Vanaf zaterdag 18 januari 2020 is in Kunst centrum Haarlem de tentoonstelling Sustainability Art #4 te zien. 16 Kunstenaars laten hun visie op aarde en de gevolgen van klimaatverandering zien. De kunstenaars maken met uiteenlopende werken de complexe materie zichtbaar. In veel werk is gebruikgemaakt van afbreekbare en recyclebare materialen.

Sustainability art

De werken zijn zeer divers. De Amsterdamse kunstenaar en arts Maja Vucetic toont twee varianten van de aloude apotheker-gaper waarbij zij de verspilling van medicijnen en het gebrek aan medicijnen in de niet-westerse wereld aan de kaak stelt. ”Het gebruik van medicijnen is vaak niet duurzaam, ongebruikte medicijnen worden regelmatig teruggebracht bij de apotheek maar mogen niet hergebruikt worden,” zegt Maja Vucetic. Voor haar Naar lucht happende gaper gebruikte Vucetic honderden medicijnen die zij heeft verzameld bij de huisartsenpost in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt.

Liefde voor Van Gogh

Sustainability art

De Russische kunstenaar Vladimir Opara geeft commentaar op de opwarming van de aarde met een indringende serie bewerkte foto’s van verbrande zonnebloemvelden waarbij ook zijn liefde voor Vincent van Gogh voelbaar is. Jet Naftaniel-Joëls maakt van gebruikte koffie-cupjes sierlijke sieraden. Cees van Rutten maakt nieuw werk van schilderijen die hij in de kringloopwinkel koopt, en Jos Out recyclet oude marmeren grafzerken tot nieuwe beelden waar minimale restanten van de teksten van de oorspronkelijke grafzerken zichtbaar blijven.

Sustainability Art en interviews

Sustainability Art #4 is een reizende tentoonstelling. De tentoonstelling is gerealiseerd in samenwerking met de kunstenaarsverenigingen Pulchri Studio en de Vereniging Amstelland Kunst. De curator van Sustainability Art #4 is Saskia Gras. De tentoonstelling was eerder te zien in Den Haag, Amsterdam en de Technische Universiteit in Delft. Sustainability Art #4, met veel nieuw werk, is samengesteld door Marina Raymakers. In het kader van Sustainability Art #4 zijn er op de zaterdagen 8 februari en 29 februari interviews met onder andere de kunstenaars Maja Vucetic (8 feb) en Dana LaMonda (29 feb). De interviews zijn openbaar toegankelijk en starten om 15.00 uur.

Kunst centrum Haarlem is al bijna 50 jaar het centrum voor kunstuitleen in de regio Kennemerland. De collectie bestaat uit meer dan 6000 kunstwerken. Het kunstcentrum heeft ook een winkel met design en gebruiksvoorwerpen. Naast de kunstuitleen en een winkel presenteert Kunst centrum Haarlem regelmatig exposities en organiseert bijeenkomsten met kunstenaars.  De tentoonstellingen zijn altijd gratis toegankelijk.

Sustainability Art #4: 18 januari tot en met 14 maart 2020
Opening: zaterdag 18 januari om 15:00 uur (iedereen is welkom)
Waar:Gedempte Oude Gracht 117-121 Haarlem
Geopend van dinsdag tot en met zaterdag, van 11.00 t/m 17.00 uur

Meer kunstwerken die verspilling tegengaan, check deze video die we samen met NH Nieuws maakten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here