Van 13 t/m 22 juli vindt, in het Pim Mullierstadion, de Honkbalweek Haarlem plaats. Honkbal is een van de populairdere sporten in de regio, met als terugkerend hoogtepunt de Honkbalweek. Een evenement dat naast sportiviteit ook een hoop gezellig kent. In het kader van de aankomende Honkbalweek ging Haerlems Bodem op bezoek bij het hart van de Haarlemse honkbalsport, sporthuis Nihek en eigenaresse Coby van Breukelen.

Sporthuis-Nihek-Haerlems-Bodem-Honkbalweek-Haarlem

Sporthuis Nihek
Sporthuis Nihek
zit sinds de jaren 50 aan de Rijkstraatweg 86, in Haarlem Noord. Daarmee bestaat Nihek dus al langer dan de Honkbalweek. Oprichter Nico van Heemskerk maakte in zijn vrije uurtjes zelf honkbalmaterialen. Zijn gouden handjes maakten wat hij zag en zijn vrouw, handig achter de naaimachine, zorgde voor de uniformen. Knuppels, handschoenen, body-protectors alles werd zelf gemaakt en deze hobby draaide uit tot een volwaardige winkel.

Sporthuis-Nihek-Haerlems-Bodem-Honkbalweek-Haarlem-VI

Op 15 jarige leeftijd, kwam Coby van Breukelen voor een paar schoenen bij Nihek en is eigenlijke nooit meer weggegaan. De liefde voor soft- en honkbal kwam uit de familie. “Ik ben zo wat op het veld geboren.” Alle kinderen (drie zussen) speelden softbal. Coby begon met werken in de winkel en 25 jaar geleden nam ze de winkel van de oude van Heemskerk over. Nihek is de enige winkel in Nederland die specifiek en alleen honkbalattributen verkoopt. Dat honkbal nog steeds zo leeft in de regio komt volgens Coby door de vele clubs die er zijn. Waarvan er twee (Kinheim en DSS) in de hoofdklasse spelen. De lange historie van honkbal in de regio met ambassadeurs als Gé Hogenbosch, Nol Houtkamp en Mart Smeets en natuurlijk de Honkbalweek maken dat deze sport zo gevestigd is.

Sporthuis Nihek Haerlems Bodem Honkbalweek Haarlem III

Honkbalsport
Coby merkt wel op dat de honkbalsport in populariteit afneemt. Met zo’n 20.000 honk- en softballers in heel Nederland en soms slechts 18 wedstrijden per jaar (een gemiddelde voetballer speelt er meer dan 30), wordt er niet veel aandacht besteed aan honkbal als sport voor iedereen. “De bond besteedt veel aandacht aan topsport, maar vergeet dat de jeugd en recreatief honkbal ook belangrijk is.” Coby vindt dan ook dat er meer aandacht besteed mag worden aan honkbal in het algemeen, zodat meer mensen er kennis mee leren maken. “De Honkbalweek draagt daar natuurlijk aan bij. Zeker met de nieuwe opzet en dat ze meer voor de jeugd doen. Ik hoop absoluut dat het een impuls geeft aan de sport. “ In aanloop naar de Honkbalweek heeft de organisatie de Honkbalweek Haarlem Cup in het leven geroepen. Een jeugdtoernooi waar 16 aspirantenteams uit heel Nederland zich hebben ingeschreven en afgelopen Pinksterweekend werd gespeeld. De halve finales en de finale vinden plaats in het Pim Mulierstadion tijdens de Honkbalweek. Ook Nihek draagt zijn steentje bij aan de Honkbalweek met een eigen stand met materialen en honkbalattributen. De winkel blijft overigens ook gewoon open.

De Honkbalweek Haarlem vindt plaats van 13 t/m 22 juli. Kaarten zijn te verkrijgen bij Sporthuis Nihek en natuurlijk via de site van de Honkbalweek.

Sporthuis-Nihek-Haerlems-Bodem-Honkbalweek-Haarlem-II

Klantcontact
Met de komst van het internet, social media en online shoppen is de loop naar de winkel wel afgenomen. Voorheen kwamen de spelers van de Honkbalweek altijd wel even kijken bij Nihek, maar dat is voorbij. “Er kwamen hele bussen met spelers die voor de deur stopten, dan was het echt dringen geblazen in het kleine winkeltje. Zoals het nu op een zaterdag kan zijn.” Coby is geen fan van online winkelen. Uiteraard heeft Nihek een webshop en kun je online je aankopen doen, maar de eigenaresse vindt klantcontact en het feit dat mensen iets kunnen passen belangrijk. “Voelen en passen is belangrijk. Ook wanneer ze voor een knuppel komen, laten we altijd even ‘droogzwaaien’ in de tuin.” Nihek is geen Zalando waar je zes paar bestelt en uiteindelijk één paar houdt. Nihek is een speciaalzaak, zoals die je nog maar weinig tegenkomt. De jaren van ervaring maakt dat bijzonder en het advies wordt absoluut gewaardeerd. “Ik merk dat mensen me steeds vaker een hand geven en echt bedanken voor het advies. Ik heb dan zoiets van dat hoort er bij, zo werken we hier al jaren en zullen dat ook zo blijven doen.”

Sporthuis-Nihek-Haerlems-Bodem-Honkbalweek-Haarlem-IV

Coby gaat regelmatig kijken op het honk- en softbalveld. Natuurlijk om haar passie voldoening te geven, maar ook om te kijken naar wat de jongens en meisjes dragen. “Het is belangrijk om op de hoogte te blijven. Ik merk dat Honkbal toch meer een modesport is geworden en dat hoe je er bij loopt op het veld belangrijk is.” Ook bescherming is iets dat de afgelopen jaren meer is toegenomen. Ellebogen, schenen, hoofd en handen kunnen tegenwoordig afzonderlijk en zeer modieus beschermd worden. Iets dat je bijvoorbeeld ook in Hockey terugziet. “Ik denk dat ze over een aantal jaar als een soort van ‘Robocop’ het veld op gaan. Niet helemaal mijn keuze, maar het zal er wel bij horen.” Door de doorontwikkeling van materialen in, onder andere de knuppels, worden ballen steeds harden geslagen en dat maakt het spel gevaarlijker.

Sporthuis-Nihek-Haerlems-Bodem-Honkbalweek-Haarlem-I

Nihek en de Honkbalweek
Opvallend is dat Nihek eigenlijk pas sinds de vorige editie van de Honkbalweek als winkel aanwezig is tijdens het evenement. De voorgaande edities werd alleen de kaartverkoop via de winkel geregeld en pas in 2014 stond Nihek met een eigen stand op het terrein. Iets wat goed bevallen is, want dit jaar kun je de Nihek stand er weer terugvinden. Wel is Coby altijd op de tribunes te vinden geweest en kijkt ze dit jaar uit naar de wedstrijd tussen, relatief nieuwkomer, Australië en het Nederlandse team. “De sfeer is altijd gezellig en lijkt alsof je met één grote familie bent. Er gaan zakken snoep over de tribune voor iedereen en er is nooit ellende.”

Sporthuis-Nihek-Haerlems-Bodem-Honkbalweek-Haarlem-VII

Hart van Honkbal Haarlem
Nihek bestaat nu 60 jaar en over een aantal jaar zal Coby stoppen met de winkel. Ze vindt het nog steeds ontzettend leuk om te doen, maar is ook niet meer de jongste en wil graag nog een paar jaar rustig genieten van het leven. Maar niet getreurd, de winkel zal niet sluiten met het vertrek van Coby. De zaak blijft niet in de familie, maar er zijn diverse mensen met de juiste passie en liefde om de zaak over te nemen. “Ik denk ook niet dat ik helemaal weg zal gaan, op een of andere manier blijf ik er toch wel bij betrokken. Het voelt toch als een extra kindje.” Coby denkt met veel plezier aan de vele generaties honkballers die ze over de vloer heeft gehad. “Vaders met hun zonen, die nu zelf vaders met zonen zijn.” Ze is trots op het feit dat ze intensief heeft bijgedragen aan het Honk- en Softbal in Haarlem. We zeggen dan ook oprecht: Sporthuis Nihek is het hart van Honkbal Haarlem, dat wat ons betreft nog tot aan het einde der dagen mag blijven kloppen.

De Honkbalweek Haarlem vindt plaats van 13 t/m 22 juli. Kaarten zijn te verkrijgen bij Sporthuis Nihek en natuurlijk via de site van de Honkbalweek.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here