Een man van 50 die tampons verkoopt….. Briljant of supercreepy? Wij van Haerlems Bodem houden wel van bijzondere Haarlemse initiatieven en besloten eens langs te gaan bij de eigenaar van ‘Nooit Meer Zonder Tampons’.

Het moet makkelijker kunnen

Bas Moreu oogt bepaald niet als een ‘enge man’ wanneer we hem ontmoeten bij het pand van de Endeavour Group waar diverse creatieve (web)designbedrijven onder een dak zijn gebracht. Bas is creative director en is zodoende regelmatig bezig met het bedenken van nieuwe concepten. Het idee voor de dienst, waarbij vrouwen via een abonnement maandelijks hun tampons thuisbezorgd krijgen, ontstond in eerste instantie toen hij in de supermarkt tampons probeerde te kopen voor zijn vrouw. De hoeveelheid keuzes uit merk, soort en maat duizelde hem. Later hoorde hij op het werk een meisje zachtjes aan haar collega vragen of ze misschien een tampon bij zich had en zo ontstond het idee dat dit makkelijker moest kunnen. Moreu: “Ik wilde eigenlijk altijd al een webshop beginnen en dit idee leek twee vliegen in een klap te slaan: minder keuzestress en voor vrouwen nooit meer dat moment dat je ineens zonder tampons zit.”

Anders denken

Menstruatie, ongesteldheid, ‘dat moment van de maand’; het is geen onderwerp waar makkelijk over gesproken wordt. En al helemaal niet door mannen. Hoe komt het dat Bas hier zo makkelijk in is? “Geen idee. Ik heb dat eigenlijk altijd wel gehad. Ik heb niks met taboes en hou er juist wel van om een beetje te shockeren. Maar in dit geval gaat het ook om gewoon anders te denken. Tampons zijn een doodnormaal product dat bijna iedere vrouw gebruikt. Waarom moet daar zo moeilijk over gedaan worden?” Dat is wel waar natuurlijk. Reageerde zijn omgeving ook zo ontspannen toen ze hoorden over dit initiatief? “In eerste instantie reageert iedereen een beetje giechelig maar ik heb eigenlijk geen negatieve reacties gehad. Mijn zoon moest wel even slikken toen zijn vrienden op school het filmpje van De Telegraaf zagen, maar uiteindelijk vond hij het gewoon wel tof.”

Tampons

Met een chocolaatje

Op de site van nooitmeerzondertampons.nl kun je kiezen hoeveel tampons je maandelijks wilt ontvangen en in welke maat. Vervolgens geef je het adres op waar je de tampons wilt ontvangen en geef je een machtiging af voor de automatische incasso. Vanaf dat moment ontvang je de tampons in een vrolijke maar neutrale verpakking elke maand in de brievenbus. En er zit altijd een chocolaatje bij. “Om het leed een klein beetje te verzachten.” Aldus Bas.

Gewoon voor iedereen

De site en de posts op Instagram zien er jong en hip uit. Richt Nooit meer zonder tampons zich op een specifiek hip publiek? “Helemaal niet!” zegt Moreu, “Het is juist bedoeld voor de massa. Voor meisjes die voor het eerst menstrueren en het eng vinden om tampons te kopen in de winkel, voor vrouwen die het druk hebben, voor vrouwen die het gewoon praktisch vinden om er zelf niet meer aan te hoeven denken en zelfs voor mannen die geen zin meer hebben om steeds twijfelend bij het rek in de supermarkt te staan.”

Tampons

Koning der Tampons

Het klinkt allemaal behoorlijk overtuigend. Het is duidelijk dat dit een goed doordacht concept is en geen bevlieging van een man met een vreemde hobby. Maar dan die term ‘Tamponkoning van Haarlem’. Waar komt die vandaan?
“De Telegraaf noemde mij in hun stuk de ‘tampon-koerier’. Maar ik wil verder gaan dan alleen een paar tampons versturen. Uiteindelijk moeten vrouwen overal dit gemak ervaren. Daarom gaan we ook bij bedrijven deze dienst aanbieden. Als werkgever of horeca-eigenaar zou het normaal moeten zijn dat je zorgt dat er op het damestoilet tampons en maandverband beschikbaar is. Dat is echter niet zo op dit moment. Er wordt gewoon niet echt over nagedacht. Mijn doel is om dat te veranderen en zo dus de Tamponkoning van Haarlem te zijn.”

Geïnteresseerd? Kijk op www.nooitmeerzondertampons.nl of volg op Instagram.

Foto’s: Sandra Reeb-Gruber

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here