Publiekshal Raakspoort wordt voor de verkiezingen op 20 maart zo ingericht dat Haarlemmers met een beperking zelfstandig kunnen stemmen. Een handig apparaatje leest bijvoorbeeld voor welke kandidaten op de lijst staan en partijen worden met cijfers in braille aangegeven.

De stempassen voor de verkiezingen van de Provinciale Staten en waterschappen lagen een paar weken geleden al op de mat. In de begeleidende brief wordt aangekondigd dat Haarlem deze verkiezingen meedoet aan een proef om mensen met een visuele beperking zelfstandig te laten stemmen. Léon Kossen is bij de gemeente Haarlem verantwoordelijk voor de verkiezingen en vertelt over deze proef en andere maatregelen om te kunnen stemmen met een beperking: “Sinds afgelopen zomer werken we aan maatregelen om alle 78 stembureaus in Haarlem toegankelijk te maken én om te zorgen dat iedereen op 20 maart zelfstandig kan stemmen.”

Toegankelijke stemlokalen

Lang niet al die 78 stembureaus zijn eigendom van de gemeente. Denk bijvoorbeeld aan een wijkcentrum, kerk, zorginstelling of het station. Eventuele aanpassingen voor de toegankelijkheid worden dus speciaal voor de verkiezingsdag gemaakt. Vanaf dit jaar zijn gemeenten wettelijk verplicht om te zorgen voor toegankelijke stemlokalen. “Wij hebben al onze stemlocaties laten onderzoeken op bereikbaarheid, betreedbaarheid en bruikbaarheid. Daaruit kwam een actielijst waarmee we aan de slag zijn gegaan. Daarnaast wees de Oogvereniging ons op een nieuwe tool waarmee slechtzienden en blinden zelfstandig kunnen stemmen”, aldus Kossen.

‘Zelfstandig kunnen stemmen is belangrijk, omdat je stem geheim kan blijven’

Pratend stembiljet en braille

stemmen met een beperking

Haarlem is één van de twaalf gemeenten die de tool deze verkiezingen inzet. Hij bestaat uit een mal met gaatjes en een soundbox met koptelefoon. Het stembiljet wordt in de mal gelegd en de soundbox laat via de koptelefoon horen welke partijen en welke kandidaten op de lijst staan. Op de mal zijn de partijen met voelbare cijfers en in braille aangegeven. De juiste kandidaat wordt gevonden door de gaatjes te tellen onder de gewenste partij. José Hamers ziet door een oogziekte steeds slechter. “Ik lever steeds iets meer zelfstandigheid in. Alles wat ik wél zelf kan, is belangrijk voor me. Zelfstandig kunnen stemmen is ook belangrijk, omdat je stem dan geheim kan blijven. Je hoeft niet iemand te machtigen of iemand mee te nemen het stemhokje in.”

Stemmen met een beperking bij Raakspoort

José is actief bij de Oogvereniging, maar weet niet hoeveel Haarlemmers een visuele beperking hebben. “Die gegevens worden om privacy-redenen natuurlijk niet bekendgemaakt.” Ook de gemeente weet niet wie slechtziend of blind is. Léon: “We kunnen die mensen dus geen kandidatenlijst in braille toesturen. Die ligt wel klaar in publiekshal Raakspoort. Dat is ook de enige locatie waar de tool beschikbaar is, vanwege de kosten. Op de dag zelf houden we wel bij hoeveel mensen de tool gebruiken.”

Rolstoeltaxi

“Andere maatregelen zijn bijvoorbeeld een leesloep met ingebouwde verlichting bij ieder stembureau en de gratis rolstoeltaxi. Die is van tevoren te reserveren, of op de dag zelf.” Wat als er ondanks alle voorbereidingen toch een probleem blijkt te zijn met de toegankelijkheid van een van de 78 stembureaus? Laat het de gemeente weten! Dat kan via het algemene telefoonnummer 14 023. Er staat op 20 maart iemand klaar om problemen op te lossen.

Bron: Gemeente Haarlem | Tekst: Marieke Serruys  |  Foto’s: Jur Engelchor en Saar Rypkema

Meer Haerlems Bodem? Lees muggenpraat over de Burgemeester!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here