De Haarlemse dance-scene is constant in verandering. In de jaren ‘90,  ontmoetten mensen elkaar vooral in een netwerk van platenzaken die vaak fungeerden als verzamelplek van gelijkgestemden uit het nachtleven. Tegenwoordig is daarvan natuurlijk veel verplaatst naar online. Een gesprek met Tom Schippers, van 023TECHNO over het nachtleven in de stad.

In Haarlem zijn helaas veel prominente plekken waar de dance-scene bijeen kwam, verdwenen of hebben deze plekken de focus verlegd. Denk maar eens aan de Lichtfabriek, of aan Nederlands oudste nachtclub Stalker. Toch lijkt de afgelopen paar jaar elektronische muziek ook in Haarlem weer in opkomst. Volgens de Haarlemse Tom Schippers, gepassioneerd DJ en muziekproducer, is het juist belangrijk om ook hier een bruisend nachtleven te hebben. “Ik verzet mij tegen de vertrutting van Haarlem.” met 023TECHNO staat hij aan de voorhoede van het Haarlemse nachtleven. En dat kan wat hem betreft een flinke opdonder gebruiken.

Van rock naar techno

Tom is geboren en getogen in Haarlem. Vanaf zijn 16e verzamelt hij fanatiek muziek en raakt hij geïnspireerd door de opkomst van de elektronische muziek in de jaren ‘90. Acts zoals Chemical Brothers, Orbital, Massive Attack en Prodigy, die een brug slaan tussen rock en elektronische muziek.  Ook Lowlands is op dat moment baanbrekend in het samenbrengen van rock en dance op een festival. Voor Tom was dit een openbaring: “Ik ging erheen als rocker en ging er weg als techno fanaat”. Nu, ongeveer 25 jaar verder, is die passie alleen maar gegroeid. Naast de muziek, spreekt het Tom aan dat, vergeleken met optredens van bands waarbij iedereen vooral richting het podium kijkt naar wat de band aan het doen is, op een feest met house of techno men vooral elkaar aankijkt en het leven viert. 

Lokaal bouwen aan dance

Tom verzet zich tegen het Haarlemse imago van een soort slaapstad, waar stelletjes uit de hoofdstad naartoe komen wanneer ze willen settelen, kinderen krijgen en rustiger aan gaan doen. Hij wil dat er in Haarlem veel te doen is, juist op het gebied van underground, dance muziek en nachtleven, want daar borrelt en bruist het. “Er is in Haarlem een enorm aanbod aan terrassen en restaurants, maar er zijn maar weinig clubs of festivals. Ik vind dat Haarlem moet bouwen aan een stad waar kwalitatief goede dance muziek op de kaart staat.” Hij vervolgt: “Natuurlijk is Amsterdam dichtbij, en heel tof,  maar er moet voor jongeren en iedereen die de muziek tof vindt juist ook hier iets te doen zijn, want hoe fijn is het wel niet om dat in je eigen stad kunnen beleven?”

023TECHNO

Dat is dan ook het idee achter 023TECHNO. Opgezet toen hij een paar jaar geleden op een originele manier zijn 40ste verjaardag wilde vieren en besloot om, net als vanouds, een feest in het Patronaat te geven. Vooral techno was toen niet echt meer te vinden in Haarlem, Tom wilde daar weer verandering in brengen. “Een uit de hand gelopen verjaardagsfeestje waar ik gewoon weer eens met vrienden lekkere technoplaatjes wilde draaien. Maar als je dan de energie en enthousiasme om je heen voelt, dan moet ik er toch altijd een beetje een ding van maken” lacht Tom. Dat ‘ding’ is inmiddels uitgegroeid tot een vaste waarde in het Haarlemse nachtleven. Na die uit de bocht gevlogen verjaardag, is hij samen met vrienden Erik en Marco doorgegaan met organiseren van event en het bereik is sindsdien alleen maar gegroeid. “We geven zo’n beetje elke twee drie maanden een goed feest, niet te vaak. Ik hoop vooral dat mensen er net als ik naar toe leven.” 

Broeit het weer een beetje?

Ook Patronaat heeft mooie plannen, de derde zaal wordt verbouwd tot een nieuwe plek met in het weekend meer ruimte voor het nachtleven. Tom vindt dat supertof, want er mist nu echt zo een soort ontmoetingsplek in Haarlem. Wel is het volgens hem belangrijk dat er ook naast Patronaat een plek is, waar jonge kids kunnen experimenteren met het organiseren van feestjes, zoals dat in Stalker altijd kon. 

Om de lockdowns door te komen is Tom dagelijks bezig geweest met het produceren van muziek in de studio. Hij heeft in die periode ook veel platen uitgebracht, wat soms lastig is, omdat zijn muziek zo dansvloer gericht is. Gelukkig ligt er nog genoeg op de plank om de komende maanden de dansvloeren mee te gaan vullen. “Sinds de heropening van het land heb ik alweer wat mooie shows mee mogen maken. De tofste show qua concept, was voor mij het terugkomen met UMEK, een Sloveense dj en producer die al ruim 25 jaar bezig is.” Tom sloot die nacht af, in een stampvolle grote zaal van het Patronaat.

Beluister die set hier.

Op 11 juni staat Tom op het Veerplas festival. Het enige echte dance festival in Haarlem, dus erg belangrijk voor de scene in de stad. 023TECHNO host samen met Nooduitgang het techno podium waar een selectie van Haarlemse DJ’s en bekende namen staat. Denk bijvoorbeeld aan Bart Skils, een van de grootsten op het moment, die toevallig ook in Haarlem woont. Tom zelf vult het slot pal na hem, in een tent met ruimte voor ongeveer tweeduizend man. Hij lacht: “Ik ga er vol gas in ieder geval!”

Foto’s: Rob Ouwerkerk (behalve headerfoto: uit eigen collectie)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here