Strijdbaar het verkiezingsjaar in met ’20-20 Vision’

Amerikaanse punkrockers van Anti-Flag starten wereldtoernee in Patronaat Haarlem

0
215

De felle punkrockband Anti-Flag komt in januari met de nieuwe plaat 20-20 Vision, een voorschot op het omslagpunt van het Amerikaanse politieke denken als het gaat om de Amerikaanse verkiezingen. Nooit eerder in het oeuvre van het politieke kwartet hadden de heren zin om met naam en toenaam politici en hun daden aan te vallen. Het zou de goede zaak te snel afdoen als een verouderde tijdgeest waardoor je als politieke band relevantie zou verliezen. Drummer Pat Thetic, een van de oprichters van Anti-Flag dat alweer dik 25 jaar bestaat, skypet op een donderdagavond voor Kerst en laat weten wat 20-20 Vision anders maakt.

“De kans is wel heel groot dat Amerika een dictatuur wordt”

“Tuurlijk gaat 20-20 Vision over Trump en Pence en dus over de verkiezingen van 2020,” laat drummer Pat Thetic via Skype weten. “Als wij van Anti-Flag, een band die niets heeft met racisme en nationalisme, nu niets doen, dan is de kans wel heel groot dat Amerika een dictatuur wordt waarbij de democratische waarden van het politiek systeem niets meer voorstellen en grote corporaties en de industrie van een paar boze blanke machthebbers in alles de overhand krijgen. George W. Bush was ook een gigantische eikel, maar hij wist politiek gezien nog volgens de regels te spelen. Trump en Pence niet, zij gaan voor een dictatuur van het grootkapitaal. De gewone Amerikaan doet er voor hen niet toe.”

Rechts en links

De drummer vervolgt: “Je ziet hoe de politiek in Amerika de kritische media labelt en afserveert als links. Zozeer zelfs dat rechtse conservatieven en redneck have-nots er graag nog een schepje bovenop doen. Normaliter stelde deze laatste groep nooit vraagtekens bij de media in het algemeen, en nu zijn het ineens allemaal links-radicale hobbyblaadjes.’’

Machtsverschuivingen

Anti-Flag in Patronaat
Anti-Flag in 2018 in Haarlem

Je kunt ook zeggen dat dezelfde witte boze mannen die Amerika met de Mayflower veroverd hebben, ook nu nog steeds na heel veel bloedvergieten, angst en terreur de touwtjes strak in handen hebben. Wellicht is Amerika nooit echt de grote leider van het vrije Westen geweest, maar altijd al een kapitalistische dictatuur van een paar blanke notabelen en grootaandeelhouders? “Eigenlijk wel he?” reageert Pat. “De V.S. zijn sowieso slechts een grootmacht op cultureel vlak. We hebben een enorme filmindustrie, maar daar houdt het dan wel mee op. Voor de rest zijn we afhankelijk van internationale handelsverdragen en -overeenkomsten. En als we allemaal onze grenzen dichtgooien en allemaal blij zijn met onze eigen heerschap met een maffe dictator, dan wordt het nooit wat met de wereld. Kijk maar naar wat er in Engeland met de Brexit gebeurt. Wereldwijd is het onderliggende probleem van de kolonisatie nooit opgelost. Een paar blanke heren dachten en denken nog steeds dat zij eigenaar zijn van de wereld en sluiten daarom alle grenzen voor eenieder die het leven beter wil maken voor zichzelf. We vergeten dat we zelf alle problemen hebben veroorzaakt met veroveringen, oorlog en plunderingen.
Tel daarbij op dat China en Rusland meer invloed uitoefenen op de Engelse en Amerikaanse verkiezingen dan ooit tevoren en de rapen zijn gaar. We zien het, maar weten niet hoe we daarmee om moeten gaan.’’

20-20 Vision

hoes nieuw album 20-20 Vision
20-20 Vision

Geen positieve inkijk in het volgend jaar. Is dat 20-20 Vision voor jullie in een notendop?
“Ja, het verwijst naar het normale zichtvermogen van de mens, maar tevens naar de uitdrukking: 20-20 Vision Hindsight, wat zoveel betekent als: achteraf heb je mooi praten, of zeg niet dat ik het je niet verteld heb. Zelfs in het artwork op de hoes is een stukje prikkeldraad verwerkt dat ook gezien kan worden als twee XX’en, het Romeinse cijfer voor 20 en dus verwijst naar het jaar 2020. Anti-Flag is bang voor een Amerika dat op het punt staat om een marketinggedreven kapitalistische en met propaganda gevoede fascistische staat te worden. Een song als, Christian Nationalists gaat over het feit dat met name de blanke Christelijke voorhoede zich steeds luider bemoeit met wat zij (en ook de KKK) witte privileges noemen. Zij gaan ervan uit dat Amerika een nieuw soort Beloofde Land is, maar niet voor iedere Amerikaan, en al helemaal niet voor gelukzoekers uit het buitenland. De industrie en de grootaandeelhouders hebben het, ook hier, voor het zeggen.’’

20-20 Vision nodigt uit om stil te staan bij de problemen van de VS

Kids in cages, the fentanyl crisis en EPA restrictions staan ook nog op het hekellijstje van Anti-Flag? “Met kids in cages doelen we op de opgesloten en van de ouders gescheiden kinderen van immigranten die soms voor maanden of jaren in de cel belanden voordat ze worden uitgezet of teruggestuurd. Fentanyl is een synthetische drug waaraan duizenden zwarte jongeren doodgaan in Amerika, maar waar de regering geen oplossing nodig acht. Zonde van de tijd. En de EPA is de Environment Protection Act die is opgeschort, waardoor bedrijven de vrije hand krijgen om het milieu, de lucht en de rivieren te bevuilen met afval- en gifstoffen die wij burgers via het drinkwater tot ons krijgen. Kortom, het grote geld van de bedrijvigheid en de industrie bepaalt en verziekt het land. 20-20 Vision is een plaat die uitnodigt om stil te staan bij de problemen waar de V.S. nu mee kampen én uitnodigt om in actie te komen,’’ sluit de drummer af.

De plaat 20-20 Vision ligt op 17 januari 2020 in de winkel. Het uit de industriestad Pittsburgh afkomstige Anti-Flag toert het gehele jaar door Amerika en zal in de zomer ook festivals in Europa aandoen. Maar, first things first, Anti-Flag staat op 30 januari in ons eigen Patronaat.

www.anti-flag.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here