Het is donderdagavond en terwijl wij het Teylers Museum inlopen voelen wij de spanning stijgen. Een ruime selectie aan sprekers en interessante verhalen staat ons te wachten voor deze editie van TEDxHaarlem. Hieronder een overzicht van de meest interessante verhalen en onze ervaring van TEDxHaarlem in het Teylers Museum.

Wij gaan niet uitleggen wat TEDx is, want dat hebben we hier al gedaan. De avond begon met een opvoering van het Capella Puellarum, genaamd “The art of singing”. Dit waren drie liederen waarbij in elk lied de rolverdeling anders was. In het laatste stuk werden de dames ondersteund door een djembé wat het geheel een totaal ander gevoel gaf. Een goed en indrukwekkend begin.

Wij worden welkom geheten door de Master of Ceremonie, welke een aantal personen bedankte. Daarna begonnen we met een kleine speech vanuit het Teylers Museum. Hier sprak Marjan Scharloo, directeur van het Teylers Museum, de aanwezige toe en vertelde kort de geschiedenis van het Museum. Toen haar oorbel stopte met tikken tegen de microfoon, werd het veel prettiger om naar te luisteren.
De eerste ‘spreker’ is Jaap Peters, hij sprak over ‘the human standard’ en het Rhineland model. Hiermee wilde hij uitleggen dat het als persoon of bedrijf veel beter is om de ‘community’ te dienen. Dit in tegenstelling tot wat vaak gebeurt, waarbij de community het bedrijf dient. “Serve the community” is het advies!

Het was tijd voor de tweede spreker, Anna Chojnacka. Zij sprak over de 1% club. De insteek waarbij je 1% geeft van wat je kan missen. Denk aan tijd, geld of bijvoorbeeld middelen. Indrukwekkend was te zien hoeveel mensen al zijn geholpen door de 1% club. Het verhaal is motiverend en toont aan dat het mogelijk is een groep of een individu te steunen, zonder meningloze donatie in een collectebus te doen.

Dan is het tijd voor de ‘E’ in TED en dat is Entertainment. Dennis Kivit speelt Lovebird op zijn gitaar. Maar niet voordat hij heeft uitgelegd hoe het liedje is ontstaan. Paul McCartney wilde Bach spelen op zijn gitaar en Dennis wilde Paul McCartney spelen op zijn gitaar. Beide lukte het niet dus maakten ze hun eigen muziek.

Er is tussendoor ook nog een film getoond, maar deze was uit februari 2011 en leek een beetje een opvulling te zijn van het programma. Het duurde iets te lang, maar was hier en daar wel interessant. Het is pauze en we peilen even wat de mensen er van vinden…
Iedereen schijnt zich te vermaken en de hapjes en drankjes smaken ook goed. Chapeau voor het Nova College die een aantal heerlijke hapjes en drankjes serveerde. Voor ons een schok, want wij kennen het Nova als een slechte school, die geen rekening houdt met kwalitatief onderwijs voor hun leerlingen. Maar TEDxHaarlem was zeer goed verzorgd. De mensen vonden het eerste deel vermakelijk, al was de ‘human standard’ niet door iedereen begrepen.

TEdxhaarlem_Haarlem_Haerlems_bodem

Deel 2
De pauze is voorbij en we zoeken een andere stoel. De eerste TED talk na de pauze komt van Hennes de Ridder, die verteld over Legolizing Construction. Want gebouwen maken zeer maar gestaag een evolutie door, in tegenstelling tot bijvoorbeeld vliegtuigen die steeds beter worden. Dhr. de Ridder zei dan ook: “If we build airplanes like we build houses, we would have an accident every day”. Het ging dus puur om het verbeter van bouwtechnieken wat resulteert in betere gebouwen. Beter in de zin van, minder energie verbruiken en continuïteit. Bij de vraag van de MC reageerde de Ridder laconiek door te zeggen dat het Teylers Museum ook efficiënter kan worden gebouwd. De hele speech was enthousiast en vermakelijk!

Dan is het tijd voor het tweede deel van de Lovebird voordracht van Dennis Kivit. Ditmaal zingt hij samen met zijn dochter Danique de tekst van Lovebird. Acapella welteverstaan want aan het eind, in het vierde deel, zullen alle delen samen komen en klinken als één geheel.

De vierde spreker van de avond is BiBi Veth. Zij sprak over ‘the importance of being yourself’. Haar verhaal komt voort uit jaren lang gepest zijn en zich buitengesloten voelen. Hierdoor is zij een observator geworden van het leven en alles daarin. Als fotograaf en stroyteller kan zij deze kracht gebruiken door het unieke vast te leggen in iedereen. Haar verhaal was ontroerend en inspirerend te gelijk, dit werd duidelijk bevestigd door de staande ovatie aan het eind van de speech. Toen we Bibi naderhand nog even spraken was ze eigenlijk blij dat het voorbij was, ze is het niet gewend om zo in de spotlight te staan. Toch zeer goed gedaan!

De laatste spreker van dit blok was Lucas Ellerbroek; een jonge selfproclaimed ‘nerd’ die al tijdens zijn schoolperiode op het Stedelijk Gymnasium in Haarlem, astronoom wilde worden. Lucas vertelde zijn verhaal duidelijk en begon met een moment in het Teylers Museum toen hij pas 8 jaar oud was. Zijn opa vertelde hem over de planeten en het zonnestelsel, wat bij Lucas alleen maar meer vragen opriep. Dit om aan te tonen dat er 20 jaar geleden maar een aantal planeten bekend waren en er inmiddels duizenden ontdekt zijn. Als maatstaaf geeft Lucas; ‘Voor elke ster die je ziet is er gemiddeld één planeet die deze omcirkelt. Ook legt hij uit hoe ze opzoek zijn naar een planeet waar leven kan bestaan, ‘Planet-hunting’. Warmte en energie zijn er, aarde en vaste grond zijn er ook, maar dan wordt het moeilijk, water in vloeibare vorm is ook nodig en er moet ook nog lucht zijn. Hier gaat het over de “goldilocks zone” waarbij een planeet zich binnen een bepaalde marge van een ster moet bevinden. Alleen dan is er leven mogelijk. Een zeer goed gepresenteerde en duidelijke TED talk. Lucas is onze favoriete geek!

Als afsluiter van dit tweede blok komt muzikant Thomas Kwakernaat met een zeer uniek instrument het liedje Lovebird spelen. Dit is het laatste deel, waarna alles samen gevoegd zal worden. Het instrument heet een “hang” is zowel vreemd als magisch en betoverend. Zuivere klanken die ontspannen door de lucht reizen, wij hebben de heer Kwakernaat hiervoor nog persoonlijk bedankt.

Deel 3
Het is pauze en Nova College verrast de bezoekers met een bolletje ijs. Iedereen is lekker aan het smullen en kijkt uit naar de presentatie van Camille van Gestel en zijn Waka Waka light. De titel, light worth spreading is alles omvattend. We beginnen met een kleine test, we doen onze ogen dicht en stellen ons voor dat wij op een dag 3 uur minder tijd te besteden hebben. Moeilijke vraag, maar wel effectief, want Camille vervolgd door te zeggen dat de mensen in Haiti werkelijk 3 uur minder hebben, omdat daar geen elektriciteit is. De Waka Waka hoef je slechts één dag op te laden en levert dan een week lang s’avonds licht. Het idee kwam in een bar met een biertje en nog voor het biertje op was, was het idee en de opzet hiervoor al rond. Inmiddels zijn 60.000 mensen in Haïti gered door deze geweldig innovatieve lichtbron.

Tot slot de laatste Ted talk van de avond van de heer Mark Post, getiteld ‘meet the new meat’. Het begon al goed toen Mark zei: “the vegetarians can dose of, I’m talking to the meat eaters right now”. De heer post vertelde over een nieuwe manier van vlees maken. Ja er staat echt ‘maken’ want het gebeurt door middel van stamcellen.  Ze zijn opzoek naar een vleesvervanger, omdat dit veel gezonder is voor de aarde.  Dit omdat de koeien minder gras eten en minder ‘uitstoten’, wat beter is voor de planeet.
Een erg leuke speech met een onderwerp dat zijn tijd ver vooruit is. Los van het feit dat het mogelijk is een hamburger te kweken, reageerde de mensen terughoudend toen er gevraagd werd of ze dit in de supermarkt zouden kopen. Volgens Mark zullen mensen in de toekomst toch voor ‘the new ‘meat’ kiezen omdat dit diervriendelijk, goedkoper en beter voor de aarde is.

Dan is het tijd voor het complete lied, Lovebird. Opgevoerd door Dennis en Danique Kivit ondersteund door Thomas Kwakernaat. Een geweldige performance en zoals beloofd viel alles samen en was het plaatje compleet.

TEdxhaarlem_Haarlem_Haerlems_bodem

Afsluitend de speech van Jan van Betten. Hij begon door alle aanwezige te bedanken en zijn excuses te maken voor de kleine glitch tijdens de livestream in ZAAMEN. Dit vonden wij zeer netjes. Uiteraard werd het team bedankt en in het bijzonder Marloes, ‘de persoon die eigenlijk alles doet’. Iedereen was uitgenodigd voor de afterparty in de Waag met DJ FlexyFrank. Hier was het ook gezellig, maar om een uurtje of twaalf hadden wij het ook gehad.

Good night TEDxHaarlem, bedankt en wij kijken uit naar een volgende, eventueel grotere, editie!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here