Je kan zeggen dat de redactie van Haerlems Bodem een ‘schoenenfetisj’ heeft. Verzamelen, internet afzoeken en meer van dat soort geldverkwistende bezigheden. Toen wij hoorden dat twee Haarlemse heren de licentie van het (nog onbekende) schoenenmerk ‘Startas’ hadden gekocht waren we aangenaam verrast en moesten we een kijkje nemen.

Startas
Van oorsprong een Joegoslavisch merk, is Startas een ‘tafeltennis schoen’. Ja, je leest het goed! Startas is het Joegoslavische antwoord op de luxueuze tennisschoenen van het westen. Ontworpen in de 70’s werd deze schoen een icoon in de voormalige republiek. Jarenlang was de schoen met de vulkanisch-rubberen zool niet weg te denken. Tot begin jaren ’90. De oorlog werd heviger en de fabriek in Vukovar viel ten prooi aan bombardementen. Pas eind jaren ’90 begon Startas weer met het maken van de iconische schoen. Helaas in beperkte mate, want het aantal werknemers werd gereduceerd van 22.000 naar slechts 1.000. Een van de mooie dingen aan Startas is dat ze grotendeels nog steeds handgemaakt worden.

Check dit exclusieve filmpje en zie het productie process:

Ondernemerschap
Wat zit er toch in dat Haarlemse water, dat ervoor zorgt dat wij zo ondernemend zijn? Kleine bedrijven en collectieven schieten als paddenstoelen uit de grond. Begin 2014 haalden twee dappere Haarlemmers, Tim en Steef den Hertog, het merk naar onze stad. Beide een commerciële achtergrond en de drang om iets voor henzelf te beginnen. Dat ging niet geheel zonder slag of stoot. De heren kwamen op het idee toen een vriend in 2012 terug kwam van vakantie met een paartje Startas. Door hun eigen enthousiaste reactie en die van vrienden, zagen ze in dat Startas weleens een ‘toppertje’ zou kunnen worden. Er werd meteen contact gezocht met de staatsfabriek in Kroatië. Mailen en bellen, allemaal te vergeefs. Toen het jaar daarop een andere vriend ook met een setje Startas thuis kwam, werd er opnieuw contact gezocht. Tim en Steef kwamen erachter dat in Frankrijk het merk inmiddels al aardig voet aan de grond had gekregen. Wederom zochten ze contact en met de Franse connectie ging dit een stuk gemakkelijker. Na een trip naar Parijs, werd de deal gesloten en nu kan ook Nederland aan de wandel met Startas.

Haerlems_Bodem_Startas_Sneakers_1

Tim en Steef zien het helemaal zitten. Schoenen-party’s in tupperware stijl. Misschien een release party en uiteraard meerdere verkooppunten. In Parijs zijn Startas al in meerdere winkels te verkrijgen en dat is ook het vooruitzicht op de Nederlandse markt. Met de nieuwe designs van ontwerper Mauro Massarotto moet dat zeker lukken. Hij gaf de schoenen een nieuwe uitstraling en voegde daarbij een strikje toe aan elke schoen; een leuk detail voor de dames. Uiteraard kunnen deze strikjes verwijderd worden, zodat ook de heren onder ons met een paar Startas op pad kunnen. De modellen zijn in principe uni-sex, maar de patronen van het canvas maken duidelijk welke modellen voor dames en welke voor heren zijn. Startas is non-aligned, wat inhoud dat ze trots zijn op hun afkomst, maar niet voor of tegen grote collectieven zijn. Een schoen voor iedereen dus.

[rev_slider startas]


Ideaal schoentje voor….

Wij dachten in eerste instantie dat Startas een beetje goedkoop zouden aanvoelen. Ze doen immers denken aan een model dat je bij de Bristol kunt krijgen. Toch is dat alleen op het eerste gezicht. Zodra je de schoen ziet en in handen hebt, merk je onmiddellijk het kwaliteitsverschil met het hiervoor genoemde budgetmodel. De zool is stevig, dempend en prettig om op te lopen. Het canvas is degelijk en toch soepel. De prints zijn tof en goed te combineren met een zomerse outfit. Startas zijn modieus, kwalitatief en een mooie nieuwe aanvulling op het palet lage canvas sneakers als all-stars en vans. Naar ons idee het ideale schoentje om deze zomer naar het strand te gaan en te rocken op het feestje daarna. Ben je al enthousiast?

[rev_slider slider4]

Startas zijn in Haarlem exclusief verkrijgbaar bij Sneak Up. Voor onze Amsterdamse buren is er qua vestigingen meer keus. Daar zijn Startas o.a. verkrijgbaar bij Johhny at the Spot, Raak, No SeasonNaturel, Exota en Pick & Spend. Het plan is om ook via een web-shop Startas te gaan verkopen en na de zomer komt Startas met een winter collectie. Denk hierbij aan hogere en dikkere modellen in winterse kleuren, van onder andere suède. Deze zien er ook er goed uit, maar ga eerst maar dat zomerschoentje scoren!


Ook een paartje Startas?
Wil jij ook een paartje Startas? Like dan de Startas Facebook en houdt de Facebook van Haerlems Bodem in de gaten. Binnenkort mogen we een paartje weggeven, zodat ook jij deze zomer de blits maken met jouw exclusieve tafeltennis schoenen!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here