Twee keer heb ik ze mogen bewonderen, de LP staat in mijn kast en hun tasje hangt vaak over mijn schouder. Sue the Night is niet meer weg te denken uit de Haarlemse muziekwereld. Na de Mosaic Album Release, is nu de Spring/Summer tour, waardoor ze onder andere op Mainstage Bevrijdingspop te horen zijn. We praten met Sue the Night, oftewel Suus de Groot, over de afgelopen tijd, inspiratie, nieuwe schoenen en wat er allemaal nog komen gaat.

Enthousiaste chaos

Paaspop is net achter de rug en als ik ernaar vraag, komt er een golf van enthousiasme over mij heen. Ze pakt haar telefoon om een filmpje ervan te laten zien. Ik merk al vrij snel dat het een interview gaat worden met veel zijsporen, lichte chaos, maar oh, zo leuk. Het filmpje laadt vervolgens niet, dus dan maar foto’s. Het verslag van Suus bestaat uit zinnen als: “Zo leuk en gaaf! Wel modderig, maar gaaf!”. Dit zal tevens niet de laatste keer zijn dat het woord ‘gaaf’ valt in het gesprek.

015

Een unieke stijl

Sue the Night is een formatie van zes man. Ze creëren een uniek samenspel dat niet te plaatsen is onder één genre. Oude en nieuwe stijlen worden zo met elkaar vermengd, dat elk nummer op de plaat anders is, maar samen ook een geheel vormen. Hun inspiratie komt dan ook uit verschillende hoeken. In de categorie favoriete artiesten, staan voor Suus Fleetwood Mac en Neil Young bovenaan. Daarnaast onder andere Björk en The War On Drugs. Ze gaat verder over Neil Young en vertelt over zijn plaat ‘Ohio’. “Als je het hoort, lijkt het in de eerste instantie gewoon een leuk nummer. Niet heel dramatisch. Maar als je goed luistert naar de tekst, dan hoor je pas dat het best wel heavy is.”

082

Met haar eigen nummers ontstaat dit effect ook. Verschillende sferen stoppen in een nummer en een boodschap uitdragen, zoals bij ‘Top of Mind’. Ze beaamt dit en zegt later ook over zichzelf: “Ik ben niet alleen een mensenmens, maar een mens van alle levende dingen.” Ze kan zich af en toe verwonderen over hoe makkelijk mensen zijn over de wereld om hen heen. Dit brengt ons op Bevrijdingspop. Bovenal vindt ze het fantastisch om er te mogen staan, maar het voelt ook dubbel. “We staan daar dan als relatief rijke mensen te vieren dat we vrij zijn. Heel mooi, maar op zoveel plekken ter wereld is dat nog niet zo. Het zou mooi zijn als er op een dergelijk evenement bijvoorbeeld ook geld wordt opgehaald voor een goed doel. Een beetje in de sfeer van Serious Request.” Deze denkwijze treft me, vooral omdat het gepaard gaat met een bescheidenheid over zichzelf. Ze zegt ook niet iemand te zijn die het allemaal het beste weet en vindt het stilstaan bij de gebeurtenissen van de oorlog zeker goed, maar ze gunt anderen die vrijheid ook zo. “Ik zal niet mijn vuist in de lucht gooien op het podium als een soort activist, maar ik wil er wel iets mee doen. Ik weet alleen nog niet wat.”

Een brede lach

Dingen van de positieve kant benaderen en genieten, dat is wel hetgeen dat centraal staat bij Suus. Ze vindt het geweldig om te zien hoe mensen in het publiek kunnen genieten van hun muziek. Dat mensen meezingen met haar nummers. Ze is trots, maar gaat er niet prat op. “Het is zo gaaf om te zien in een lijst dat de ene plaat als label ‘Universal’ heeft, de ander ‘Sony’, en bij ons staat gewoon ‘Sue the Night’. Ons eigen ding, op eigen kracht. Dat hebben wij gedaan als jonge kuikens.” Het spelen van deze nummers, zal nooit voor haar gaan vervelen. Dat komt mooi uit, aangezien naar mijn idee de nummers ook nooit zullen vervelen qua luisteren. Met het schrijven voor een volgend album is ze ook al begonnen. Tenminste, ze is nooit gestopt met schrijven. “Als ik een keer een avond vrij heb, wil ik het liefst gewoon op de bank zitten en schrijven.” De naam zegt het al; Dit zal waarschijnlijk dan tot in de nacht doorgaan.

Incognito

We maken nog wat foto’s, waarvoor ze haar beruchte knotje indoet. “Met los haar wordt ik ook minder herkend. Eigenlijk ben ik dan een beetje incognito.”, zegt ze met wederom een grote lach. We ronden af waarbij ik erachter kom dat mijn opnameapparatuur er na drie minuten ineens mee is opgehouden. Haar reactie is sprekend voor haar karakter: “Oh nee shit! Weet dat je me altijd kan mailen hoor! Komt helemaal goed!”. Verder is er nog goed nieuws voor de fans van ‘The Pity Song’. Het zal hoe dan ook een keer opgenomen worden. Waarschijnlijk niet voor de nieuwe plaat, maar dat maakt voor velen niet uit. Als hij maar ergens te beluisteren is.

Tekst: Eva Warner
Fotografie: Jaap Kroon

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here