Biecht: tot 3 maanden geleden was ik nog nooit in de Grote Kerk geweest. Sterker nog, in de kerk op de Nieuwe Groenmarkt was ik tot afgelopen weekend nog nooit geweest. Take me to Church was voor mij dan nogal letterlijk. Maar het is gelukt, ik ben naar de kerk geweest, twee keer in twee dagen zelfs. En ik vond het prachtig. 

Het concept is even simpel als doeltreffend; een unieke reeks concerten met bands van eigen bodem en internationale grootheden in een tweetal Haarlemse kerken, georganiseerd door Patronaat en Gitaarlem. Op 14 en 15 oktober vond de tweede editie plaats. Vorig jaar in de Doopsgezinde Kerk en de Nieuwe Groenmarkt Kerk, dit jaar voor het eerst in de Grote Kerk.

Take me to Church

Foto: Wiebrig Krakau

Deel I

Bij het betreden van de Grote Kerk maakt ontzag zich van mij meester. Het is zo groot, indrukwekkend en overweldigend dat ik er letterlijk even stil van ben. En, in deze setting, prachtig uitgelicht en aangekleed. Nadat ik mijn jas heb weggelegd volg ik de bordjes “take me to the bar” en bestel een biertje. Een biertje dus. In de kerk. Maar als ik dat biertje even op het hout zet om iets uit mijn tas te pakken wordt mij vriendelijk gevraagd om mijn biertje in de hand te houden en vooral niet op het 300 jaar oude hout te zetten in verband met kringen. En terecht natuurlijk. Tegelijkertijd wordt het mij ook op een andere manier pijnlijk duidelijk dat ik haast nooit in de kerk kom; het is er steenkoud en daar ben ik niet op gekleed.

Take me to Church

Foto: Wiebrig Krakau

Ik spreek even met Tom de Haan, stadsdominee van Haarlem. Dit is zijn thuis, Tom z’n kantoor. Zijn werkkamer is wel verwarmd, vertelt hij. Als stadsdominee zorgt hij voor een verbinding tussen kerk en stad. Tom vindt het belangrijk dat er meer gebeurt in de kerk. Hij ziet het als een gebouw van de stad en niet alleen van de mensen die hier voor de kerkdienst komen. Vanavond is het de eerste keer dat de Grote Kerk een podium aan popartiesten biedt. Tom is dan ook verheugd dat de kerk vanavond haar deuren opent voor muziekliefhebbers en vindt dat de kerk er prachtig uitgelicht uitziet. Hij is benieuwd wat hij hiervan, qua opstelling en geluid bijvoorbeeld, kan meenemen voor de kerkdiensten. Dan nemen we afscheid want hij mag de avond openen.

Tom heet ons welkom in deze kerk van meer dan 500 jaar oud. Deze locatie is letterlijk ook het hart van Haarlem, een mooie gedachte. Op deze plek bespeelde Mozart op z’n 14de het orgel. En hier ging ook de spreekwoordelijke kogel door de kerk. Er werd een kanonskogel door de Grote Kerk heen geschoten. Naar verluidt gebeurde dit omdat de predikant van de kerk door de Spanjaarden als een afvallige werd beschouwd. Deze kogel is in de muur van de kerk blijven steken en is nog steeds te bezichtigen. En zo is er nog genoeg over de Grote Kerk te vertellen, maar Tom geeft het woord aan de muziek.

Take me to Church

Foto: Wiebrig Krakau

All The King’s Daughters

Het is aan All The King’s Daughters om de avond te openen en dat doen ze heel goed. Ook zij hadden een leuke outfit, maar spelen met een jas aan vanwege de kou. De Haarlemse tweeling lijkt zich erg op hun gemak te voelen op het podium, ze maken grapjes en er is interactie met het publiek. Ze spelen veel werk van het nog te verschijnen eerste album maar ondanks dat het nieuw is wordt het heel goed ontvangen in de zaal. Het maakt nog nieuwsgieriger naar de plaat, een fijn begin van de avond dus.

Take me to Church

Foto: Wiebrig Krakau

Gerson Main

Na een korte  pauze, waarin mensen even naar de bar lopen voor een drankje en in de rij gaan staan voor het verwarmde toilet is Gerson Main aan de beurt. Hij vertelde mij vooraf dat hij vroeger ook regelmatig in de kerk gespeeld heeft, maar die was naar eigen zeggen minder mooi dan deze. Gerson krijgt met zijn briljante songteksten en zijn pijnlijk herkenbaar humoristische gedichten het publiek los. Er wordt gelachen, meegeklapt en genoten. Ook Gerson voelt zich als een vis in het water op het podium. We bevinden ons nog steeds in de kerk, maar het statige is er inmiddels wel vanaf. De schoonheid en het respect blijft.

Take me to Church

Foto: Mick de Jong

Als er wordt omgebouwd naar de laatste set, die van Jonathan Jeremiah, lopen er een aantal mensen een rondje door de kerk. Handen op de rug, kijkend naar de beelden en schilderijen. Het doet mij des te meer beseffen hoe bijzonder het is dat we hier in deze gelegenheid zijn, in eerste instantie voor de muziek maar ook zo veel meer cultureels kunnen bekijken. Een compliment voor de mensen van het geluid en licht kan hier dan ook niet uitblijven, het lijkt of dit soort optredens hier wel vaker plaats vinden, wat dus niet het geval is.

Take me to Church

Foto: Wiebrig Krakau

Jonathan Jeremiah

Dan is Jonathan klaar voor zijn sessie en het is voelbaar dat veel mensen specifiek voor hem zijn gekomen. Vanaf het begin zie je voorzichtig meebewegende hoofden en voeten. Mensen die zachtjes meezingen en elkaar aanstoten zodra hij een nieuw nummer inzet. Jonathan praat zijn optreden met gemak aan elkaar met leuke anekdotes over toen hij eerder in Haarlem was en doet één- tweetjes met zijn gitarist. Ook muzikaal doet hij wat hij moet doen, zijn prachtige stem en liedjes passen perfect in de setting en zorgen voor een gedroomde afsluiting van de avond. Alhoewel, gedroomde afsluiting, als ik naar buiten stap regent het. De wetenschap dat ik morgen weer mag, maakt de regen minder erg.

Take me to Church

Foto: Mick de Jong

Take me to Church

Foto: Wiebrig Krakau

Deel II 

De entree in de Nieuwe Groenmarkt Kerk voelt totaal anders aan. Zodra je naar binnenloopt heb je direct zicht op het imposante priesterkoor en door het gangpad en de kerkbanken voelt het ook een stuk kerkelijker aan. Wat ook anders is, is dat in de ruimte geen drank wordt verkocht, dat is verkrijgbaar in het pand van Stem in de Stad twee deuren verderop. Eigenlijk is alles anders ten opzichte van gisteren; het is donkerder, mensen blijven zitten, zijn stiller en het voelt plechtiger. Bovendien is het er ook veel warmer, waardoor ik goed voorbereid met mijn drie truien over elkaar, algauw rood aanloop.

Take me to Church

Alle foto’s Deel II Nieuwe Groenmarkt Kerk: Jaap Kroon

Joris Obdam, straatpastoor bij Stem in de Stad, opent de avond. Hij heet ons welkom en vindt het mooi dat deze avond georganiseerd kan worden door de samenwerking van Gitaarlem en Patronaat.  Hij vertelt ons dat Patronaat onderdeel was van de gemeenschap van de heilige Antonius, die tot op de huidige dag kerk houdend is in deze Nieuwe Groenmarkt Kerk.  Aan het begin van de twintigste eeuw besloot het Kerkbestuur van de heilige Antonius een “schoolgebouw met patronaatzaal en gymnastieklokaal aan den Zijlsingel” te laten bouwen. Het huidige Patronaat dus. In deze kerk wordt vaak gesproken over de vier evangeliën, zo zegt Joris, maar misschien heeft iedereen zijn eigen evangelie, zijn eigen verhaal. En vanavond horen we het bijzondere muzikale verhaal van Joep Beving, Michael Prins en Tangarine.

Joep Beving

De avond had niet mooier kunnen beginnen. Joep Beving komt op, gaat achter de piano zitten en begint te spelen. We worden als publiek meegenomen in zijn muziek en die komt volledig tot z’n recht in deze prachtige setting. Door de juiste belichting is het adembenemend mooi om naar te kijken en te luisteren. Het is te merken dat er getwijfeld wordt of we tussen de nummers mogen klappen. Dit gevoel lijkt, voor mij, ook meer te passen bij de aanwezigheid in een kerk. Als het publiek uiteindelijk voldoende moed heeft om te klappen worden we beloond doordat Joep zich even omdraait en zijn verhaal met ons deelt. Hij speelt de sterren van de hemel en tot het laatste intense slotakkoord luistert iedereen geboeid.

Doordat er in de ruimte zelf geen drinken verkrijgbaar is, verdwijnt iedereen tijdens het ombouwen naar Stem in de Stad. Dat nodigt ook minder uit om de kerk in die tijd eens goed te bekijken. Wel merk je dat er bij de bar juist meer, makkelijk en wellicht wat luidruchtiger over het optreden wordt na gesproken.

Take me to Church

Michael Prins

Als iedereen weer keurig in zijn kerkbankje zit, is het podium voor de Haarlemse Michael Prins. Ook zijn stem past prachtig in deze kerkelijke setting en gaat op een positieve manier door merg en been. Hij speelt veel nieuwe liedjes, moet soms wat zoeken met de techniek; “ik ben behoorlijk warrig” noemt hij dat zelf, maar het is niet storend voor de kwaliteit van het optreden. Dit is voor hem niet de eerste keer in zo’n setting, hij heeft al eens eerder een kerk-tour gedaan. En ook al is hij er nog niet uit, wat betreft het geloof, hij vindt het te gek om hier te spelen.

Take me to Church

Tangarine

Als slotstuk van twee prachtige avonden worden we getrakteerd op Tangarine, die een groot deel van hun nieuwe plaat komt spelen. De tweeling uit Zwolle is perfect op elkaar ingespeeld en zang en gitaar lopen vloeiend in elkaar over. Tussen de liedjes door vertellen ze op humoristische wijze over het ontstaan van de nummers en vullen ze elkaar aan of af, wat leuk is om naar te kijken. Zo gaat op een gegeven moment hun net ontvangen fles whisky de zaal rond omdat ze het zo sneu voor het publiek vinden dat hier niet gedronken mag worden. Dit alles op een respectvolle manier, passend bij de ruimte waarin ze zich bevinden. Maar dat het uiteindelijk echt om de muziek gaat is aan alles terug te zien. Ik sprak ze eerder op de avond even en onderwijl werd er nonchalant op een gitaar gespeeld, alsof het een verlengstuk van het lichaam was. Het spelen en muziek maken zit in het bloed dus, en dat hoor je terug. Inmiddels hebben de warmte, ik heb nog steeds 3 truien aan, en alle indrukken mij rozig gemaakt. Ik ga nog even zitten op een kerkbank om de laatste klanken van Take me to Church in mij op te nemen.

Take me to Church

En dan is het klaar. Ik loop naar buiten, de heldere nacht in. De maan staat prachtig vol aan de hemel. Op de fiets bedenk ik mij dat er morgenochtend, over een paar uurtjes, gewoon weer dienst is in de kerk. Het maakt mij nieuwsgierig hoe dat zal zijn. Misschien ga ik binnenkort nog eens terug. Maar dan neem ik wel een vest mee, zodat ik die afhankelijk van de temperatuur aan of uit kan trekken. Missie geslaagd dus.

Foto’s Take me to Church vrijdag Grote Kerk 

Take me to Church

Take me to Church

Take me to Church

Take me to Church

Take me to Church

Take me to Church

Fotograaf: Mick de Jong

 

Take me to Church

Take me to Church

Take me to Church

Take me to Church

Take me to Church

Take me to Church

Fotograaf: Wiebrig Krakau

 

Foto’s Take me to Church – Zaterdag Nieuwe Groenmarkt kerk

Take me to Church

Take me to Church

Fotograaf (incl. header): Jaap Kroon

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here