Na weken van voorbereidingen is het komend weekend zover: De Bonte Gala avond ter ere van het honderdjarig jubileum van de Stadsschouwburg gaat ein-de-lijk in premiere. Haerlems Bodem heeft al veel over dit bijzondere evenement geschreven en mocht donderdag een kijkje nemen bij een speciale preview van de Bonte Gala avond waar bekende Haarlemse cabaretiers en theatermakers een hommage brengen aan de Schouwburg. 

Voor degene die het nog niet weet, even kort: De Bonte Gala avond is een serie voorstellingen (van 23 t/m 28 sept) waarin bekende Haarlemse cabaretiers en theatermakers, als Erik van Muiswinkel, Mylou Frencken, Veldhuis en Kemper en Brigitte Kaandorp samen een voorstelling maken. Deze kakofonie aan gekkigheid wordt in goede banen geleid door regisseur Patrick Stoof en staat geheel in het teken van de jarige Schouwburg.

Fotografie: Lisa Schouten
Mylou Frencken krijgt aanwijzingen van regisseur Patrick Stoof.

schouwburg heeft een raar soort aantrekkingskracht op me gehad. Het is toch een soort geheimzinnig spookhuis waar je graag in wilt.

Erik van Muiswinkel: “Op 30 september 1918 werd de Schouwburg geopend, daar moest ik eigenlijk ontzettend om lachen. Mensen hadden echt wel iets anders aan hun hoofd, het was kort voor het einde van de Eerste Wereldoorlog en er heerste Spaande Griep, maar in Haarlem dachten ze: laten we een Schouwburg bouwen.” Middels een anonieme gift – die niet anoniem bleef zo blijkt tijdens de voorstelling – van tweeënhalve ton werd er begonnen met de bouw. Door de jaren heen heeft het gebouw zijn eigen karakter gekregen en is het onlosmakelijk verbonden met de stad. Van Muiswinkel schat in dat hij een jaar of zeven was toen hij voor het eerst het gebouw bezocht, later als twaalfjarige werd hij door zijn vader meegenomen naar Wim Kan: “Daar was ik zeer van onder de indruk. Hij was toen op zijn hoogtepunt en deed de oudejaarsconference van, ik schat, ’73. Het was bijzonder hoe hij het heel intiem maakte, hoe hij zo’n enorme zaal klein maakte. De Schouwburg heeft een raar soort aantrekkingskracht op me gehad. Het is toch een soort geheimzinnig spookhuis waar je graag in wilt komen.” Mylou Frencken, staand met blaadjes tekst in haar handen beaamt dit: “Ik liep als zesjarig meisje langs het spookachtige gebouw en vroeg me af wat dat zou zijn.”

Fotografie: Lisa Schouten
V.l.n.r. Erik van Muiswinkel, Richard Kemper en Remco Veldhuis.

De Bonte Gala Avond een hommage aan de Oude Dame

“Wat we normaal in zeven weken doen, moet nu in een week. Dat maakt het inderdaad spannend”

Erik van Muiswinkel vervolgt: “In 2011 heb ik met een clubje Scrooge gedaan en ben ik nauw betrokken geraakt bij de de Schouwburg. De de huidige directeur Jaap Lampe belde op en stelde – grappig bedoeld – voor om een bonte avond te organiseren voor het jubileum, en dat hebben we erin gehouden.” Alle cabaretiers en theatermakers hebben hun eigen hommage gemaakt aan de Oude Dame, zoals het gebouw wordt genoemd. De individuele ideeën en stukken zijn tot een voorstelling samengebracht door regisseur Patrick Stoof. “Ja, wij zijn letterlijk twee uur aan het keet schoppen zoals je kunt zien,” zegt Van Muiswinkel met een bekertje water in zijn hand. “De muziek, sketches en ideeën draaien om het gebouw. Wij hebben er allemaal tientallen keren opgetreden, dus wij hebben ons eigen gevoel met de Schouwburg.” Van Muiswinkel geeft wel toe dat er de komende drie dagen nog een hoop werk aan de winkel is: “Wat we normaal in zeven weken doen, moet nu in één week. Dat maakt het inderdaad spannend, maar het gaat zeker goed komen.” Buurman en dichter Jan J. Pieterse knikt met zijn hoofd: “Natuurlijk gaat het goed komen, we zijn allemaal professionals en hebben er ontzettend veel zin.” De Haarlemse dichter zal een aantal keer het toneel opkomen om de boel te verstoren. Hij woont naast de Schouwburg en natuurlijk staat er op zijn pek wéér een auto geparkeerd van een van de bezoekers…

Fotografie: Lisa Schouten
Jan J. Pieterse en Remco Veldhuis.

Erik van Muiswinkel’ bijdrage aan de bonte avond is onder andere een oud nummer dat hij nieuw leven in blaast. Hij speelt een fundraiser die geld probeert in te zamelen voor de Schouwburg en hij doet iets met de kroonluchter. “Maar ik stap ook bij anderen in en we proberen elkaar te verstoren. Het is immers een Bonte Gala avond, dus gekkigheid gegarandeerd. Maar, alles staat wel in teken van De Oude Dame.”

De Bonte Gala Avond gaat zondag in premiere en loopt tot en met de dertigste, de dag dat de Schouwburg écht jarig is. Voor sommige dagen zijn nog kaartjes, dus wees er snel bij. Meer willen weten? Check deze link.

Van Muiswinkel in gesprek met Michael.

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here