Toen de Haarlemse vrouwensportschool Delphis noodgedwongen haar deuren moest sluiten, wist Toby Timmers (31) eigenlijk direct dat hij opnieuw wilde beginnen, maar dan nog beter. In het familiebedrijf had hij ervaren dat veel vrouwen tijdens het sporten ‘in hun hoofd zitten’. En dat ze door allerlei negatieve gedachten vaak gefrustreerd naar buiten gaan. Terwijl het ook zó anders kan. In september 2020 opende hij daarom vol trots ’t Klaslokaal. Een sportschool voor mannen en vrouwen die in ieder opzicht anders is dan anderen. Haerlems Bodem nam er een kijkje.

Slechts een paar weken na de opening startte de tweede lockdown en moest Toby opnieuw wachten. Terwijl zijn nieuwe sportschool zo ongeveer het schoolvoorbeeld is van een gezonde en hygiënische omgeving. Over frustrerend gesproken. Gelukkig is hij inmiddels alweer een paar maanden ‘back in business’. En wat voor business! 

Lekker fris

Vlakbij het kleine station van Bloemendaal staat een bakstenen gebouwtje dat in eerste instantie niet enorm opvalt. Maar eenmaal binnen ben je al snel onder de indruk. Niet in het minste geval door wat je ruikt. Of beter gezegd: niet ruikt. Waar je in de meeste sportscholen overvallen wordt door de bedompte lucht van zweet en gymtassen, is de lucht hier fris en schoon en de ruimte opgeruimd en overzichtelijk. De eye-catcher is een muur van planten waar in witte letters ‘’t Klaslokaal’ op staat. 

Begeleiden met aandacht voor de persoon

Toby staat al klaar om de deelnemers van de eerste les van die dag op te vangen. Dat zijn er vier, wat niet zo gek is als je bedenkt dat 9:00 uur ‘s ochtends is in het weekend is. De deelnemers komen echter fris en fruitig binnen en hebben er overduidelijk zin in. De les begint met een warming up om de spieren te stretchen en soepel te maken. Toby legt elke oefening van te voren goed uit waarbij hij veel aandacht besteedt aan de juiste houding. Hij vertelt welke spieren moet je aanspannen en hoe je zorgt dat je je rug niet teveel belast. Hij doet mee met de oefeningen maar houdt ondertussen elke deelnemer goed in de gaten en corrigeert waar dat nodig is.

Een alternatief voor ‘zwakke plekken’

Tijdens deze les draait het vooral om spiertraining en een stukje cardio. De oefeningen worden veelal uitgeoefend met het eigen lichaamsgewicht (squats, lunges, jumping jacks, burpees, mountain climbing en andere oefeningen die je maar even moet googelen). Bij andere oefeningen worden hulpmiddelen gebruikt zoals steps, kettlebells, enkele apparaten en matten. Opvallend is dat Toby van elke deelnemer precies weet wat hun ‘zwakke plekken’ zijn. Bij oefeningen die te belastend zijn voor de geblesseerde schouder van een van de deelnemers, heeft hij direct een alternatief zodat ze gewoon mee kan blijven doen met de les. 

“Ik wil dat iedereen hier altijd met een goed gevoel over zichzelf weggaat.”

Toby Timmers, eigenaar ’t Klaslokaal

Na een klein uurtje zit de les erop en vertrekken de deelnemers voor een fitte start van de rest van de dag. Een van de dames blijft nog even om met Toby haar voortgang van de afgelopen weken te meten en door te nemen. Hij weegt haar, meet haar vetpercentage en geeft haar een compliment omdat ze opnieuw dichter bij haar doel is gekomen. Wanneer ook zij opgewekt vertrokken is vertelt hij: “Ik wil dat iedereen hier altijd met een goed gevoel over zichzelf weggaat. Dat niemand ooit het gevoel heeft dat ze minder goed gepresteerd hebben dan een ander omdat die ander toevallig, slanker, gespierder of sneller is. Jezelf vergelijken met anderen leidt alleen maar tot frustratie. Kijk naar jezelf en hoe je er een maand, een jaar of twee jaar eerder voor stond. Dat is eigenlijk het enige dat telt. Daarnaast geloof ik in het stellen van haalbare doelen. Als jij van tevoren al weet dat je in het weekend graag een wijntje drinkt en een patatje eet, doe dat dan gewoon en eis niet van jezelf dat je in een maand 5 kilo afvalt.”

Succesbeleving

Om dat te bereiken is het belangrijk dat er voor iedere deelnemer een individueel plan is. Daarom starten de meeste mensen bij ‘t Klaslokaal vaak met een paar sessies personal training. Toby legt dan vast wat je uitgangspositie is, welke eventuele blessures je hebt en welke doelen je wilt behalen. Vervolgens leert hij je stap voor stap hoe je de oefeningen op de juiste manier uitvoert zodat je geen risico loopt om geblesseerd te raken. Die persoonlijke begeleiding draagt eraan bij dat iedereen, ook tijdens de groepslessen (die overigens nooit meer dan 12 deelnemers hebben), zich gezien voelt en weet hoe ze de oefeningen moeten uitvoeren. “Dat draagt enorm bij aan het gevoel van succesbeleving.” zegt Toby, “We kennen allemaal die situatie waarbij je meedoet aan een groepsles terwijl je eigenlijk geen idee hebt wat je moet doen en hoe je dat moet doen. Dat zal je hier niet snel gebeuren. Het heet hier niet voor niets ‘t Klaslokaal.”

De schoonste sportschool van Nederland

Waarin deze sportschool zich verder nog onderscheidt? De uitmuntende hygiëne. Niet alleen een paal met desinfecterende handgel, maar een complex en goed doordacht systeem zorgt ervoor dat je hier nooit last hebt van vieze luchtjes en continu frisse lucht inademt. En die lucht is écht fris want een hypermodern ventilatiesysteem zorgt er constant voor dat alle vuile lucht wordt afgezogen en schone lucht wordt ingeblazen. Bovendien wordt deze lucht ook nog eens gedesinfecteerd door door de speciale UV-C lampen. Dit soort lampen worden ook gebruikt in bijvoorbeeld operatiekamers en waterzuiveringsinstallaties. ’t Klaslokaal is daarmee de eerste sportschool in Nederland die met een dergelijk systeem werkt.

Even op een rijtje:

t Klaslokaal is dus een bijzonder frisse sportschool, gespecialiseerd in personal- en small group training. Er zijn ongeveer 14 lessen per week. De lessen richten zich op drie pijlers: Boksen, Balance en Barbells. Onder die drie pijlers zijn dan weer verschillende soorten lessen zoals yoga, pilates, cross-fit, kickboksen en bokszaktraining. Om mee te doen kun je kiezen of je een strippenkaart afneemt of je abonneert voor 4,8 of 12 trainingen per maand. Die kun je vervolgens naar eigen inzicht indelen en wat je niet gebruikt, bijvoorbeeld tijdens een paar weken vakantie, neem je gewoon mee naar de maand erna. 

Alle informatie en het lesrooster vind je op de website van ‘t Klaslokaal maar voor specifieke vragen kun je ook contact opnemen via 06-42080389 of info@tklaslokaal.nl Wil je eens een kijkje nemen? Kom dan naar de open dag van ’t Klaslokaal op zondag 19 september tussen 14.00 en 17.00 uur.

Meer weten over lokale ondernemers? Lees dan dit artikel.

Fotografie: Sandra Reeb Gruber

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here