Wie heeft er niet zijn waardigheid verloren in de steeg of stiekem een natte vinger gehaald op die beruchte wc? Jeugdigen leerden er frases als: ”Heb je nog een schijfie”, “een halfie kan altijd” of “neem ff een nakkie”. Nieuwe feestgangers zullen dit nog wel leren, maar niet meer in Club Stalker.  

De oudste club van Nederland aan de Kromme Elleboogsteeg in Haarlem, sluit na 35 jaar haar deuren. Eigenaar Damir Kalkan die de club ruim tien jaar in zijn eentje leidde, vindt het tijd voor iets nieuws. “Stalker is letterlijk mijn leven. Mijn vrouw en ik hebben elkaar daar leren kennen en bijna al mijn vrienden ken ik via de club. Het is dus geen makkelijke beslissing geweest,” laat hij in een bericht op Facebook weten. In de loop van 2019 wordt het pand omgebouwd en komen er appartementen in het drie verdieping telende gebouw. 

Stalker sluit haar deuren

Het verlies van Club Stalker laat zich voelen in het Haarlemse uitgaansleven. Voor verschillende generaties is Stalker dé plek geweest waar het nachtleven werd ontdek. De club heeft ook altijd een broedplaats willen zijn voor jong talent. Grote dj’s zoals Chocolate Puma, The Man with no Shadow, Dirtcaps, Mike Ravelli en Miss Melera begonnen hun carrière in de legendarische club. Maar ook creatief, organisatorisch en zakelijk is de club altijd een een springplank geweest, het Veerplas festival is hier een goed voorbeeld van. 

Stalker sluit haar deuren
foto: Ayana Wyse.

New Wave, House en Progressive 

De club opende in april 1983 haar deuren. Aanvankelijk werd er voornamelijk New Wave, Punk en andere alternatieve dansmuziek gedraaid. In de nineties werden deze stijlen vervangen door ander andere hip hop en house, dat in die tijd op kwam in Nederland. Rond de millenniumwisseling wist de club nationale bekendheid te verwerven door als één van de eerste in Nederland in de nieuwe stroming Progressive te duiken. Artiesten Danny Howells, Luciën Foort en Sander Kleinenberg werden ver voor hun nationale doorbraak geboekt en bleven de club immer trouw. Deze geschiedenis herhaalde zich een paar jaar later door New Yorker Tommie Sunshine vroeg in zijn carrière een plek achter de draaitafels te bieden. 

Stalker sluit haar deuren
Bron: Marcela Laskoski.

Afscheid in Stijl 

Naast de sterkte muzikale programmering, kenmerkte de muziektempel zich door een ontspannen en open sfeer. Vrijheid en gelijkheid stonden hoog in het vaandel. Er was geen ruimte voor machogedrag en niemand werd buitengesloten. Hierdoor had de club altijd een aantrekkingskracht op creatieve geesten en nachtelijke vlinders. In de komende maanden denkt het management na over een passend en spetterend en passend afscheid. “Ik zie een sluitingsweek voor me waar alle artiesten die iets betekend hebben nog één keer langskomen zodat de verschillende generaties Haarlemmers op een gepaste manier afscheid kunnen nemen. Maar hoe ik dat precies ga doen, weet ik nog niet.” aldus Kalkan. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here