Eindelijk is het zover: de theaters zijn open. We mogen weer! Ondanks dat de publiekscapaciteit nog niet op het oude niveau is, staan makers te popelen om weer mooie voorstellingen neer te gaan zetten. Zo heeft ook Stadsschouwburg Haarlem de afgelopen tijd niet stilgezeten. Op het plein voor de schouwburg zal 26 augustus het nieuwe theaterseizoen muzikaal en zomers groots worden afgetrapt met KENAU XL: een oer-Haarlemse muzikale komedie over vrijheidsstrijder Kenau Simonsdochter Hasselaer. Wat voor groots spektakel kunnen we deze zomer dan precies verwachten? 

Extra Large!

Om het grote succes van KENAU in het afgelopen seizoen te evenaren, komt de Schouwburg dit jaar terug met een ‘XL-uitvoering’. Haerlems Bodem bezocht de kick-off van deze nieuwe productie, waar het gezelschap van jonge makers (Marlies Bosmans, Emma van Muiswinkel, Bart Sietsema, Jasper van Hofwegen, Jasper Stoop en Jacob de Groot) toelichtte welke plannen zij en de Schouwburg hiervoor hebben gesmeed. Net als afgelopen jaar vertelt de openluchtvoorstelling het verhaal van de Haarlemse heldin Kenau, die Haarlem van de Spanjaarden bevrijdde in de 16e eeuw. Voor de nieuwe uitvoering zal een extra accent worden gelegd op het thema ‘female empowerment’, die zowel in de inhoud als in de randprogrammering naar voren zal komen.

Edwin van Balken de nieuwe algemeen directeur van de Stichting Stadsschouwburg & Philharmonie Haarlem
Edwin van Balken de nieuwe algemeen directeur van de Stichting Stadsschouwburg & Philharmonie Haarlem

Man/vrouw op scherp

Het bestaande gezelschap zal dit jaar worden versterkt door de breakdance-meidengroep van Dansstudio Bianca Hasselbaink. Deze kleine groep powervrouwen zal, in combinatie met de introductie van de nieuwe, belangrijke rol van Wigbolt Ripperda, de verhouding tussen man-vrouw op scherp zetten. Daarnaast wordt een nieuw, groter decor ontworpen, zal nieuwe muziek worden toegevoegd en wordt hier en daar gesleuteld om deze uitvoering nog groter en spectaculairder te maken.

KENAU de podcast

Om meer aandacht te vestigen op de belangrijke thematiek van dit jaar, zal rondom de voorstellingen een driedelige podcastserie worden uitgebracht over en door Haarlemse heldinnen. Theaterjournalist en presentator Rinske Wels gaat hiervoor in gesprek met drie van deze vrouwen en vraagt hen naar lef, dromen en talentontwikkeling: ‘de sleutelmomenten in hun leven en de keuzes die ze maakten om te komen waar ze nu zijn’. Deze serie luister je op Spotify en zal op 2 september in de Schouwburg feestelijk worden afgesloten met een live gesprek met Ann DeMeester, directeur van het Frans Hals Museum.

Scene uit Kenau XL
Tijdens de Cast & Crew spelen de acteurs een korte muzikale scene uit Kenau XL

Zomerkamp voor kinderen

En dat is nog niet alles. Voor de zomermaanden heeft de Schouwburg in samenwerking met de Wereldmuziekschool een kinderzomerkamp georganiseerd. Dit zal plaatsvinden in Schalkwijk en is helemaal kosteloos! Op het zomerkamp kunnen kinderen uit de wijk op actieve, speelse wijze leren over het verhaal van Kenau en het thema ‘sterke Haarlemse vrouwen’. Maar bovenal zullen zij hierbij kennismaken met de magie van het theater en zelf toneel leren maken en spelen. 

Na een jaar noodgedwongen gewacht te hebben op mooie, culturele evenementen is het verhaal van onze Haarlemse vrijheidsstrijder misschien wel actueler dan ooit. We kunnen weer uitkijken naar de start van een nieuw en bruisend theaterseizoen. Kom de vrijheid vieren en bestel snel je kaartjes voor een van de zeven voorstellingen op www.stadsschouwburghaarlem.nl. 

Goed om te weten: voor het bezoeken van de voorstelling hoeft niet op Corona te worden getest. Ook bij regen gaan de voorstellingen door.

Fotografie: Rob Ouwerkerk

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here