Spiegeltje, spiegeltje aan de wand, wie is de schoonste in het land? Tijdens een heerlijke warme lenteweek vonden drie dagen lang theatrale wandelingen plaats door de prachtige tuin van het provinciehuis Paviljoen Welgelegen. Onder de naam ‘Sneeuwwitje en de zeven rollen’ werd het publiek meegenomen in een verrassende sprookjeswereld. 

Rode Appel

Met een intieme groep bezoekers startte de wandeling met een rode appel die aan iedereen werd uitgedeeld. Uit voorzorg had de organisatie hier een poncho in verstopt, voor het geval dat het zou regenen. Op een heerlijke zomerse avond was deze gelukkig niet nodig. Al dichtend werden alle karakters aan ons voorgesteld, met uiteraard de daar bijhorende persoonlijke cliché eigenschappen. Hierdoor verwachtte ik dat het verhaal niet zo snel zou afwijken van het sprookje dat we allemaal kennen. Daar kwam ik al snel op terug, toen bij de tweede act er van alles mis ging. Sneeuwwitje was weg. Waarheen? Dat wist niemand! In opdracht van de boze koningin ging de jager opzoek en wandelden wij rustig verder naar de volgende act. Alle regels waar we ons aan het begin aan moesten houden, werden al snel verbroken. Sneeuwwitje nam ons stiekem mee het pad af.

'Sneeuwwitje en de zeven rollen' - Theatrale zoektocht...

Echte Wereld

Tijdens haar monoloog legt ze haar ziel bloot. Ze vertelt aan ons dat ze klaar is met het leven in een sprookjeswereld en alles wilt achterlaten voor de ‘echte’ wereld. Dat ze wilt ervaren hoe het is om in een overvolle trein naar werk te reizen, naar een baan waar ze een hekel aan heeft en een burn-out wilt krijgen. Ze is klaar met alle oppervlakkigheden en graag ook een keer een fout wil maken en niet meer gezien worden als de ‘oh zo lieve mooie slimme zorgzame vrouw.’ De jager en verhalenverteller doen in de tussentijd alsof de voorstelling verloopt zoals het moet, terwijl Sneeuwwitje haar boze stiefmoeder met de woorden “te zijn wie we willen zijn“ ervan probeert te overtuigen om met haar samen weg te lopen.

'Sneeuwwitje en de zeven rollen' - Theatrale zoektocht...'Sneeuwwitje en de zeven rollen' - Theatrale zoektocht...'Sneeuwwitje en de zeven rollen' - Theatrale zoektocht...

Zoektocht

‘Sneeuwwitje en de zeven rollen’ was een zoektocht naar wie we eigenlijk zijn, wie we willen zijn en wie we moeten zijn. Met deze voorstelling wilde Theatermaker Evelien Hofhuis graag aan het publiek laten zien in wat voor verknipte wereld we soms leven en vooral mensen aan het denken zetten. De enthousiaste reacties vanuit het publiek werden verwoord met kiezen voor vrijheid, jezelf zijn en zelfreflectie doen bevestigen dat dit haar ook zeker is gelukt. Op humoristische wijze en met een vleugje fantasie confronteert sneeuwwitje het publiek met: “Hoe vrij ben jij in je eigen leven om de hoofdrol te spelen, je ware ‘ik’ te tonen, te kiezen voor je eigen verlangens”, te zijn wie je wilt zijn en je niet voordoet als een ander, omdat je bang bent dat men je zal veroordelen.” Hoe vaak houd jij de schijn op?

 

Fotografie: Rob Ouwerkerk

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here