Aankomend weekend is de Kunstlijn weer bij ons in de stad. Achter elk raam en in elk steegje is de kans er wel dat je iets tegenkomt. Maar Haarlem is groot en ook met plattegrond is keuzes maken nog niet zo makkelijk. Daar gaan wij van Haerlems Bodem jou mee helpen door een kleine, uiteenlopende selectie uit te lichten. Vandaag is dat beeldend kunstenares Ytje Veenstra.

Ytje Veenstra

Films kijken is ontspannend. Het geeft je rust en je bent voor even in een totaal andere wereld. Voor Ytje bieden films veel inspiratie voor het maken van illustraties en tekeningen. Wanneer ze zichzelf dwong om werk te creeëren, zorgde dat ervoor dat het zwaar en geforceerd werd. Dit was in haar werk terug te zien. Daarom begon ze films te kijken om de dynamiek terug te krijgen.  Ze maakte er een kunst van om een aantal shots uit een film inspiratie in één illustratie terug te brengen. Het zijn beeldverhalen, maar niet lineair.
Ytje is opgegroeid in de jaren 80 en de films uit die tijd zijn een grote inspiratie voor haar, al zijn haar inspiraties vaak weer bruggetjes naar een volgende inspiratiebron.

Spelend met die inspiraties kijkt ze terug op haar jeugd in Dokkum. Daar wilde ze graag weg om daarna de grote stad in te trekken. Nu beseft ze zich dat de fascinaties die veel in haar werken terug te vinden zijn, zoals bijvoorbeeld het openbaar vervoer en de VS, vroeger ook al speelden. Spelend met herinneringen onderzoekt ze waar haar fascinaties vandaan komen.

Op de academie werd haar geleerd een eigen handschrift te ontwikkelen. Ze leerde dat het beter was heel goed te zijn in een specifieke techniek en stijl, dan veel dingen op gemiddeld niveau te kunnen. Dit heeft voor een duidelijk, kleurrijk handschrift gezorgd in het werk van Ytje.

Dit kleurrijke handschrift ontstond door digitale tekeningen. Tijdens het mengen van donkere kleuren wordt de kleur zwart liever niet gebruikt. Door het zoeken naar andere manieren neigt het niet naar een modderkleur. Dit heeft zij in haar illustraties doorgevoerd. Alleen in haar schetsen voegt ze wel grafietkleuren toe.

Televisie kijken kan later ook wel weer, ga dit weekend even een van de filmische werken van Ytje bekijken. Ze exposeert bij Groot Heiligland 27.

Disclaimer: Aan de Kunstlijn doen enorm veel kunstenaars mee. Daarom is deze selectie ook door smaak beïnvloed. Dat betekent niet dat de andere kunstenaars niet de moeite waard of minder goed zijn!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here