Op donderdag 30 maart komt Martijn Aslander wegens grote belangstelling terug naar de Bibliotheek op het Station voor een enerverende en energievolle bijeenkomst. Martijn Aslander is stand-up filosoof, ideeënbedenker, sparring partner, schrijver van Easycratie en Nooit af en medeoprichter van Permanent Bèta en AmsterdamConnected. In Haarlem organiseert Martijn vanuit Permanent Bèta i.s.m. Klein Haarlem maandelijks de Creatieve Universiteit: een verrassend kennisevent voor creatieve ondernemer. Ben jij op zoek naar een andere mindset, een stukje inspiratie of visie? Dan raden we je deze bijeenkomst van harte aan.

Direct aanmelden voor dit gratis event kan nu via de website van de Bibliotheek en om je nog iets meer te overtuigen; lees het onderstaande interview met Martijn Aslander door Anne Eckhardt van de Bibliotheek Zuid-Kennemerland.

Martijn Aslander, geboren Drentenaar, woont sinds enkele jaren in Haarlem. Hij is inmiddels verknocht aan de stad, door hem liefkozend het Florence van het noorden genoemd. Martijn is een boekengek en al van kinds af aan Bibliotheek-fan. Bovenal is Martijn een echte verbinder. In de vele projecten waarbij hij betrokken is, brengt hij mensen, informatie en ideeën bij elkaar. Dé persoon dus om mee in gesprek te gaan over samenwerken.

Als je jouw naam googelt, dan komen er uiteenlopende projecten omhoog. Hoe zou jij jezelf omschrijven?

“Mijn beroep is inderdaad lastig te benoemen. Sommige mensen zeggen dat ik een stand-up filosoof ben, anderen vinden mij een trendwatcher. Ik schrijf boeken en geef presentaties. Verder verzin ik gekke projecten. En al die projecten hebben als insteek: hoe kunnen we met elkaar dingen doen waar we allemaal blij van worden en waar de wereld misschien wat aan heeft. Maar zonder dat het over heel zware onderwerpen gaat. Want als je zaken lichter maakt en zonder grote budgetten werkt, dan ontdek je pas echt leuke dingen. Soms lopen er wel 40 tot 50 projecten per jaar door elkaar heen. Mijn eerste grote project was in 2002, toen bedacht ik: Waarom is Stonehenge wel nagebouwd en is dat nooit gebeurd met een hunebed? Daaruit ontstond Gathering Stones, een eenmalig hunebedfestival in Drenthe, waar 14.000 mensen in 16 dagen tijd met de hand een hunebed hebben nagebouwd.”

Wat een enorm project! Daar heb je veel mensen voor nodig. Hoe kun je die allemaal aan je verbinden?
“Je moet erachter komen waar ze blij van worden. Ik heb wel ideeën, maar daar heb je niets aan. Het meest essentiële is dat je mensen nodig hebt én dat je van die mensen weet wat ze nu echt leuk vinden en waar ze gelukkig van worden. Als je dat weet, kun je ze heel goed in beweging krijgen. Het internet en het feit dat bijna iedereen een smartphone heeft, verhogen de snelheid en het gemak waarmee je mensen met elkaar in contact brengt ook nog eens enorm. Er is dus bijna geen drempel meer om samen gave dingen te doen.”

Kun je vertellen wat het geheim is van een succesvolle samenwerking?
“Het geheim zit ‘m in het vergeven. Iedereen verkloot wel eens iets. Dat kan zijn vanuit angst, verkeerde keuzes maken, onkunde, ongemak… Maar als je met mensen wilt samenwerken, dan moet je ze knuffelen als de boel in de soep loopt. Wel even zeggen: oh dat is niet zo handig. Maar boos worden heeft, naar mijn idee, niet zoveel zin. Als dingen verkeerd gaan, dan is vergeven beter, ook als het je geld kost of pijn doet. Want zo bouw je vertrouwen op, zodat mensen zich veilig voelen en het beste uit zichzelf halen.”

Martijn Aslander Open Ochtend 30 Maart

Wat is in jouw ogen een voorbeeld van een goede samenwerking?
“Een mooi voorbeeld is hoe Erwin Witteveen en ik samenwerken. Erwin is journalist en samen hebben we Nooit af geschreven. We bellen veel met elkaar, signaleren dingen in de samenleving en bespreken dat uitgebreid. Erwin is de penvoerder van ons twee, echt een geschoolde schrijver die de discipline heeft om een dik boek te schrijven. Als we bezig zijn met een boek dan is dat zo’n fijn samenspel. We leerden elkaar kennen toen Erwin mij interviewde. Dat interview was zo raak dat mijn ouders eindelijk begrepen wat ik nu eigenlijk aan het doen was. Toen dacht ik, als iemand dit zo kan opschrijven, dan moet ik die erbij hebben. En daar is een hele fijne samenwerking uit voortgekomen.”

Kun je ons nog vertellen wat de kunst van het netwerken is?
“Ik ben lang geleden mijn carrière begonnen met lezingen over netwerken. Dat was ver voor de tijd van sociale netwerken. Mijn insteek was toen: de gemiddelde Nederlander kent ongeveer 400 andere Nederlanders, een andere Nederlander van die 400 kent op zijn beurt ook weer 400 mensen, dus 400 x 400 = 160.000 mensen. Misschien zit er overlap in, dan haal je er de helft af en houd je nog 80.000 mensen over! Dus netwerken gaat niet over wie jij kent, maar wie zij kennen. Als iemand een vraagstuk heeft, dan denken de meeste mensen: hoe? De eerste vraag die in mijn hoofd opkomt is: wie? Wie ken ik, die misschien weer iemand kent, die een oplossing weet voor mijn probleem? Het oplossen van vraagstukken gaat zo veel beter. Bij ‘hoe’ moet je alles zelf uitdokteren, maar bij ‘wie’ bedenk je wie jou hiermee kan helpen en daar zoek je dan vervolgens dankzij je netwerk de juiste persoon bij. Veel eenvoudiger, toch?”


Over Martijn Aslander
Martijn Aslander is stand-up filosoof, ideeënbedenker, sparring partner, schrijver van Easycratie en Nooit af en medeoprichter van Permanent Bèta en AmsterdamConnected. In Haarlem organiseert Martijn vanuit Permanent Bèta i.s.m. Klein Haarlem maandelijks de Creatieve Universiteit: een verrassend kennisevent voor creatieve ondernemers. Meer info op www.martijnaslander.nl of www.easycratie.nl.

Bekijk hier de hoogtepunten van de eerste Open Ochtend… met Martijn Aslander. Direct aanmelden voor dit gratis event kan nu via de website van de Bibliotheek Zuid-Kennemerland.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here