Met een cappuccino zitten Lara Scot, initiatiefnemer van Sûr Atelier, en ik heerlijk op de bank in het café van Sûr Atelier. Het zonnetje schijnt naar binnen en je hoort op de achtergrond het koffieapparaat en de naaimachines. Wat een bijzondere, warme plek waar je je direct thuis voelt. Ik ben nu extra benieuwd naar het verhaal van Sûr Atelier.

Sûr Atelier
Foto: Dewi Mulder

Sûr Atelier

Sûr Atelier zit al ruim één jaar op de Gedempte Oude Gracht 87 en is gestart als onderdeel van ‘This is Gather’ in het oude V&D pand gezeten. Maar hoe is het idee van Sûr Atelier eigenlijk ontstaan? Lara vertelt: “Vanuit de Koepel was ik al bezig met vluchtelingen matchen met Haarlemmers. Ik zag wat deze verbinding tussen mensen voor goeds deed. Ik voelde: hier wil ik wat mee doen. Daarnaast brengen al deze mensen, uit al die verschillende landen, zoveel kennis en ambachten met zich mee terwijl ze anders tussen wal en schip vallen. En ambacht is iets wat gekoesterd wordt. Ik ben een doener en ben dus eigenlijk gewoon gestart. Het idee was om ambacht en aandacht bij elkaar te brengen. Hoe, dat wist ik zelf ook nog niet zo goed.”

“Ik zie mensen gewoon opbloeien wanneer ze iets doen”

Sûr Atelier
Foto: Dewi Mulder

Het idee om ambacht en aandacht bij elkaar te brengen wordt concreet in juni 2016 met het initiatief Sûr Atelier in het oude V&D pand. Lara: “Met twee naaimachines van Marktplaats en twee enthousiaste mensen zijn wij gestart. Ik dacht we moeten iets om handen hebben dus laten we gewoon proberen om schorten en tassen te maken en op deze manier het ambacht en de kennis te benutten. Want, jezelf nuttig maken geeft zo’n boost aan je zelfvertrouwen.” En zo is Sûr Atelier gestart. Van schorten en tassen in het voormalige V&D pand naar een eigen plek aan de Gedempte Oude Gracht waar je terecht kan voor prachtige kleding, meubels stofferen, een lekker kopje koffie en wat te eten of een leuk cadeautje.

Sûr Atelier
Foto: Dewi Mulder
Sûr Atelier
Foto: Dewi Mulder

De kleding van Sûr Atelier wordt heel bewust gemaakt en op elk item zie je ook wie het gemaakt heeft. Daarnaast verbaasde het mij dat 50% van de kleding op maat wordt gemaakt, zonder extra kosten! “We knippen de stof toch al, dus wat maakt het uit dat we de stof wat langer knippen zodat bijvoorbeeld de jurk wel over je knieën valt. Daarnaast willen wij meedenken hoe wij een kledingstuk nog mooier kunnen maken en kan je ook bijvoorbeeld een andere kleur stof kiezen. Wij vinden duurzaamheid belangrijk en je voelt je een stuk beter als iets mooi zit want wie heeft nou een standaard maat?”

Organisch groeien

Een flinke groei heeft Sûr Atelier gehad, maar hoe heeft deze groei zo kunnen ontstaan? Was het moeilijk? Er valt even een stilte en je hoort het geratel van de naaimachines en het koffiezetapparaat. Maar dan komt het antwoord: “Eigenlijk ging het groeien heel organisch. Elke keer als er iets nodig is voor een volgende stap diende zich dat aan.” Ik vraag of ze dit wat verder kan uitleggen.

Sûr Atelier
Foto: Dewi Mulder

“Bijvoorbeeld deze week. Zo’n atelier, café en alles eromheen is best veel werk. Met z’n drieën doen wij het reilen en zeilen, maar soms blijven er kleine zaken liggen. In het afgelopen overleg kwam er naar voren dat een Office Manager wel fijn zou zijn om ons bij deze kleine zaken te ondersteunen. Ik was zo verrast dat twee dagen later iemand toevallig langs kwam om te zeggen dat ze graag zou willen helpen en dat ze vanuit haar werk een Office Manager was. Hoe toevallig toch? Zo is het met veel meer zaken gegaan,” vertelt Lara. “Daarnaast zeg ik eigenlijk nooit nee. Als mensen een idee hebben en zich daar voor willen inzetten? Waarom niet?”
Zoals eerder in het gesprek is Lara een doener, dit verbaast mij niets en misschien is overal ja opzeggen wel ook een onderdeel van de gigantische groei.

Nederlandse taal

Sûr Atelier is organisch gegroeid van 2 naar 22 mensen op dit moment. Het doel is om mensen te helpen met de Nederlandse taal en werkervaring op te doen. Wanneer ze voldoende hebben geleerd en de Nederlandse taal op niveau is, is het de bedoeling dat ze doorstromen. Maar waar stromen ze dan naar toe? “Waar niet?” lacht Lara. “Mensen die in het café hebben gewerkt pakken heel snel de Nederlandse taal op. Ze moeten namelijk continu Nederlands praten en dat helpt enorm. Met de werkervaring kunnen ze zo aan de slag in de horeca en dat gebeurt!”

Foto: Dewi Mulder

Lara: “De beheersing van de Nederlandse taal is belangrijk, daarom spreken wij tijdens de gezamenlijke lunch alleen maar Nederlands. Naast dat ze doorstromen naar horeca kan je ook mensen die bij Sûr Atelier hebben gewerkt tegenkomen op de vloer in verschillende winkels of achter de kassa. Echter is er nog wel een uitdaging: soms zou ik wel willen dat bedrijven meer open minded zijn en elkaar ook een kans willen geven. Als we elkaar een kans geven komt er zoveel moois vaak.”

Midden in Haarlem

Sûr Atelier zit nu ruim een jaar op de Gedempte Oude Gracht. Zouden ze nog een keer willen verhuizen of zitten ze hier nu goed? “Ik ga niet meer verhuizen,” zegt Lara, “dat is zo’n gedoe. We zitten hier goed en hebben ruimte genoeg. Daarnaast zitten wij midden in Haarlem en daarmee ook in de maatschappij. Dat helpt ook om de brug te verkleinen.”

Foto: Dewi Mulder

Ik kijk om mij heen en snap heel goed waarom ze hier perfect zitten. De locatie, ruimte en inrichting zijn top! Ik zou het omschrijven als een warme, positieve woonkamer in hartje Haarlem. Perfect voor een kop koffie of even lekker buiten de deur werken. Daarnaast kan je ook direct een nieuw outfit shoppen die perfect op maat gemaakt kan worden en kennismaken met wie het item heeft gemaakt. Dichterbij kan haast niet.

Benieuwd naar Sûr Atelier? Neem dan ook eens een kijkje op de website: sur-atelier.nl.

Meer Haerlems Bodem? Lees dan het interview met de eigenaar van Huijsing Books.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here