Wij op de redactie kijken er al een tijdje naar uit: TEDxHaarlem 2020. Nog een paar weken, dan ligt de stip weer klaar voor de bijzondere selectie sprekers van TEDxHaarlem 2020. Alle sprekers vertellen in een uitgebreid interview iets over zichzelf en de achtergrond van hun TEDtalk. Maak kennis met TEDxHaarlem sprekers Pauline Dekker, Wanda de Kanter en Nart Wielaard.

Pauline Dekker en Wanda de Kanter over tabak en het rookgordijn van vrije keuze

Foto: Marjory Haringa

Powerladies Pauline Dekker en Wanda de Kanter zijn zijn hartsvriendinnen, ex-rokers én prominente longartsen in Het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk en het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis in Amsterdam. Alsof dat nog niet druk genoeg is, wassen ze met regelmaat publiekelijk de oren van de politiek en tabaksindustrie in hun streven naar een rookvrije generatie. “Veel mensen met longkanker sterven,” zegt Wanda. In de meeste gevallen was dat te voorkomen geweest. Het zorgsysteem is echter gebaseerd op het verdienmodel ziekte. Het geld gaat om in ziektezorg, niet in gezondheidszorg en dus ook niet echt in preventie. Iedereen in het systeem lijkt bovendien bezig met window dressing…” Het hele interview kun je hier lezen en woensdag 4 maart 2020 springen ze op het podium van TEDxHaarlem.

Nart Wielaard neemt jou mee tijdens een kijkje onder de motorkap van de slimme samenleving

Sprekers TEDxHaarlem 2020
Foto: Marjory Haringa

Nart deelt tijdens TEDxHaarlem als zogenaamde ‘éénpitter’ zijn kennis over big data, digitale transformatie, ondernemerschap en finance: “Alles is meetbaar en digitaal geworden in onze samenleving. Dit heeft een enorme impact op ons leven. Dat is een fascinerende ontwikkeling, die ik met enthousiasme volgt en ontrafelt.” 4 maart inspireert hij ons met een Talk over de invloed van algoritmes in ons leven. Wil je alvast zijn hele interview lezen? Klik dan hier.

Andere sprekers zijn: ‘Ecomodernist’ Hidde Boersma. Hij is een freelance publicist en documentairemaker. Hidde schrijft onder andere voor de Volkskrant, Groene Amsterdammer en Vrij Nederland, met name over biotechnologie, landbouw en vooruitgang. Dan, Else Baelde. Zij is zelfstandig project- en eventmanager en organiseert zakelijke events. Ze komt naar TEDx Haarlem met een hele andere reden. Net als ieder ander zijn er dingen die haar opvallen, verbazen, maar waar ze (soms tot eigen ergernis) zelf net zo hard aan mee doet. Tijdens de carrousel deelt ze een van die dingen in de hoop anderen (weer) aan het denken te zetten en een eerste stap te nemen naar verandering. Tot slot is er Lennard Duijvestijn. Hij bestudeerde de rol van de burger in de democratische omwenteling van Oost Europa en schreef zijn Masterscriptie over de mogelijkheid van het Internationaal Recht om multinationals tot maatschappelijk verantwoord ondernemen te dwingen. 

Kortom genoeg om over te spreken. Kom dus woensdag 4 maart naar TEDxHaarlem van 16:00 tot 22.00 uur op de vertrouwde locatie: de Philharmonie in Haarlem. 

Koop nu je ticket
De kaartverkoop is begin dit jaar gestart en loopt goed. Dus wacht niet te lang met het kopen van jouw ticket. Een ticket kost 47,50 Euro, inclusief drankjes en een diner. Koop je ticket via de Philharmonie. En check voor nog meer TEDx onze vorige artikels.

Fotografie: Marjory Haringa

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here