Afgelopen vrijdag vierde TEDxHaarlem zijn vijfde verjaardag. Het evenement dat als doel heeft om Haarlemmers te inspireren is in vijf jaar tijd van het zaaltje boven in het Teylers Museum doorgegroeid naar de grote zaal van de Philharmonie. Haerlems Bodem was er bij en geeft je een paar highlights uit de tien TED talks.

Knuffel je buurman

TEDxHaarlem heeft dit jaar als thema Closer Together; een thema dat goed bij de tijd van het jaar past. We komen gedurende de dag steeds ‘closer to’ de mensen om ons heen. Tussen de talks door wordt het publiek namelijk met verschillende oefeningen gevraagd om met de mensen om zich heen contact te maken. We worden echt uitgedaagd om buiten onze comfort-zone te treden. De persoon naast je een knuffel geven, je achterburen een ‘boks’ geven en 10 seconden iemand die je niet kent in de ogen kijken. Het voelt wat oncomfortabel en zorgt voor de nodige opwinding in de zaal. Maar het activeert wel. En het brengt ons inderdaad closer together want na zo’n oefening is contact maken veel makkelijker.

Pak melk

De eerste spreker, Joost Rigter, vraagt iedereen om zijn ogen af te dekken met het slaapmasker dat aan ieders stoel hangt. Joost is in een paar jaar bijna volledig blind geworden. Hij neemt ons mee in een wereld waar zicht geen rol speelt en andere zintuigen scherper worden. Hij begint met een moment van stilte, wat een hele intense ervaring is als je niets ziet.

tedxhaarlem-haerlems-bodem-8

We krijgen de opdracht te gaan staan en de mensen naast ons een hand te geven, en dat is een hele uitdaging als je niets ziet. Joost wil ons meegeven dat het heel bevrijdend kan werken als je op zoek gaat naar jouw grootste uitdaging. Voor hem was dat het kopen van een pak melk in de supermarkt. Na jaren alleen maar water uit de kraan drinken stapte hij uit zijn comfortzone om dat pak melk te gaan halen. We mogen de slaapmaskers af doen. Geëmotioneerd geeft het publiek hem een staande ovatie.

Technologie meets natuur

Teresa van Dongen spreekt over lichtgevende organismen. Als designer en bioloog ontwikkelde ze lampen die geen stroom nodig hebben, maar alleen elke dag een beetje voer. Ook André Kapitein brengt natuur en technologie samen. Hij heeft als missie om met zijn E-Hive iedereen thuis imker te kunnen laten zijn en zo een oplossing te bieden voor de bijensterfte.

“How much closer can you get to life than to take care of it?“ Tessa van Dongen

Victor van Doorn werd letterlijk ziek van school, hij functioneerde niet in het schoolsysteem en werd op 15-jarige leeftijd vrijgesteld van de leerplicht om zijn eigen weg te gaan. Hij besloot ook anderen te laten ervaren hoe het is om jezelf te bevrijden en richtte de eerste Nederlandse escape room op. Vier bezoekers van TEDxHaarlem werden tijdens zijn talk opgesloten in een mobiele escape room.

Vivienne Bendermacher sprak, 8 maanden zwanger van een meisje, over technologische ontwikkelingen en hoe vrouwen daarin in de toekomst een grotere rol kunnen en moeten gaan spelen. Met haar bedrijf Techionista wil ze vrouwen in hun kracht zetten door te laten ervaren dat ook zij technische banen kunnen krijgen.

tedxhaarlem-haerlems-bodem-6

Optredens

Naast de talks heeft TEDxHaarlem een gevarieerde randprogrammering. Na de pauze kijkt het publiek ademloos toe hoe Bencha Theater een luchtacrobatiek-act uitvoert. Tegen het einde van alle talks weten de twee Haarlemse broers Dos Hermanos het publiek nog even te activeren met een energiek hiphop-optreden. De dag wordt in de foyer van de Philharmonie afgesloten door dansgezelschap MAS & CO met een prachtige dans waar het publiek in een kring omheen kan staan.

tedxhaarlem-haerlems-bodem-6

TEDxHaarlem 2016 ging over uit je comfortzone stappen. Alleen dan kom je verder. Dan draag je bij aan een betere wereld. Dan kom je dichterbij anderen én bij jezelf. Allemaal op zoek dus, naar dat pak melk.

tedxhaarlem-haerlems-bodem-6

Fotografie: Jaap Kroon en Marjory Haringa voor TEDxHaarlem

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here