Het voorjaar is dé periode om te beginnen met een moestuin. Het zorg voor de nodige ontspanning, is gezond en helemaal niet lastig. Zeker niet met deze tips. Trek je stevige schoenen aan, haal de hark uit de schuur en leer je eigen groente kweken.

moestuin

Start klein

Denk je dat je het je ontzettend veel tijd kost en je na afloop misschien met een mislukte oogst komt te zitten? Niet doen. Want een eigen moestuin hoeft echt niet veel tijd te kosten. Begin niet te groot. Uitbreiden kan altijd nog. Ervaar eerst hoe je het je bevalt om je eigen groenten te kweken. 

Informatie 

Experimenteer en doe extra kennis op in boeken. Haal je laptop uit je laptoptas heren en surf op internet naar hoe je plantjes verspeent. Verdiep je in het moestuingebeuren. 

moestuin

Favoriet

Bedenk tevens wat je graag wil gaan eten. Zaai je radijsjes omdat die makkelijk zijn, maar hou je daar helemaal niet van dan is de lol er snel af. Je zoekt toch ook je favoriete eastpak rugzak of herschel rugzak uit als je in de winkel bent. Doe dat eveneens met groenten. Begin je moestuin met iets wat je graag eet. Is het de eerste keer dat je aan de slag gaat met een moestuin kies dan wel voor safe. Bietjes, sperziebonen, courgettes en wortels zijn bijvoorbeeld eenvoudige groenten. 

Grond

Daarnaast is het ontzettend belangrijk om goede grond te gebruiken. In potgrond zit teveel kunstmest, hierdoor groeit een plant snel, maar bevat het weinig wortel. Gebruik een moestuinmix dan zit je altijd goed. Bereid de zaaibedden goed voor, woel de aarde om en verwijder onkruid. Let er op dat de grond niet meer bevroren is als je gaat zaaien, want dan kunnen ze niet goed kiemen. De bovenste tien centimeter van een zaaibed moet bedekt zijn moet moestuinmix. 

Potten 

Heb je geen eigen tuin, maar wel een balkon? Plant de plantjes in bakken en potten. Voor wie geen liefhebber van onkruid wieden is dat sowieso een goed plan, want wieden is niet nodig. Let op waar je de bakken of potten neerzet. Tomaten en courgettes hebben veel zon nodig, maar je kan ook voor schaduwgroentes kiezen zoals spinazie en paksoi, die hoeven niet in de volle zon. 

moestuin

Klimgroente

Heb je een tuin met weinig ruimte dan is het een idee om voor groenten te kiezen die in de hoogte groeien. Een voorbeeld hiervan is palmkool. Dat lijkt op boerenkool en is heerlijk in de pasta. Je kunt ook kiezen voor sperziebonen, doperwten of courgettes die via een klimrekje groeien. Regelmatig oogsten zorgt ervoor dat je er de hele zomer van kan eten.  

IJsheiligen 

Hou tot slot het weer in de gaten. Tot half mei heb je kans dat je plantjes kapot vriezen. Echter sommige soorten kunnen wel tegen een stootje. Zoek dat van te voren goed uit. Heb je al mooie plantjes in je tuin en wordt er slecht weer voorspelt dan moet je ze afdekken. Zo voorkom je schade. 

Meer Haerlems Bodem? Lees hier de column van Joris Krouwels.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here