Aankomend weekend is de Kunstlijn weer bij ons in de stad. Achter elk raam en in elk steegje is de kans er wel dat je iets tegenkomt. Maar Haarlem is groot en ook met plattegrond is keuzes maken nog niet zo makkelijk. Daar gaan wij van Haerlems Bodem jou mee helpen door een kleine, uiteenlopende selectie uit te lichten. Vandaag is dat beeldend kunstenares Nelleke Bosland.

Geometrische vormen

De ruimte waar werken worden geëxposeerd is in de meeste gevallen een bijzaak. Het gaat tenslotte om de werken en de ruimte kan meehelpen om ze beter uit te lichten. Maar bij Nelleke is het gebouw het kunstwerk. De organische aanpak van dit proces begint al dagen voor de expositie. Het werk van Nelleke Bosland werk is abstract en maakt gebruik van lijnen en geometrische vormen. Qua kleurgebruik is het voornamelijk zwart/wit en primaire kleuren. Video- en lichtprojecties vormen samen met de architectuur het werk.

nelleke bosland

Nelleke Bosland

Voor de Kunstlijn mag ze gebruik maken van de Oostelijke vide van De Woongroep op de Lavendellaan 34. In dit geval stappen bewoners zo het werk van Nelleke in: dit creëert een interessante ervaring. Maar deel uitmaken van het kunstwerk is er een onderdeel van. Door te lopen door de ruimte ontstaan er schaduwen die een toevoeging geven aan de ervaring. Ze past de ruimte aan om de video’s zo goed mogelijk tot hun recht te laten komen. Met te veel licht komen de videobeelden en sculpturen niet goed uit. Dit is ook het geval bij de Woongroep. Met een team worden de ramen zwart afgeplakt aan de buitenkant om wel het spiegeleffect waar Nelleke zo graag mee werkt te behouden. Ze voegt, als dit passend is bij de ruimte, performance toe. Soms in een stille ruimte, soms met minimalistische geluiden van de gebruikte materialen. Op zondag zal er ook een performance te zien zijn in samenwerking met een andere kunstenaar. Tijdens deze performance zullen ‘lijnen’ de leidraad zijn.
Naast de performance op zondag is een kijkje nemen, op een ander moment dit weekend, nog steeds erg de moeite waard. Dus ga naast al de andere exposities hier zeker even langs.

Disclaimer: Aan de Kunstlijn doen enorm veel kunstenaars mee. Daarom is deze selectie ook door smaak beïnvloed. Dat betekent niet dat de andere kunstenaars niet de moeite waard of minder goed zijn!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here