Onlangs was Haerlems Bodem te gast bij ‘1930’, de barbershop van meesterbarbier Jan Heijdeman. Hier kan een gentleman even ontspannen en ontsnappen aan het drukke leven. Glad geschoren of een karakteristieke baard, deze barbier kan alles.

Papa-scheren-700px-diffuseglow

De barbershop ‘1930’ gevestigd aan de spaarnwoudestraat in de Amsterdamse buurt is een weelde van rust en authenticiteit. De reden voor ons bezoek is het verjaren van mijn vader. Een echte gentleman van wie ik veel heb geleerd over hoe een heer zich gedraagt en zichzelf presenteert. Mijn vader wordt voor de eerste keer met een echt scheermes geschoren. Spannend! Nu hoef je geen gentleman te zijn om een mooie scheerbeurt te ontvangen, maar het is wel zoals een echte gentleman betaamd. Bij de entree zien wij, naast de oude kassa, een mooi marmeren tafelblad met alle instrumenten klaar gelegd op een maagdelijk witte handdoek. Zeer clean! De hele shop is karakteristiek ingericht en bij binnenkomst lijkt het wel alsof je terug in de tijd gaat. Voordat we meteen op zaken overgaan wordt ons eerst een kopje koffie aangeboden. Chique hoor!

Dit is het voorspel van de barbier!

Onze barbier is Geoffrey, alias Little Bob The Barber, een grote vent met een ‘vederlichte’ aanraking. Mijn vader mag als eerste de luxe van het scheren ervaren. Terwijl hij plaatsneemt pakt Geofrey een crème om de huid en haren te laten ontspannen. Hierbij wordt een ‘hot towel’ op het gezicht geplaatst. Dit is het voorspel van de barbier! Even laten zitten en wanneer de handdoek verdwijnt kan het scheren beginnen. Uiteraard scheren we met de baardgroei mee, waarna de tweede passage dan tegen de baardgroei in is. Na de tweede passage wordt de scheerbeurt afgemaakt door wat aftershave op de huid en daarna snel wat “pufjes” talk. (een oude techniek, maar een mooie!) Wanneer mijn vader de stoel verlaat zie ik een voldaan gezicht.

barbier-tafel-700px-diffuse-glow

Tot slot word ik ook nog onder handen genomen, “Je kan niet schrijven over de beleving, zonder het zelf mee te maken” merkt Geoffrey correct op. Omdat ik geen babyface wil wordt de lijn aan de bovenkant van mijn baard even strak bij geschoren. Wanneer je zelf in de stoel zit en deze naar achter wordt gekanteld, ervaar je pas echt de luxe en ontspanning. Zalig zo’n hete handdoek op het gezicht! Na de korte ‘touch-up’ worden ook de haren in mijn nek even bijgewerkt. Alle creme’s die bij 1930 worden gebruik zijn van superieure kwaliteit en daarom echt een aanrader voor iedere man, die meer wil dan ‘de vergulde hand’. Of zoals ze bij 1930 zeggen: “de vergulde hand, is bloed aan de wand”. Daarom kan je bij 1930 ook terecht voor scheerproducten met net dat beetje meer.

ikke-barbier-700px-diffuse-glow

Concluderend kunnen wij melden dat elke, zelf respecterende man met een gevoel voor stijl hier naar toe moet. Voor de gentleman is dit een oase van ontspanning en na de eerste keer scheren ben je ‘hooked’. Naast een smooth hot towel shave kan men kiezen voor het bijwerken van de baard (lijnen, snorren etc.), maar ook is er de mogelijkheid om het hoofd kaal te scheren. The hot towel shave is echt een aanrader, barbier Geoffrey is een super barbier en tevens ook een geweldige gastheer. Rust, ontspanning en een goede scheerbeurt, dat vind je bij 1930.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here