Christian Weij van het Smaakpark bezocht Haarlem en sprak met een aantal startende ondernemers. Verschillende verhalen met een gemeenschappelijke noemer: deze zelfstandigen vallen allemaal buiten de vangnetten van de overheid. Dat betekent vaak: spaargeld opmaken, pensioenpotje legen, lenen bij familie of een hypotheek verhogen. Een fotoverslag over veerkracht, hoop én wanhoop.

Zwammen

Michiel de Ruiter van de Oesterzwammerij in Bloemendaal ziet het niet heel vrolijk in: “Onze aanvoer van koffieprut uit de horeca en onze afzet van oesterzwammen is gestopt.” De prut hangt in worsten in de donkere ruimte onder Dennenheuvel. “De zwammen groeien door, dus we moeten blijven oogsten. Maar waar moeten ze heen? Een klein deel kunnen we drogen, maar dat is het dan wel. Daarbij: we krijgen geen steun en moeten binnenkort verhuizen want Dennenheuvel verdwijnt. We hebben nog geen oplossing.”

Michiel in de donkere kamer tijdens een interview door Mirjam Veenman van smaakpark Ede,”die zwammen groeien door, de restaurants zijn gesloten, now what?!”

Broodje van Toen

Frank Blom van Broodje van Toen, is gestart aan de Gedempte Oude Gracht. Tijdens het bezoek van Christian wordt iedereen voorzien van prima burgers en koffie. “We moeten heel snel weer open, als dit lang duurt gaan we het niet redden zo. Gelukkig vergeet ik af en toe mijn bril op te zetten wanneer er gasten in de zaak komen zitten. Dat geeft nog wat extra omzet nu we alleen to go mogen serveren.”

Christian in gesprek met Falco Bloemendal, onze centrummanager. Frank ziet een PR kansje.

IJs van van Buyten

Ymke Jobse laat het zich smaken, ze laat zien hoeveel veerkracht een startende ondernemer kan opbrengen. “Twee keer corona gehad en mijn ijs rondgebracht met de auto, door heel Nederland. De klanten waren superblij, maar financieel is dit niet vol te houden.”

Broodje van Toen, bereid op de kar van Christian Weij.

Theater de Liefde

De dames van theater de Liefde kunnen het nog redden. Simone Lensink: “We hebben sinds september een paar maanden goed kunnen draaien. Dus is er wel een buffertje, maar de Haarlemmers zijn écht toe aan onze service en die kunnen we nu weer even niet verlenen.”

Bestuurders Annemarie Waterhout, Gerrie Hondius, Simone Lensink en Mylou Frencken gaan voor een protestsong 2022

Jean Paul Brinkman

…verzorgt pannenkoeken voor ieder die wil. “We hebben 250.000 euro geïnvesteerd in onze nieuwe zaak, House Of Pancakes in de Schagchelstraat. Nog een paar maanden en dan is het klaar.”

Jean Paul aan de slag, Christian interviewt Mylou en Simone. Oja, Mylou breit de mutsen zelf…

Rolinka van Zuiden

We ontmoeten Rolinka tijdens de tocht van Christian. Ze is een eigen galerie begonnen in de Schagchelstraat 33 in een van lastigste perioden van vorig jaar. “Heel spannend! Aanschaf en inrichting van de galerie was in 2021 en ongeveer tijdens de opening in november, werd de strenge lockdown ingevoerd. Wat te doen?” En in één adem door met: “Kom eens langs, ik ben hier net begonnen.”

“Ik hou van de vrijheid om te experimenteren, dat weerspiegelt ook de vrijheid die ik van binnen voel. En ik heb geleerd me niet door angst te laten leiden: “If you can’t do it otherwise, do it afraid”. Motto? “Zoek de lichtpuntjes. Je kunt meer dan je denkt.”

Met een opleiding in theologie en traumaverwerking, met een sterk geloof in God, helpend bij de moeilijke perioden in haar leven. En met veel reis- en levenservaring in onder andere Nepal, India, Thailand, Vietnam, is Rolinka met recht een kunstenaar met een verhaal. Maar, helaas, ook startende ondernemer zonder enige steun.”Nou ja, mijn man zorgt gelukkig voor extra inkomsten.”

“Je ziet mijn ervaringen in de adelaar op dit werk. Op zijn rug een klein meisje en eromheen de shit waar zij uit wordt gered. Het welbekende karakter van de vogel beeldt niet zozeer het karakter van God uit maar het meisje leunt hier wel op de sterke vogel.”

Inmiddels heeft vriend Omicron ervoor gezorgd dat de maatregelen langzaam maar zeker worden versoepeld. Onze ondernemers kunnen weer door, en hopelijk kunnen Haarlemmers snel weer genieten van hun producten en vertier.

Een artikel over de tocht van Christian langs Haarlemse ondernemers vind je hier.

Tekst en fotografie: Rob Ouwerkerk

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here