Wachten op het juiste moment met een heerlijk zonnetje, je voelt de versnelling van het water en dan sta je; een machtig gevoel. Surfen is voor velen niet alleen een toffe sport, het is een manier van leven. Zo ook voor Charlotte en Tomas, zij besloten de documentaire Thalassophiles te maken, over het gevoel dat surfen je geeft en wat het fysiek en mentaal allemaal met je kan doen. Hiervoor zijn zij een crowdfunding gestart, wij van HB zijn natuurlijk benieuwd waarom? 

THALASSOPHILES

Charlotte en Tomas zijn allebei grootliefhebbers van de zee. Charlotte had al jaren het idee om een documentaire te maken. Afgelopen najaar is zij daar, samen met vriend Tomas, mee aan de slag gegaan. “Op een gegeven moment moet je gewoon beginnen”, vertelt Tomas. In de documentaire volgen we Cainã en Carine, twee surfers. Zij vertellen wat surfen met hen doet en welk gevoel het ze geeft. Ook zien we Tim, fysiotherapeut. Hij is eigenaar van Flowfysio. Naast Tim, zien we Alex, die tijdens zijn studie Sport Science onderzoek deed naar psychologische, sociologische en metafysische effecten van surfen. Zij vertellen ons wat voor effect deze sport heeft op je lichaam en geest.

Thalassophiles
Links Charlotte Eckebus, Rechts Tomas Grootveld

Hoi Tomas en Charlotte, hoe is deze docu tot stand gekomen? 

T: “We komen uit het surfwereldje en hebben allebei voor Surfana Festival gewerkt. Charlotte had het idee om deze documentaire maken, dus ik zei: laten we het doen.”
C: “Zeker. Het bleef in mijn hoofd zitten, soms zette ik dingen op papier, zo is dat jaren doorgegaan. Afgelopen najaar dacht ik: oké we gaan het gewoon doen.”

Hoelang denken jullie dat de opnames gaan duren? 

C: “Zeker wel een halfjaar en wellicht tussendoor al iets editen. Filmen blijven we doen tot het einde van jaar.”
T: “We hopen dat in het voorjaar 2019 de docu af is. Editen doen we inderdaad zelf.”

Hebben jullie al iets opgenomen voor de docu? 

T: “We hebben een trailer gemaakt zodat mensen kunnen zien wat de documentaire inhoudt, maar voor de docu zelf is nog niks opgenomen.”
C: “Als we echt gaan schieten hebben we beter materiaal nodig. De trailer hebben we gedaan met de middelen die we hadden. Tomas had een camera en het geluid opnemen deden we via onze telefoons. Dat was voor toen goed, nu moet het beter.”

Thalassophiles

Waarom denken jullie dat het belangrijk is om deze documentaire te maken?

T: “Ik hoop dat mensen onze docu inspirerend vinden. Ik denk dat we echt een boodschap kunnen vertellen met de film. We maken hem omdat we zelf een passie hebben voor surfen, we willen die passie overdragen” hij kijkt even naar het water “weet je, in Nederland kopieren mensen heel erg elkaars gedrag, mensen lopen tegen dingen aan. Wij willen laten zien dat het ook anders kan. Mensen die hun passie volgen bijvoorbeeld en hoe zij leven.”

Is surfen dan een toevalligheid?

T: “Nee dat komt wel voort uit onze eigen passie. In het surfen heb je ook variaties. Carine en Cainã, de personen die we volgen, benaderen surfen allebei op een andere manier, maar het is voor beiden wel de rode draad in hun leven. Wij vinden hen allebei heel inspirerend.”
C: “Carine is een vriendin van ons allebei, zij is eigenares van Surfana Surf trips, Tomas werkt daar ook zes jaar. Zij organiseert surfreizen. Wij gaan zelf ook mee op die reizen. Cainã heb ik ontmoet in Portugal, toen we daar allebei werkten.”

Het draait om connecties? 

T: “De muziek in de film gaan we maken met Wiebe, die surft ook en hem kennen we goed. Het gaat inderdaad om connecties.”

Hebben jullie een grote crew? 

C: “De basis doen we allemaal zelf. Postproductie zal wel met een aanvullende crew zijn. Als je veel mensen aanneemt, wordt het heel groot. Ik geloof dat het op een andere manier kan.”

Wij willen gewoon focking graag deze film maken

 

ThalassophilesDenken jullie dat de documentaire jullie veel gaat leren? 

C: “Het is een leerproces, zeker voor Carine en Cainã, zij laten alles zien. Het is niet alleen surfen en rock ’n roll. Het is veel meer dan dat.”
T: “De documentaire is confronterend. Het leven heeft altijd up en downs. Er komen ook momenten dat het minder lekker loopt. Dat zien ze ook terug in de documentaire.”

Wat is naast mensen inspireren nog meer jullie doel? 

T: “Surfers worden altijd als luie levensgenieters neergezet. Mensen hebben een vooroordeel omdat je relaxed overkomt. Tijdens mijn studie had ik dat ook al. Dus hopelijk kunnen we dat ook wel weg draaien. Dat vind ik ook wel een mooi doel.”

Hoe gaat de crowdfunding tot nu toe? 

C: “We zijn op 1 maart gestart met de crowdfund en het stopt op 1 april. We zijn nu bezig met sponsors, maar dat is lastig. We hebben 25.000 euro nodig dat krijg je niet alleen van je vrienden.”
T: “Ik wil nog wel benadrukken dat wij hier niks mee verdienen. Wij willen gewoon focking graag deze film maken en dit is puur om kosten te dekken. Dit bedrag is het minimale om een film mee te kunnen maken.”

Ben jij ook superbenieuwd naar de documentaire en wil je een steentje bijdragen aan dit mooie initiatief? Klik dan hier om mee te doen aan deze vette crowdfund en geniet volgend jaar van de documentaire over surfen. Wie weet spring jij na het zien van de documentaire ook wel op een surfplank. 

BewarenBewaren

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here