Dat TEDx in Haarlem is, dat wisten jullie hopelijk al. Maar weten jullie hoe zo’n evenement naar Nederland komt? En waarom? Haerlems Bodem sprak met Jan van Betten, oprichter van Nudge en organisator van TEDxHaarlem.

Jan van Betten
Na zijn carrière bij KPN en Reed Elsevier besloot Jan het over een ander boeg te gooien en startte het  duurzaamheidsplatform Nudge, wat staat voor ‘New Union for the Development of a Green Economy’. Dit bedrijf houd zich bezig met het stimuleren van een duurzame samenleving. Jan beschrijft zichzelf dan ook als een duurzame ondernemer, ofwel een ondernemer in duurzaamheid.

Nudge verbindt duurzaamheidsinitiatieven uit de samenleving met bedrijven en organisaties waardoor deze initiatieven versterkt en versneld worden. Nudge streeft ernaar dat deze initiatieven ook daadwerkelijk gerealiseerd worden. Niet geheel onbelangrijk.

TEDxHaarlem

Het verhaal achter de eerste TEDxHaarlem is leuk om te vertellen. Jan is al jaren ‘TED-fan’ en heeft in 2011 zelf gesproken bij TEDxDordrecht. Daarnaast is hij te gast geweest bij TEDxRotterdam en TEDxAmsterdam en zodoende heeft hij de organisatie ‘erachter’ leren kennen. Toen hij vroeg waarom er nog geen Haarlemse editie was, was het antwoord: “omdat jij het nog niet georganiseerd hebt!” Dat zorgde voor motivatie en uiteindelijk voor de eerste editie van TEDxHaarlem in 2012.

Zelf is Jan nog niet bij een buitenlands TED event geweest, maar dit staat wel hoog op de planning. “Want”, voegt Jan toe, “het is zelfs zo dat als je een ‘grote’ TEDx wilt organiseren, (800 gasten) wat we misschien gaan doen volgend jaar, je bij zo’n evenement aanwezig moet zijn geweest.” Dit betekent niet dat deze TEDxHaarlem klein is, maar dat het aantal toeschouwers een maximum betreft van 100.

De reden dat Jan TEDx naar Haarlem heeft gehaald is dat hij het een toevoeging vindt voor de stad. Hier is Haerlems Bodem het helemaal mee eens! Een groter TEDx event is wel degelijk mogelijk, maar de organisatie wil zich na deze tweede editie eerst even beraden. Het hangt er vanaf wat zij als team besluiten. “Maar ik zou het leuk vinden”, zegt Jan. “Het hangt er ook een beetje vanaf of de gemeente Haarlem het ook leuk vindt”. Dat betekent namelijk dat het event veel groter gaat worden, dus heeft de organisatie ook meer support nodig. “Dan moet ook de gemeente echt enthousiast worden, dat merken we nu nog in beperkte mate.”

Verwachtingen
Tot slot vragen we naar Jan zijn verwachting van deze editie van TEDxHaarlem: The Power of Small’. Hij geeft aan hooggespannen verwachtingen te hebben. “Er is veel meer vraag naar plaatsen, dan we konden bieden. We hebben een prachtig programma, een geweldige locatie, een super team, wat wil je nog meer… Het wordt gewoon heel leuk, interessant en inspirerend.”

TEDxHaarlem: ‘The Power Of Small’ vind plaats op 23 mei in het Teylers Museum. Het gehele event is via een livestream te volgen bij ZAAMEN. Maar voor de huismussen onder ons kan je ook thuis kijken naar de livestream. Jan voegt hieraan toe: “Wel belangrijk om te vertellen is dat dit evenement mogelijk wordt gemaakt door een enorm aantal mensen die zich volledig belangeloos inzet om mee te doen en te zorgen dat dit gebeurt. Hetzelfde geldt voor onze sponsors.

Haerlems Bodem verheugt zich op het programma van de avond en wil alvast het hele TEDxHaarlem Team  en natuurlijk Jan van Betten bedanken voor het leveren van een geweldige inzet in de aanloop hier naartoe.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here