Eindelijk kunnen de echte ‘sneakerheads’ ook terecht in Haarlem en hoeven ze niet meer stad en land af te reizen voor een paar verse kicks. Zaterdag 17 augustus opende Sneak Up haar deuren in de Gierstraat. Een sneaker store, met exclusieve modellen, die het modebeeld van Haarlem nieuw leven in gaat blazen. Haerlems Bodem ging langs bij Sneak Up en sprak met eigenaresse Eva.

SneakUpEvawebEindelijk een echte sneaker store in Haarlem. Waarom nu?

“Haarlem had geen exclusieve sneaker store. Ja, kunt wel sneakers kopen, maar het zijn de modellen die je overal kunt halen. Ik vind dat Haarlem het nu nodig heeft. Het ‘overall’ winkel aanbod is goed, maar ik greep vaak mis als het ging om sneakers.” 

Ok, ok. Maar dat is toch nog niet genoeg reden om je eigen winkel te openen?

“Ik heb jaren bij Victor’s Coffee gewerkt en het idee om voor mijzelf te beginnen kriebelde al heel lang. Eerst wilde ik iets doen in de horeca, dus een eigen broodjes- of koffiezaak. Hier ben ik op terug gekomen, omdat ik me dat niet mijn hele leven zie doen. Maar de drang om iets ondernemends te doen bleef. Ik heb altijd al een fascinatie voor sneakers gehad. Toen ik dat combineerde met het gemis in Haarlem, was het plan snel gemaakt.”

Wat kunnen we verstaan onder een fascinatie voor sneakers? Een collectie van een paar honderd paar?

“Met mijn eigen collectie valt het wel wel. Ik ben geen spaarder. De fascinatie komt vanuit mijn achtergrond op de kunstacademie. De kleuren, vormen, materialen en de speciale packs (…) vind ik interessant. Fantastisch om te zien als er veel aandacht aan een product is besteed. Er zit zo veel creatie in en daar hou ik van. En naar maar mate ik meer en meer met Sneak Up bezig was groeide de fascinatie alleen maar meer.”

 SneakUpStore

Dus geen retail opleiding, maar de kunstacademie. Zien we dat terug in jouw eigen stijl?

 “Natuurlijk. Ik zou mijn eigen stijl omschrijven als vrolijk, kleurrijk, humorvol. De winkel is strak en de schoenen geven de kleuren. Daarbij komt het terug in het logo en de toonbank die deels van Lego is gemaakt.”

SneakUp_Sneaker_Freaker_Counter

Hoe onderscheid je je van andere sneaker stores?

“In eerste instantie door de modellen die wij mogen verkopen. Vanuit de merken kun je kiezen uit verschillende lijnen. Als Sneak Up mogen wij dan kiezen uit een andere lijn dan bijvoorbeeld Sneakers of Foot Locker. Hierdoor krijg je een andere en exclusievere collectie.”

En waar let je dan op als je je collectie bepaalt?

“Wat ik zelf tof vind, zou ik er mee lopen, dat is voor mij wel een belangrijk uitgangspunt. Maar ook belangrijk is hoe een schoen voelt. Daarbij let ik ook op de prijs, ik wil dingen voorlopig wel betaalbaar houden.”  

En naast sneakers. Ook nog andere kleding bij Sneak Up?

 “Kleding is secundair. We doen wel wat t-shirts en in januari krijgen we rugtassen van Asics, maar die horen bij de collectie. Het is in het begin nog even aftasten waar de vraag ligt. Maar (jonge) ontwerpers krijgen wel een mogelijkheid om hier hun spullen te verkopen. Mits het natuurlijk bij het concept van de winkel past en een toffe uitstraling heeft. Dan kan dat van alles zijn: een shirt, pet of muts. Toen ik op de kunstacademie zat was er geen winkel die daar voor open stond. Met Sneak Up wil ik ontwerpers zo wel een kans geven.”

SneakUp_Puma_Suede

En een eigen Sneak Up lijn?

“Een eigen lijn zit wel in me achterhoofd. Vanuit mijn grafische achtergrond kriebelt dat ook. Maar eerst naamsbekendheid opbouwen met de winkel en dan zien we wel verder. Ik wil eerst groeien naar nog er meer exclusiviteit en sterke collectie neerzetten. Zodat mensen speciaal naar Sneak Up gaan komen. Een status behalen als bekende sneakersstore als Patta of Woei is wel het uiteindelijke doel.”

 Welke vibe wil je uitstralen met Sneak Up?

“Uiteraard een positive vibe. Een sfeer neerzetten die relaxed is. Wat ik graag wil is dat je je welkom voelt. Klantvriendelijkheid vind ik heel belangrijk en dat voor iedereen! We denken niet in hokjes, iets dat je soms nog wel eens merkt in sneakerwinkels. Echte sneakerheads kunnen hier terecht, maar moeders met kinderen, studenten, scholieren of oude mensen.”

Haerlems Bodem is blij met de komst van Sneak Up. Een plek waar we onze eigen liefde voor sneakers kunnen beantwoorden. Het streven om uit te groeien tot gerenommeerde sneaker store is ambitieus, maar zeker niet onhaalbaar. Zolang de visie fris, vrolijk en eigen blijft moet dit zeker lukken. Een winkel als deze past in Haarlem. Niet alleen om het feit dat er nog geen exclusieve sneaker store was, maar juist omdat Haarlem bruist van creativiteit, ondernemerschap en passie. De eigenzinnigheid die daarmee gepaard gaat komt zeker tot uiting in deze winkel en zal het modebeeld van Haarlem ongetwijfeld gaan beïnvloeden. Haerlems Bodem is down en scoort zijn kicks Sneak Up!

Sneak Up – Gierstraat 71 – Haarlem
Meer Sneak Up vind je ook op facebook.com/sneakup, twitter en instagram.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here