd om innovatieve ideeën en oplossingen voor stedelijke vernieuwingen te realiseren. Dit doen zij dus door het slim gebruiken maken van data afkomstig van sensoren, smart phones, smart meters en GPS tracking. Maar om te beginnen met het verbinden van ideeën op het gebied van Smart City met innovatieve projecten en oplossingen. Dit draagt direct bij aan de leefbaarheid en economische ontwikkeling van Haarlem en haar omgeving. Smart City Haarlem is actief in verschillende zogenaamde Smart City transitiepaden, waarin er wordt samengewerkt met organisaties, die vooraan staan op het gebied van innovatie.

Smart City Haarlem

Het doel

Smart City Haarlem heeft de ambitie om de stad van de toekomst te ontwikkelen. Van Haarlem een echte Smart City maken. Een stad die voorloopt op het gebied van innovatie en slimme oplossingen. Een proeftuin van innovatie. Daarom koppelen ze corporates aan start-ups, maar zijn er ook juist voor lokale MKB-bedrijven. Smart City Haarlem is gevestigd op het nieuwe ‘Onder de Toren’-complex, dat ligt onder de oude KPN in het Haarlem Business Park. Er zijn slimme werkplekken ingericht voor bedrijven en start-ups die vooruit willen lopen op het gebied van innovatie. Daarnaast zijn er ook ruimtes beschikbaar voor prototype ontwikkeling, living labs, events, meet-ups en vergaderingen.

Meer weten over Smart City Haarlem check dan de website en social media. Hou Haerlems Bodem ook in de gaten, want we zullen de innovaties van Smart City Haarlem op de voet volgen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here