Wat zes jaar geleden begon als klein feestje in de duinen, is uitgegroeid tot een meerdaags festival waar dit jaar zo’n 1800 mensen op af kwamen. Het Surfana Festival is allang niet meer weg te denken. Met de huidige wildgroei aan festivals, is de term ‘uniek’ nog maar aan enkele besteed, maar Surfana is zonder aarzeling uniek te noemen. Het festival draait niet alleen om surf, het is ook muziek, de wereld aan clinics, goed eten en drinken, maar vooral zijn. Verscholen tussen strand en duinen, was Camping de Lakens ook dit jaar het toneel van liefde, passie en vrijheid. En wij mochten ons hierin onderdompelen.

surfana strand bloemendaal

Dat je er kunt (leren) surfen, ligt voor de hand. Maar ook als je niet surft, of gewoon zin had in iets anders, waren er genoeg andere clinics te volgen. Zoals salsa dansen, kaarsen maken, mediteren op het strand, hoelahoepen, acroyoga en creatief met strandafval, om maar een paar bezigheden te noemen.

surfana festival clinics

Voor kids was Surfana ook dit jaar een supergeschikt festival. En daardoor dus ook voor hun ouders. Want terwijl de kleintjes vermaakt werden als (en bij) Kleine HELDEN, waren de papa’s en mama’s vrij om te dansen, zelf mee te doen aan een van de clinics, of gewoon lekker een biertje te drinken. Zoals het bier van Surfana zelf. Ja, je leest het goed. Dit jaar ontwikkelden de mensen van Surfana samen met Uiltje Bier een supersmakelijk zomerbiertje, waar ze de mega-voor-de-hand-liggende en tevens briljante naam Surfeza aan hingen. Met als smaak a hoppy weat with a mango treat en als hashtag #echtbestwelchill. Geen woord daarvan is gelogen.

surfana bier surfeza

Dat het een uniek festival is, blijkt ook uit de berichten op social media. En daarmee bedoelen we niet per se de berichten van de organisatie zelf, of van de bezoekers (hoewel die er ook wat van konden qua enthousiasme). Ons vielen vooral de reacties op van artiesten die na hun optreden oprecht flabbergasted leken:

“That was one of our favourite shows this year!!! LEKKER” (Caravaña Sun)

“ACTUALLY A JOKE HOW F*CKING GOOD THIS PLACE IS” (Ziggy Alberts)

Need we say more? Surfana Festival is niet alleen die f*cking goeie plek waar je naar terug wilt, of het evenement dat je wilt herbeleven, het is een state of mind waarvan je wenst dat het nooit meer voorbij gaat. Deze editie heeft ons in ieder geval genoeg gegeven om een jaar lang op te kunnen teren. En anders hebben we in de tussentijd Surfana Surftrips en Surfana Vlieland nog. Oh, en zet 22 januari 2018 alvast in je agenda; dan begint de voorverkoop van Surfana’s zesde editie.

surfana muziek optredens

surfana festival line-up programma

surfana festival duinen

surfana festival hoelahoep

surfana festival hottub

Foto’s: Félice Hofhuizen en Wiebrig Krakau

 

 

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here