Sta je oog in oog met een kunstwerk, dan zet je brein moeiteloos de achtbaan van verbazing, ergernis, bewondering, afgunst, afkeer, angst of mededogen aan. Maar de drempel om zomaar een galerie binnen te stappen kan hoog zijn. Wat doe je als de galerie-eigenaar of kunstenaar zijn moeilijke-woorden-bingo op je loslaat? Daarom was het Kunstlijn evenement van 7 of 8 november een verademing; zonder poespas door de hele stad op tientallen locaties naar kunst en kunstenaars kijken. Haerlems Bodem zocht er twee voor jullie op. 

Annemieke vertelt over haar schilderijen

Kunst of Knutsel? Annemieke Couzy kijkt verbaasd op als ik haar die vraag voorleg. Kunst, zegt ze dan stellig. Kunst, het komt uit mijn hart, mijn ziel, ik voel een innerlijke drive om te schilderen. Heftige woorden, op de zaterdagochtend, als we net na 11.00 uur als eersten de sfeervolle zaal in het Hotel Raeks binnenstappen. Annemieke heeft zich nog maar net geïnstalleerd tussen haar schilderijen en keramiek, met een schaaltje spekkies voor de passanten. Mijn ogen moeten even wennen aan de grote doeken vol kleur en explosieve kracht, in de feestzaal van het hotel.  Ik werk met vormen en kleuren, zegt Annemieke, met een kracht van binnenuit. Haar doeken zijn overweldigend van kleur en de sprankeling spat van de doeken waarin je een landschap of een vrouwenfiguur zou kunnen herkennen. Of niet, net wat je zelf wil zien. Met grote krachtige halen beeldt ze de oermoeder uit in een bijzondere blauwe tint, die bij het navragen Haarlems Ultramarijn blijkt te heten. Nog een extra Haarlems tintje! 

In de koffiebar van Hotel Raeks exposeert Daan Ruijter, voor veel Haarlemmers geen onbekende, want in een vorig leven was hij verkoper bij Revert.  Daan combineert tegenwoordig soepeltjes een opleiding in het onderwijs met zijn kunstenaarschap. Zijn foto’s zijn geen lieve poezelige kiekjes, maar beelden waar vervreemding en veerkracht uitspreekt. Ik leg dezelfde vraag aan fotograaf Daan voor: kunst of knutsel? Ook zijn antwoord komt zonder aarzelen: kunst. Zijn thema is ‘kinderen in de stad’ waarbij je kinderen ziet in een stedelijke omgeving waar je niet het etiket ‘kindvriendelijk’ op kunt plakken. Vergeet instagramkiekjes van schattige dreumesen in de speeltuin; hier zien we het rauwe beeld  in het fotoproject KIDS -Kinderen In De Stad.  Opgroeiende kinderen spelen in een stedelijke omgeving die niet ingericht is voor de jeugd. De kinderen lijken passanten terwijl de gebouwen en andere objecten het beeld domineren.  Maar kinderen blijven kinderen, zij spelen zoals altijd hun spel. Het werk van Daan Ruijter blijft ook na de kunstlijn hangen in de koffielounge van hotel Raeks. Zeker nog een bezoekje waard! 

Annemieke en Daan zijn slechts twee van de tientallen kunstenaars die in het weekend van 7 en 8 november meededen aan de Kunstlijn. Had je iets anders dit weekend? Geen nood, er zijn in Haarlem nog meer exposities waar je dit najaar terecht kunt: 

  • De overzichtstentoonstelling van Kunstlijn editie 2021 is, met 179 kunstwerken in klein formaat, nog te zien t/m 13 november 2021 in het Kunst Centrum Haarlem aan de Gedempte Oude Gracht 117-121. 
  • In Fotogalerie De Gang is tot 31 december 201 de expositie ’Fotografisch Alfabet’ van fotograaf en predikant Herman Heijn te zien. Herman was meer dan twintig jaar de gangmaker achter de Fotogalerie De Gang. Fotografisch Alfabet is zijn afscheidscadeau aan de kerk en de stad. Fotogalerie De Gang bevindt zich midden in de drukste winkelstraat van Haarlem, de Grote Houtstraat, naast de winkel/lunchroom ‘Jansje’.
  • Margot van Huijkelom & Karolien van Mensvoort vieren 50 jaar vriend- en kunstenaarschap met een gezamenlijke expositie in de Zocherlounge, een voormalig kerkgebouw op het terrein wat ooit het Provinciaal Ziekenhuis Bloemendaal was. De expositie is te bezichtigen op elke zaterdag en zondag t/m 19 december 2021.  Karolien ontwerpt designs voor alle denkbare textiele vormen en sjaals. Margot tekent impressies van de collecties van alle grote modehuizen. Kleur, materiaal en emotie in de werken van de twee jeugdvriendinnen combineren op natuurlijke wijze.
  • Kijk welke wegen de kunstenaars bewandelen in de Vishal op de Grote Markt in Haarlem. Hier kun je tot 21 november de jaarlijkse ledententoonstelling ‘Dwaalwegen’ bezoeken. Het thema sluit aan bij de Kunstlijn. Voor kunstenaars zijn dwaalwegen heel gebruikelijk. Vaak is het de zoektocht, een onvermoede zijweg of een verkeerde route die je tot nieuwe inzichten brengt.
  • ‘Trust the process’ is een tentoonstelling van jonge kunstenaars tussen 14 en 19 jaar in de Nieuwe Vide. Sowieso is de Nieuwe Vide als kunstpodium, ontstaan uit de kraakbeweging, de moeite waard om eens te bezoeken. Op donderdag t/m zondag tussen 12.00 – 17.00 uur tot 13 november kun je kunstwerken bekijken van jongeren die alvast nadenken over de wereld na corona. Niet mis toch?! De nieuwe vide vind je op Energieplein 69 in Haarlem.

foto’s: Rob Ouwerkerk

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here