Aankomend weekend is de Kunstlijn weer bij ons in de stad. Achter elk raam en in elk steegje is de kans er wel dat je iets tegenkomt. Maar Haarlem is groot en ook met plattegrond is keuzes maken nog niet zo makkelijk. Daar gaan wij van Haerlems Bodem jou mee helpen door een kleine, uiteenlopende selectie uit te lichten. Vandaag is dat beeldend kunstenares Michèle Baudet.

Michèle Baudet

Michèle probeert met minimale middelen de essentie en innerlijke beweging van een persoon in een portret te treffen. Met koper- en ijzerdraad en lood schetst ze de contouren van een haar dierbaar persoon en gebruikt daarbij het licht om het portret ook als schaduw vorm te geven. Ze toont haar werk in De Vishal en de Kloostergangen. In De Vishal toont ze haar grotere ‘Schaduwgesprek’: twee beelden die door middel van lichtprojectie op de muur in gesprek zijn met elkaar. In de Kloostergangen zijn kleinere portretten te zien. Ook hier biedt de lichtprojectie een extra dimensie. Licht brengt de driedimensionale beelden terug tot tweedimensionale projecties.
Bij het zoeken naar de essentie richt ze zich op haar eigen interpretatie van het model. Wat voelt en denkt ze over iemand, wat herinnert ze zich nog van een persoon? Eén van haar onderwerpen is bijvoorbeeld het weergeven van ouderdom (La Vieillesse). De rimpels zijn zichtbaar, maar maakt dat deze persoon nou echt oud? Is het kind in elk mens niet nog steeds te zien, net als de jonge vrouw die ze ooit was? Verloren liefdes, geliefdes die niet meer leven en gedachtenspinsels: door hier mee te spelen kan ze voor zichzelf de wereld beter in kaart brengen. 
Misschien kun jij met deze achterliggende gedachten de portretten wel identificeren. Neem een kijkje op één van de twee locaties en bewonder haar werk. Klik hier een voorproefje op het werk waarin zij zelf de beelden laat zien.

Michèle Baudet

Disclaimer: Aan de Kunstlijn doen enorm veel kunstenaars mee. Daarom is deze selectie ook door smaak beïnvloed. Dat betekent niet dat de andere kunstenaars niet de moeite waard of minder goed zijn!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here