In 2050 is aardgas niet meer beschikbaar om woningen en gebouwen te verwarmen. Haarlem wil zelfs al in 2040 van het aardgas af zijn. Om bewoners te ondersteunen in het gasvrij maken van de eigen woning stelt het college subsidie beschikbaar.

Gasvrij wonen in Haarlem

Met de subsidie Haarlem Aardgasvrij kunnen huiseigenaren de kosten betalen voor het afsluiten van de woning van het aardgas. Daarnaast geeft de subsidie nog een maximaal bedrag van 3.000 euro voor maatregelen die zorgen dat je huis volledig gasvrij is. Daarnaast worden ook de kosten vergoed voor het afsluiten van de woning van het gas. Het college trekt 500.000 euro voor deze subsidie uit. De subsidie is bedoeld als stimulans om Haarlemse woningen aardgasvrij te maken. De verbouwing naar gasvrij wonen kost een hoop geld. De gemeente draagt daarin een steentje bij.

Wat houden de subsidies in?

Haarlemmers kunnen de subsidie Haarlem Aardgasvrij aanvragen voor de kosten van de verbouwing van een woning die nog niet gasvrij is naar een gasvrije woning. Dit kan tot een maximum bedrag van 3.000 euro. Ook de volledige kosten van het verwijderen van de gasaansluiting van de woning door de netbeheerder kan worden betaald met deze subsidie. De subsidie Haarlem Aardgasvrij is aan te vragen vanaf 1 maart 2019 via Haarlem.nl. Kijk voor meer (landelijke) subsidiemogelijkheden op Haarlem wordt steeds gasvrijer.

Gratis energiecoach

Haarlem is al jaren actief om een duurzame, groene en schone stad te worden. Wethouder duurzaamheid Robbert Berkhout is blij dat de gemeente met subsidie, maatregelen en informatieloketten bewoners aanmoedigt om gasvrij te wonen: “We moeten met z’n allen onze CO2-uitstoot drastisch verminderen. De subsidie Haarlem Aardgasvrij is een van de maatregelen voor gasvrij wonen. Daarbij bieden we ook andere producten en diensten aan om steeds gasvrijer te gaan wonen. Zo kunnen Haarlemmers – huurders en kopers – gratis advies krijgen van een energiecoach over kleine maatregelen. De energiecoach komt langs en vertelt hoe u energie, én geld, kunt besparen. Ook biedt de gemeente de duurzaamheidslening aan. Met deze lening is het voor bewoners voordeliger om duurzame maatregelen, zoals isolatie, zonnepanelen en een warmtepomp, te kunnen betalen. Gemeenten kunnen de Duurzaamheidslening inzetten om hun klimaatdoelstellingen te verwezenlijken en de bestaande woningvoorraad energiezuiniger te maken. De duurzaamheidslening, energiecoaches en de subsidie Haarlem Aardgasvrij passen helemaal in het coalitieakkoord Duurzaam doen.”

Haarlem wordt steeds gasvrijer

Haarlem wordt steeds gasvrijer is de campagne waarmee de gemeente Haarlemmers bewust wil maken van onze toekomst zonder gas. In wijken als Ramplaankwartier, Schalkwijk en het Garenkokerskwartier zijn al voorbereidingen gestart om aardgasvrij te wonen. Verschillende Haarlemmers nemen al maatregelen. Meer weten over gasvrij wonen? Doe inspiratie op: haarlem.nl

Lees meer informatie over energiecoaches en de duurzaamheidslening op deze websites.

Meer HB? Check hier de HB boekenrubriek met Theodorus van Zeggelen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here