Koren koorts neemt weer toe want er komen weer topensembles naar Haarlem. Onder andere het Eric Ericson Chamber Choir, Norwegian Soloists Choir en het Helsinki Chamber Choir zijn te bewonderen tijdens tiende editie van de Internationale Koorbiënnale.

Nordic Choir

Koren koorts in H’lem

Wat twintig jaar geleden begon als een bescheiden festival voor liefhebbers van vocale ensemble muziek, is uitgegroeid tot een tiendaags festival met internationale allure. De Koorbiënnale toont diversiteit en actualiteit van koormuziek. De tiende editie vindt plaats van vrijdag 28 juni tot en met zondag 7 juli, in onder andere de Philharmonie en de St.-Bavokerk in Haarlem, en het Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam.

Scandinavische koren

Koorbiënnale
Eric Ericson Chamber Choir

Eric Ericson Chamber Choir is bekend om hun heldere en expressieve klank

De Koorbiënnale presenteert twee concerten van vier topensembles uit Zweden, Noorwegen, Finland en Denemarken op één dag. Deze Nordic Stars staan garant voor meer dan vijftig werken van componisten van Bach tot Pärt en van Da Victoria tot Schönberg. Het Zweedse Eric Ericson Chamber Choir trad ook tijdens de eerste Koorbiënnale op. Het koor is bekend om hun heldere en expressieve klank. Daarna is de beurt aan het belangrijkste Noorse kamerkoor: Norwegian Soloists Choir onder leiding van dirigent Grete Pedersen. Het tweede gedeelte wordt geopend door het Helsinki Chamber Choir; een koor met een breed repertoire op het gebied van moderne koormuziek. Als afsluiter treedt het kleinschalige Ars Nova Copenhagen aan, onder leiding van Paul Hillier.

Hemels Uurtjes met Wishful Singing en Chet Nuneta

Koorbiënnale
Wishful Singing

Tijdens het Hemelse Uurtje met Wishful Singing en Hayo Boerema (orgel) komt alles voorbij: van schitterende engelenzang tot duistere orgelklanken. Het ene moment zingen de vijf klassiek geschoolde zangeressen eeuwenoude gregoriaanse melodieën – waarmee ze onder andere samen met Herman Finkers optraden in De Wereld Draait Door – om vervolgens over te gaan op loepzuivere liedjes van The Beatles en Leonard Cohen. 

Als je de zangers van Chet Nunenta uit Spanje, Frankrijk en Italië samen met een Frans-Marokkaanse percussionist op het podium ziet staan, is de associatie met wereldse muziek al snel gemaakt. Verwacht een mix van traditionele en hedendaagse muziek, gezongen in het Spaans, Napolitaans, Koerdisch, Keltisch, Albanees, Berber en Xhosa. Het thema migratie loopt daarbij als een rode draad door deze poëtische en ritmische voorstelling. 

Nordic Choir. Det Norske Solistkor

Koorbiënnale slotconcert vol swung

Dirigent Béni Csillag zocht voor het slotconcert van de Koorbiënnale naar iets kleurrijks. Hij koos voor de Petite Messe van Rossini. Deze compositie is vrolijk en heeft veel schwung. Er zitten heftige emoties in, gaat van donker naar licht en van heel snel naar rustig en weer terug. Het Damask Vocal Quartet, dat de zang voor zijn rekening neemt, wordt aan het begin en het einde van het concert geassisteerd door de kinderen van de Bavo Koorschool Haarlem.

Helsinki Chamber Choir

De verkoop van bovenstaande concerten is reeds gestart, op 18 april en medio mei gaan de volgende concerten in de verkoop. Kaarten zijn te bestellen via koorbiënnale.nl.

Voor meer Haerlems Bodem: check ons avontuur bij de participatiemarkt.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here