Altijd al meer willen weten over die ‘gekke’ korte verhalen van VOORTUIN? Wij interviewen Tom en Sim, de heren achter VOORTUIN, alsof zij solliciteren naar een functie als schrijver voor Haerlems Bodem. Wij stellen normale vragen, maar krijgen vreemde antwoorden. Bekijk zelf of je meer van deze jongens te weten kan komen en of je dat überhaupt wel wilt. Vreemde vogels zijn het…

Heren, welkom! Ik wil graag beginnen met een beschrijving, maar natuurlijk niet over jezelf.
Dus beschrijf de ander eens in vijf woorden, je mag ook lidwoorden gebruiken.
Sim: Gel, snor, alcoholist, xenofiel, en uhm…
HB: Je mag ook een lidwoord gebruiken hoor.
Sim: Oh en ‘een’.
Tom: Radicaal, egotripper, hoogbegaafd, onbehaard, visionair.

Als we deze kunstige individuen aan willen nemen, moet het wel werken.
Dus vragen wij beide heren hun werkstijl te omschrijven?
Sim: Semi-minimalistisch, intuïtief en ja.. we zitten te veel in woorden te denken. Mijn werkstijl is heel veel in me opnemen, de dingen waarvan ik houd bundelen en tot iets nieuws maken. Maar ik ben me ervan bewust dat de dingen die ik maak, eigenlijk nooit iets nieuws zijn. Ik houd ervan om nice dingen te combineren en dan te hopen dat niemand doorheeft dat ik die nice dingen gebruik.
Tom: Ja het klinkt een beetje kinderachtig, maar eigenlijk is mijn werkstijl als poepen. Ik probeer het in een soort van discipline te gieten, dat je denkt van ik ga vandaag aan dit ding werken. Maar dat werkt toch eigenlijk het slechts. Het beste werkt, als je in zo’n bui bent dat je in één keer allemaal geniale ideeën hebt, dat je ze zo snel mogelijk probeert vast te leggen en ook de uitwerking zo snel mogelijk doet. Als je eenmaal met iets bezig bent dan vliegen die ideeën ook weer weg en dat maakt het ergens heel lastig. Ik hoop dat ik ooit nog wel een andere werkstijl krijg. Je moet het niet forceren, want daar krijg je aambeien van.

We willen ook weten wat voor achtergrond de heren hebben qua scholing.
Daarom vragen we wat het belangrijkste is dat zij op school hebben geleerd?

Sim: Nou dat je in plaats van de vorm door het goede vakje heen doen, gewoon de deksel eraf kan schuiven. Tjah verder wat sociale dingen, dat als je op de gang gezet wordt, je best lekker kan werken…
Tom: Aan een opleiding heb je niet zoveel. Met een opleiding is het meer de vorm die uitmaakt. Het gaat meer om de manier waarop het je vormt, dan de inhoud die het geeft. In wat ik nu doe heb ik vrij weinig aan school. Behalve dan de Nederlandse taal.
Sim: Ohja en dat ik niet kan samenwerken.
HB: zalige opmerking als je partner naast je zit.
Sim: Hahahaha
Tom: Hahahaha

Haerlems-Bodem-x-Voortuin-Tom-Paint

Dit is een leuke vraag: Waarvan heb je liever niet dat ik het weet??
Tom: (piepelt er snel tussen uit naar het toilet) De zoektermen die ik op pornosites gebruikt. Die wil ik liever niet dat iemand weet….
HB: … (Wat moet je dan zeggen?! Geen idee, dus we laten het lekker.)
Sim: Ik ben naar een toelating geweest op het rietveld. Toen ik de docenten en studenten daar gesproken had over mijn werk en allemaal andere dingen, hadden ze me zo afgezeikt. Dat ik, toen ik terug op het station was, dacht misschien is dit het moment waarop ik even moet kappen met al die kunst shit…

We geven de heren even kans om op te scheppen en vragen naar de grootste prestatie die zij ooit hebt geleverd buiten hun werk om.
Sim: Mijn grootste prestatie was een orgasme, ik hoop ook dat ik iemand ermee bevrucht heb. Oh en ik ben eerste geworden met tafeltennissen toen ik 8 was. De eerste van Zutphen!
Tom: Ik heb 6 jaar lang een vaste relatie gehad en het nog naar me zin gehad ook! Ook heb mijn laatste scriptie afgemaakt, ik dacht ook dat het nooit zou lukken.
HB: Je laatste scriptie?
Tom: Ja ik heb er drie geschreven. Bij de laatste was ik super wanhopig, todat ik er echt gek van werd. Ik weet nog dat ik dacht ik ga het nooit afkrijgen, ik weet zelfs nog waar ik liep!

Hoe vind je dat ik het doe als interviewer?
Sim: Flexibel, creatief, ehhm leiderschap… (ha-ha!)
Tom: Goed, ik zou alleen niet zoveel typen als je het ook al opneemt. Tenzij je bang bent dat je opname verneukt is…
Sim: Ik vind dat je probeert kenbaar te maken dat je er vaart in wil hebben, maar je doet het nog niet genoeg. Dus je mag wat assertiever zijn in het afkappen., als je dat wilt…
HB: Oke, bedankt!

Omgaan met kritiek is voor veel mensen lastig. Kan je mij een voorbeeld geven van een keer dat je werk bekritiseerd werd?
Tom: Iedere keer als Zep lang komt (hij heet eigenlijk Frank John Ladekast) Die heeft altijd enorm veel kritiek, op alles wat we doen. Ook al maken we het rauwer of cleaner of dikker of dunner, er is altijd kritiek.
Sim: Ja en hij begint altijd als een sluwe vos. (Imiteerd Zeb) “Jij was toch daar mee bezig. Ja dat is wel cool. Maar eh serieus, waarom doe je dat eigenlijk?” Hij mag wel in het zonnetje gezet worden.
HB: Dus beste heer Ladekast, houd uw commentaar voor u!

Haerlems-Bodem-x-Voortuin-Sim-Paint

Waar stoor je je aan bij andere mensen en ga je daar mee om?
Sim: Als ze blijven zweven in beslissingen. Dan probeer ik er mee om te gaan alsof ik ze stuur naar een beslissing en als dat niet werkt vind ik het irritant.
Tom: Ik stoorde me op een bepaald moment heel erg aan mensen. Maar op een gegeven moment kwam ik erachter dat het je eigen probleem is. Het lost niets op om boos te worden op mensen, dus daarom doe ik dat niet meer.
Een lange discussie ontstaat.
Tom: Wat ik wel irritant vind aan mensen zijn hele grote ego’s met korte lontjes en weinig zelf inzicht.
Sim: heb jij me nou beschreven in 5 woorden?
Tom: Nee, maar als mensen weinig inzicht hebben in zichzelf kan het heel frustrerend zijn.

Het woord deadline kwam al even voor, maar hoe gaan de heren om met ‘druk’? Vertel mij eens wat de zwaarste beslissing is die je in de afgelopen twee jaar hebt gemaakt?
Tom: Op zich zijn beslissing is niet zo zwaar, maar als je eenmaal een beslissing gemaakt hebt, moet je er ook aan vast houden.
Sim: Ik denk toch iets van, 8 colli papier wat ik in het magazijn moest zetten. Daarvan dacht ik, dat het wel zwaar was. Tom: Ik denk, ja dat is een beslissing die heel vaak terug komt; ‘ga ik een goeie avond hebben of ga ik morgen nuttige dingen doen’. Dat is een beslissing die ik vaak maak en die ik moeilijk vind.

Iedereen heeft een proeftijd, een periode voor beide partijen om te kijken hoe het gaat functioneren. Hoe zou jullie eerste maand hier eruit zien?
Sim
: Ik denk dat ik heel pragmatisch elke dag een kwartiertje langer werk en dat ik dan telkens heel subtiel iets verander aan de ruimte totdat het helemaal naar mijn wens is ingericht en dat het na een maand voelt alsof ik in mijn eigen ruimte werk.
Tom: Ik zou een hoop ideeën verzamelen. Dan bedenken dat ik werk ga verzetten en dan aan het eind van de maand heb ik een heleboel ideeën maar nog geen verhaal.
HB: Tenzij ik je een deadline geef
Tom: Ehhm ja…

Als laatste vraag geven we de heren van VOORTUIN een curveball.
Zo krijgen we inzicht in het creatieve denken van beide heren.
De vraag luidt; Welke superkracht zou je willen bezitten?
HB: Dit is de moeilijkste vraag ever, want wat ga je kiezen? Vliegen of….
Sim: …Of X-ray eyes!! HAHA
Tom: Tijd still zetten…
Sim: Dat is nice ja.
Tom: Maar dat je wel in die tijd normaal kan bewegen. Dan kan je er van alles mee doen, geld verdienen of persoonlijk voordeel of in een ziek sexueel opzicht is het nice. Je kan bijvoorbeeld in heel weinig tijd, heel veel werk gedaan krijgen. Sim: Ik zou dan de tijd stil willen kunnen zetten en dat Tom zijn tijd dan ook stil staat.
Tom: Hoezo?
Sim: Dan kan ik, als jij de tijd stil hebt gezet, ook de tijd stil zetten. Dan kan ik door jou stilgezette tijd heen lopen, gewoon level 2.

Goed heren, ik heb toch nog een laatste vraag voor jullie:
Kunnen jullie toelichten waarom ik jullie moet aannemen?

Tom: Ik zou het niet doen…
Sim: Ja, omdat ik het een fantastische werkplek vind, de omgeving is mooi, ik ben er snel, ik vind dat omdat jullie dingen via internet verspreiden is het heel duurzaam en jullie verspillen geen geld en milieu aan inkt en dat soort zaken. Ik denk dat ik een hele mooie toevoegen kan zijn aan jullie team.
Tom: Creative capital, dat haal je binnen. Echt een shitload aan creative capital.

Dat laatste is helemaal waar, de heren van VOORTUIN zijn zeer creatief en dit blijkt uit alles wat zij doen. Natuurlijk gaan zij gewoon door met VOORTUIN en wij willen dat je het gaat checken. Maar eh even serieus, na al deze antwoorden, zou jij ze aannemen? VOORTUIN is verkrijgbaar bij The Irrational Library en Athenaeum BoekhandelHet is zeker de moeite waard en zal je zeker inspireren! 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here