Onze muggenstad is omgeven van Splendid fans! Deze (Haagse) band heeft zijn roots in de surfscene die uiteraard ook vertegenwoordig wordt in omgeving Haarlem-Zandvoort-Bloemendaal. Haerlems Bodem is fan en had het geluk om de band vluchtig te spreken voordat de heren het podium van het Patronaat zouden beklimmen. We meeten ze op het dakterras van het Patronaat.

Splendid-8-HB

Haagse Surfmuziek in Haarlem?
“Noem het ska, noem het “een Arabisch tintje”. Misschien moeten we het hiphop met een vleugje reggea noemen… het maakt niet uit. Uiteindelijk komt het neer op Pop. Breedkaderige pop”
, aldus Splendid frontman Patrick Schmitz. Lekker losbandige popmuziek, geen regels. Daar houden we wel van in Haarlem! En dat Splendid Haarlem een fijne stad vindt is wel duidelijk. “Lekker Randstad ook, dichtbij het strand, vrolijk en vergelijkbaar met Den Haag. En Patro is een lekkere plek”. Maar dat de surfscene hier meer heerst dan elders in het land merken zij niet aan hun publiek. “Het is geen echte surfmuziek, ons publiek is echt van alles dwars door elkaar”. Iets wat duidelijk blijkt als we later zelf in het publiek staan. Van stelletjes tot een vader met 2 kids, alles staat er tussen.

Splendid-7-HB

Naast de fijne (en sterke) verhalen over tray-en bier op de Zwarte Cross en een onverwacht ramvolle tent op Sziget, geven de heren duidelijk aan dat er nog zoveel meer is dat ze willen doen. Madison Square Garden en Glastonbury zijn plekken waar nu over gedroomd wordt. Het podium van North Sea Jazz wordt ook genoemd, al denken wij dat dit eerder realiteit zal zijn dan een droom! Keeping our fingers crossed. Na een uurtje in de zon zit het er op en is het tijd om ons te verplaatsen naar de zaal. Maar voordat we de trap afdalen genieten we nog even van een spontane jamsessie. Een gitaar en sax zijn genoeg om een lekker stukje muziek neer te zetten. Tof sfeertje!

Splendid-2-HB

Propvol Patronaat
Beneden staat het Patronaat al propvol met blije mensen, enthousiast afwachtend op de band die de boel op stelten gaat zetten. We krijgen echter eerst de ingetogen, maar heerlijke, liedjes van SonMieux voorgeschoteld. Het publiek is waarschijnlijk al iets te nieuwsgierig naar de hoofdact, want alleen een harde kern fans heeft echt volle aandacht voor deze jonge singer songwriter. Zonde, want er staat een ijzersterk optreden over liefde, fun en leven. Wellicht niet beste keuze als voorprogramma voor Splendid. Er heerst onrust in de zaal, er gaat iets gebeuren… Sommigen mensen uit het publiek heeft Splendid zeker vaker gezien. Zwarte Cross. Concert at Sea. Rapa Nui. Sziget. Een breed scala aan festivals en venues. Een beetje kenner weet dat het niet uit maakt waar Splendid staat, stil staan kan je toch niet! Ook vanavond staat het publiek vanaf de eerste drum-geluiden te springen.

Splendid-4-HB

The Good Life
Dankzij de opzwepende melodieën en no-bullshit attitude van de band is het publiek relaxt en uitbundig tegelijk. Wat typerend is voor de surfscene. Teksten van refreintjes worden met gemak opgepakt waardoor het geen optreden is, maar een dik feest. Klasse muzikanten die vooral spelen om het iedereen naar hun zin te maken. En daar wordt gretig gebruik van gemaakt. De surfdudes in het midden van de zaal trekken bij het tweede nummer hun shirt al uit van de (zomerse) hitte en ze hossen tegen elkaar aan. Een stukje entertainment voor de rest van het publiek. Lekker lomp, hard en bovenal los! Een sfeer die haast niet te omschrijven is. Niet iedereen had het door, maar we voelden het allemaal. Precies wat Splendid probeert te zeggen met hun nieuwe plaat: the Good Life.

Splendid-5-HB
Met zowel oude als nieuwe nummers spelen ze de zaal plat. De frontman van de band is niet bang voor z’n publiek en duikt er in tijdens het nieuwe nummer NaNaNa. Al crowdsurfend zingt en rapt hij door. Ook knallers als Again en The Beach ontbreken niet en mensen raken hun schoenen kwijt van het dansen. “Dan heb je serieus hard gedanst man! Thanks!” Aldus de band na de toegift.

Na het springen, dansen en klappen komen we de mannen nog tegen bij de artiestenfoyer. Sven (drums) vertelt: “We zijn lekker muzikaal bezig geweest. Relaxt! Vroeger moest ik als een gek rammen om het publiek tegemoet te komen, dat is nu wel anders”. Jort (sax) pakt nog even een kop koffie, waar wij ons enigszins over verbazen. “Iemand moet de bob zijn he, voor jullie is het een thuiswedstrijd!” aldus de saxofonist. Aan de grijns op de gezichten is te zien dat het een geslaagde avond is. Kapot, maar zeker voldaan.

De clubtour komt op 14 mei nog langs de Melkweg, ga dat horen en vooral meemaken mensen. Splendid, the Good Life.

SPLENDID | FACEBOOK | TWITTER | YOUTUBE

Tekst: Josien Galama
Fotografie: Jaap Kroon

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here