In verschillende kerken in Haarlem worden door de organisatie Stadsklooster open inloopmeditaties op werkdagen georganiseerd van 20 minuten. Iedereen is welkom en het streven is dat Haarlemmers dit makkelijk kunnen integreren in hun dagelijks leven. Samen met Tom de Haan (stadsdominee) mocht HB een week lang meedoen met alle meditaties.

Maandag 9.00 uur Bavo (Grote Markt)

Hup! Dochter naar de opvang en racen op de fiets naar de Bavo. Wat is dat toch voor rare angst om te laat te komen vraag ik mezelf af als ik – uiteraard – veel te vroeg arriveer. Ik ben pas één keer eerder in de Grote of St. Bavo geweest, met een rondleiding op school (heeeel lang geleden…) Veel vaker heb ik vroeger met uitgaan m’n fiets tegen de buitenkant van de kerk aan gekwakt. Dat ik op een paar honderd meter in de Zijlstraat woonde is bijna gênant om erbij te vertellen. Hakken lopen nou eenmaal niet goed, laten we het daarop houden.

Ik bedenkt me ineens dat ik nu eigenlijk op iemand z’n graf zit

Mijn hoofd begint dus al met gedachten en herinneringen ‘boosten’ als ik bij de kerk arriveer, ik ben benieuwd of het een beetje wil gaan lukken met mediteren. Tom begeleidt de meditatie op maandag. Iets voor 9 uur druppelen de mensen binnen. Vandaag zijn het er zo’n 25, van alle leeftijden. Het duurt een behoorlijke tijd voordat mijn gedachten zijn uitgeraasd, en dat ik ineens bedenk dat ik nu eigenlijk op iemand z’n graf zit helpt ook niet echt mee. Maar wat een gave plek om te mediteren! Het licht dat prachtig de kerk invalt, de wind die je hoort razen, en na 20 minuutjes de gong die je weer terugbrengt. Op m’n dooie akkertje ben ik naar de bushalte gefietst om naar werk in Amsterdam te gaan. Ik heb het gevoel dat ik met een andere mindset de dag in ben gegaan.

stadsklooster
foto Rob Ouwerkerk

Dinsdag 8.00 uur Fonteinkerk (Frans Halsplein)

Voor mij is dit tijdstip het handigste om met werk te combineren. Het voelt een beetje raar om na de ochtendspits thuis zo vroeg al een soort pauze in te lassen en terwijl ik nog niet eens op m’n werk ben aangekomen. Maar we worden heel hartelijk ontvangen in de Fonteinkerk en een pauze lijkt me eigenlijk wel fijn. In tegenstelling tot de grote Bavo waar Stadsklooster al drie jaar de meditaties organiseert, zijn ze hier sinds januari gestart met de stiltemeditaties op de dinsdag. Ik vind het gebouw heel mooi en apart. Het is een oude bioscoop geweest en dat zie je nog wel terug. De inrichting is strak en modern, en op de muur staat een filosofische spreuk: ‘Onder dit dak ben ik een mens die adem krijgt’. Wel een toepasselijke tekst als je net een rond stuiterende peuter thuis hebt lopen opjagen om aan te kleden en te ontbijten.. De gong uit de Bavo is vervangen door een iPad gong, en ook vandaag wordt er weer een kaars aangestoken.

Ik doe mijn ogen dicht en merk dat ik veel sneller dan maandag tot rust kom. Ik focus op mijn in- en uitademing en de verwachte ‘bom met gedachten’ valt heel erg mee vandaag. Wat voor films zouden ze vroeger hier gedraaid hebben? Heb ik m’n presentatie voor vanmiddag wel goed opgeslagen op usb, straks even checken.. Heel veel onrustiger wordt het niet in mijn hoofd en ik voel geen enkele neiging om tussendoor even m’n ogen open te doen.

Woensdag 9.00 uur Doopsgezinde Kerk (Grote Houtstraat)

Gisteren op werk merkte ik een heel positief effect van meditatie: het maakte me gefocust en mijn presentatie ging dan ook heel goed!
Vandaag ga ik samen met fotografe Claudia mediteren in de Doopsgezinde Kerk. Wederom een prachtig gebouw. Van oorsprong als schuilkerk gebouwd zie je van buiten niet dat het een kerk is. Het Stadsklooster gebruikt de kerken als ruimtes voor de stiltemeditatie omdat de gebouwen op een natuurlijke manier uitnodigen tot stilte/mediteren. Automatisch ga ik toch nadenken over mijn relatie tot kerken. Ik heb persoonlijk niet veel met ‘het geloof’, ik vind vooral dat iedereen daar lekker z’n eigen ding in moet doen. Ik ben meer van het ‘ietsisme’ en spirituele stromingen. Momenteel lees ik Eckhart Tolle’s De kracht van het NU, dan weet je misschien in welk hokje je me kunt stoppen 😉

In gedachten hoor ik die kerel van de Headspace app

De kracht van het nu vind ik in de meditatie van vandaag: ik kom tot het inzicht dat ik keihard aan het oordelen ben over mijn eigen gedachten. Ik ben totaal niet in het nu. Alles dat in me opkomt tijdens de meditatie sabel ik als het ware neer of ga ik in mezelf ‘bediscussiëren’: het wordt een soort meta-analyse over mijn eigen gedachten die volstrekt onnodig voelt en voorbijgaat aan waar meditatie voor staat. In gedachten hoor ik die kerel van de Headspace app: “as soon as you realise your mind has wandered off, gently bring your attention back to the breath.” Dat is dus maar wat ik doe, keer op keer op keer… (zucht)

stadsklooster
Foto Claudia Lucke

Vrijdag 9.00 uur Oosterkerk (Zomerkade)

Tijdens deze meditatie word ik onverwacht emotioneel

Alle kerken die meedoen met Stadsklooster hebben bepaalde overeenkomstige elementen, maar er zijn ook lokale verschillen. Bij de Oosterkerk op vrijdag steekt iedereen die binnenkomt een kaarsje aan bij een soort wereldbol. Ik vond het een mooie binnenkomer, het maakt je extra bewust van het feit dat je even een moment voor jezelf neemt maar dat je dit ook samen met anderen doet. Ook is deze kerk trouwens de warmste van de hele week, van stilzitten word je koud dus een dikke trui of lekker je jas aanhouden is geen overbodige luxe. Tijdens deze meditatie word ik onverwacht emotioneel, die zag ik niet aankomen! Mijn ‘nep-oma’ heeft hier opgebaard gelegen toen ze was overleden en in gedachten zie ik ineens dat beeld voor me. Ook al had ik er vrede mee toen zij overleed, blijkbaar triggert er toch iets een beetje verdriet. Ik denk: kan mij het schelen. En ik laat m’n tranen maar gewoon de vrije loop want iedereen zit toch met z’n ogen dicht. Na een paar minuten ben ik weer ‘terug bij m’n adem’. Na de meditatie kun je bij de Oosterkerk nog even blijven hangen om een kop koffie te drinken. Met Tom praat ik nog even na over onze ervaringen. Vier ochtenden meedoen was best intensief, maar een hele mooie ervaring!

stadsklooster

Schermloze rust

Als je online platformen zoals Holistik of Bedrock Magazine volgt heb je het waarschijnlijk al weleens gelezen. Rust nemen wordt gezien als een nieuw soort luxe. Onze maatschappij vraagt constant onze aandacht, we staan veel meer aan dan vroeger. Mijn tip: wees die burn-out muur voor en bouw momenten van (schermloze) rust in voor jezelf! Ik vind het Stadsklooster een prachtig initiatief en ben blij dat er op bijna elke werkdag een stiltemoment wordt aangeboden in onze stad. Ik voelde me overal even welkom en was blij verrast hoe divers het publiek is dat op de meditaties afkomt. Het gemak dat je gewoon aan kunt komen waaien als je maar op tijd bent spreekt me erg aan. Als je niet kunt is het geen probleem, je hoeft je niet ergens af te melden. De week nadat Tom en ik onze Stadskloostertour hadden afgerond miste ik het al en zette ik een headspace’je (is een meditatieapp) op in de bus. Er zijn veel apps die je kunt gebruiken om te mediteren, maar aanwezig zijn bij een live stiltemeditatie doet toch iets positief extra’s met de energie en hoe je het ervaart. Eens kijken of ik die dinsdag wat vaker in mijn planning kan integreren op weg naar werk!

Meer Stadsklooster!

Stadsklooster Haarlem organiseert diverse activiteiten op het gebied van stilte en samenzijn. Niet alleen de stiltemeditaties die wij hebben gedaan maar ook in stilte muziek luisteren (Musilencio), lezingen en zelfs een kloostercursus! Meer info vindt je op de site

Meer HB? Check ook de columns van Tom en Kitty

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here