Je hebt ze vast al talloze keren bewonderd, uittorenend boven de grasvelden en ’s avonds kleurrijk verlicht: de SuikerSilo’s in Halfweg. Ze zijn onderdeel van het SugarCity-terrein dat een nieuw leven krijgt; de Silo’s zijn omgetoverd tot hypermoderne show- en kantoorruimtes, de 21.000 m² grote fabriekshal wordt gebruikt als evenementenlocatie, en begin 2019 start ook de bouw van de langverwachte Factory Outlet met diverse horecagelegenheden. Haerlems Bodem sprak met Joost van Iperen, Algemeen Directeur en mede-oprichter van reclamebureau SowiesoHelder, wiens bedrijf in de oostelijke SuikerSilo is gevestigd.

SowiesoHelder

Geïnspireerd door zijn opa – o.a. verantwoordelijk voor de slogan: ‘C&A is toch voordeliger’ – lonkte voor Joost het creatieve vak. Hij stapte in het familiebedrijf. Een uitgeverij/drukkerij van onder andere kunstkalenders, die kampte met rode cijfers. “Ik vergeleek de cijfers van het bedrijf met een schoolrapport. Aan het einde van het jaar was het gewoon niet goed genoeg.” Joost was vastbesloten de resultaten te verbeteren. “Maar hoe doe je dat? En dan niet alleen op financieel gebied, maar ook: hoe ga je ervoor zorgen dat mensen samen iets neerzetten waar ze trots op zijn?” Joost vindt het belangrijk dat zijn werknemers voldoening halen uit het werk dat ze doen. Dat zij niet alleen naar kantoor komen omdat het moet, maar omdat zij dat zelf willen. “Als onze medewerkers voldoening halen uit hun werk dan geeft mij dat een heel goed gevoel. En het straalt ook af op onze klanten en leveranciers, die daardoor graag met ons in zee gaan.

SugarCity - Cobraspan - Foto: Wiebrig Krakau
Joost van Iperen – “Wij vertellen verhalen en activeren merken en bedrijven. We inspireren mensen en zetten hen aan tot handelen”

Vanuit het familiebedrijf startte Joost, samen met twee partners, het reclamebureau Sowieso. Na een aantal jaar te succesvol te hebben ondernomen met dit bedrijf kwam ZoHelder op zijn pad. Het klikte goed en in 2017 fuseerde de bedrijven. Door deze fusie kwamen strategie, ontwerp, (video)productie en events onder één dak. “Met SowiesoHelder vertellen we verhalen en activeren we merken en bedrijven. We inspireren mensen en zetten hen aan tot handelen. Dit kan intern bij het bedrijf zijn of extern, B2B of B2C, bij ons heiligt de doelgroep de middelen.” Het samengaan van beide bedrijven zorgde ervoor dat er een breder spectrum van diensten geleverd kan worden en klanten zo vollediger bedient kunnen worden. Een groter team heeft natuurlijk wel meer kantoorruimte nodig. Daar kwam SugarCity in het vizier.

Volwassen, creatief, industrieel

Joost reedt dagelijks langs de Silo’s. “Ik woon in Heemstede en werkte eerder met Sowieso vanuit Amsterdam. Dagelijks reed ik langs het terrein. Ik heb het hele gebied langzaam zien ontwikkelen. Toen dacht ik al: wat een inspirerende plek!” ZoHelder was destijds gevestigd in Amsterdam-Noord en er werd dan ook in Amsterdam-Noord, en op andere locaties, gezocht naar geschikte kantoorruimte. Maar Halfweg voelde goed aan. “Amsterdam-Noord vond ik ook een goede optie, maar veel van de bedrijven daar zitten in een meer opstartende fase. Daar waren wij net een beetje te groot voor. Het volwassen, creatieve en industriële gevoel van SugarCity sloot goed aan bij waar we naar opzoek waren.”

SugarCity - Cobraspan - Foto: Wiebrig Krakau
“Het volwassen, creatieve en industriële gevoel van SugarCity sloot goed aan bij waar we naar opzoek waren.”

SugarCity

De goede bereikbaarheid en algehele uitstraling deden de rest. Joost en zijn partners besloten hun kantoor te vestigen in één van de Silo’s. De kantoorruimte werd casco opgeleverd en kon naar eigen inzicht ingericht worden. “We zijn een creatief bedrijf, maar als het om dingen voor jezelf creëren gaat blijkt dat toch lastiger dan gedacht. We wilden graag dat het één grote open ruimte zou worden, in plaats van ieder zijn eigen kantoor.” Dat is goed gelukt. De ruimte voelt prettig, open en iedereen kan er in rust werken. De creatieve aankleding en elementen geven de ruimte veel karakter en de werknemers inspiratie. “De bar was ook wel een must-have. We wilden een plek waar men zich kan ontspannen, even weg van hun werkplek. We organiseren daar ook events waarbij we klanten en experts uitnodigen voor kennis bijeenkomsten of creatieve sessies. Het is super dat we dat gewoon in-house kunnen doen. De ruimte leent zich daar perfect voor.” 

SugarCity - Cobraspan - Foto: Wiebrig Krakau
De creatieve aankleding en elementen geven de ruimte veel karakter en de werknemers inspiratie.
SugarCity - Cobraspan - Foto: Wiebrig Krakau
“We organiseren daar ook events waarbij we klanten en experts uitnodigen voor kennis bijeenkomsten of creatieve sessies.”

SugarCity - Cobraspan - Foto: Wiebrig Krakau

Ambitie & Ontwikkelingen

De ambitie van SowiesoHelder is om nog verder te groeien vanuit hun kantoor in de Silo’s. “Iedereen weet waar je het over hebt als je SugarCity zegt. Vanaf de A9 goed bereikbaar en parkeerplaatsen voor de deur. Daarbij natuurlijk het station op loopafstand wat prettig is, want niet iedereen die bij ons werkt woont in de buurt. Momenteel werken we met 22 mensen bij SowiesoHelder, dat moet in eerste instantie groeien naar 30.” Volgens Joost kan het bedrijf nog groeien in de huidige ruimte, want niet elke vierkante meter wordt momenteel benut. “We kunnen altijd schuiven met de indeling. Zolang er maar op een prettige, inspirerende en open manier gewerkt kan blijven worden.”

SugarCity - Cobraspan - Foto: Wiebrig Krakau
Uitzicht op het station vanuit het kantoor van SowiesoHelder.

Wat er nog mist, volgens Joost? “Een goede lunchroom is momenteel nog wel een gemis. We lunchen hier gezamenlijk – stipt om 12:30 gaat de gong – maar soms wil je iets anders of heb je een afspraak met een klant. Het Zwaantje (lunchroom op loopafstand) is dan een leuke plek.” De ontwikkelingen die plaatsvinden rondom SugarCity zullen dit nadeel tevens tenietdoen, daar is Joost blij mee. “De reuring gaat toenemen, dat vind ik leuk om te zien. Je ziet dat het gebied zich steeds verder ontwikkelt. Hoe meer bedrijvigheid en dynamiek hoe beter. Ook voor SowiesoHelder.”

Wil jij meer weten over het dynamische terrein van SugarCity of heb je interesse in werken in de bijzondere SuikerSilo’s? Er zijn nog maar een paar kantoorruimtes beschikbaar! Klik voor meer informatie.

 

Fotografie: Wiebrig Krakau

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here