Schuin tegenover restaurant Loetje (Overveen) heeft Stach een burgerbar geopend. Naast hamburgers met friet kun je er ook gezonde kant-en-klaar opwarmmaaltijden, biologisch brood, soep, spelt-granola en chocola kopen. Voor 7,50 haal je een bakje linzencurry met citroenchutney en basmati of spelt-canneloni met spinazie en ricotta. Er hangt een bord aan de muur met ‘Stach weet wat lekker is’. Dat maakt me nieuwsgierig. Per telefoon spreek ik deze enthousiaste ondernemer over zijn nieuwste buurtwinkel in Overveen.

Het is zondag, eind van de middag. Je hebt een heerlijke strandwandeling gemaakt en je fietst met de zon in je rug weer naar huis. Eigenlijk ben je van plan om thuis te gaan koken, maar al fietsend merk je dat je daar helemaal geen zin in hebt. Op de grens van Haarlem en Overveen woont ondernemer Stach Schaberg die slim inspeelt op deze, voor veel Haarlemmers, bekende situatie.

Een pand met historie
In Amsterdam zijn al vijf Stach-winkel gevestigd, allen in de binnenstad. Waarom kies je voor Overveen in plaats van de binnenstad van Haarlem? “Drie jaar geleden, het sneeuwde behoorlijk, reed ik in Overveen over de rotonde met m’n autootje zonder winterbanden en slipte 360 graden. Ik bedacht me dat ik beter niet met de auto naar Amsterdam kon rijden. Ik reed stapvoets terug naar huis, maar strandde voor het pand in de sneeuw. Het was vervallen maar ik geloofde altijd al heel erg in die plek. Die dag voelde ik: dit moeten we doen.”

Stach-3-x-Haerlems-Bodem-x-WiebrigAan het plafond van de winkel hangen grote stalen bielzen, afkomstig uit de tijd dat er een smederij in het pand zat. Op de plek waar vroeger het vuur van de smid was, daar worden nu de hamburgers gebakken. Velen zullen het pand kennen van de vorige eigenaar, Schenk de Rijwielhandel. Daarvoor zat er een autohandel en in de tweede wereldoorlog kon je er je eten op de bon krijgen. Nu, 70 jaar later, koop je er kant-en-klaar-maaltijden.

De combinatie van winkel en restaurant was een spannende stap voor Stach. Maar hij vond het passen bij de plek. “Ik ben meer uitgegaan van de plek dan dat ik ben uitgegaan van mijn bestaande concept. Mensen kunnen er lekker koffie drinken, burgers eten en maaltijden meenemen. Tot tien uur ’s avonds zijn we open, zodat je niet bijvoorbeeld bij de slager voor een dichte deur staat.”

De adresjes van Stach
Stach heeft een achtergrond in de supermarkt: Aldi, Marqt en een biologische winkel. Hij is altijd met lekker eten bezig en heeft vanuit die passie de Stach-winkels geopend. “Ik kan niet heel goed koken, maar ik vind het wel leuk en ik weet hoe ik het wil Stach-5-x-Haerlems-Bodem-x-Wiebrighebben. Maar er wordt ook zeker twee keer per week een kant-en-klaar-maaltijd uit de zaak op tafel gezet.”

“Er wordt me vaak gevraagd wat het beste koffietentje is of waar je het het beste taartje kan krijgen. Ik heb mijn adresjes.” Het begon met zijn favoriete gehaktbal, van de slager in Overveen. Maar nog steeds is Stach de hele dag bezig om het lekkerste eten te verzamelen. Hij proeft alles zelf voordat het in de winkels terecht komt. “Dat is wel funest voor mijn lijn. We testen veel op ons kantoor in Amsterdam. We hebben een grote keukentafel waar iedereen aanschuift. Ik leg regelmatig wat nieuws op tafel. Dan laat ik het ‘testpanel’ cijfers geven.”

Tot slot vraag ik Stach naar zijn favoriete adresjes in Haarlem. “Bij mooi weer zit ik graag in de tuin bij Jacobus Pieck om te lunchen. Op zaterdagochtend ga ik vaak koffie drinken bij Mogador op de Botermarkt. En op het strand is Tijn Akersloot fijn om in de winter neer te strijken voor de haard.”

’s Avonds eet ik de linzencurry met citroenchutney en basmati-rijst, opgewarmd in de magnetron. Eenmaal op mijn bord ziet het er aantrekkelijk uit. En het smaakt goed. Stach weet inderdaad wat lekker is.

Door: Wiebrig Krakau

Stach-4-x-Haerlems-Bodem-x-Wiebrig

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here