Volgende week woensdag vindt voor de tweede maal TEDxHaarlem plaats. Een avond met inspirerende sprekers die zich uitweiden over hedendaagse en interessante thema’s. Maar wat houdt TED eigenlijk in?

TED

TED werd in 1984 opgericht door de Amerikaanse architect en grafisch ontwerper Richard Saul Wurman. Hij zag dat de werelden van Technologie, Entertainment en Design steeds dichter naar elkaar toe groeiden. Zo werd op de eerste TED-conferentie één van de eerste demonstraties gehouden van de Apple Macintosh-computer en werden de eerste cd-roms aan de wereld getoond. De conferentie was echter financieel verliesgevend en het duurde 6 jaar voordat er een vervolg kwam. Vanaf 1990 werd de conferentie jaarlijks georganiseerd in Monterey, Californië. Onder de genodigden waren veel invloedrijke zakenmensen uit Silicon Valley, wetenschappers, ontwerpers en architecten. Voor velen van hen groeide het evenement uit tot het intellectuele hoogtepunt van hun jaar. Aanvankelijk bleven de thema’s die aan bod kwamen beperkt tot de drie gebieden uit het acroniem TED, maar gedurende de jaren ’90 breidde het scala aan sprekers zich uit met o.a. wetenschappers, filosofen, musici, religieuze leiders, filmakers en filantropen.

Ben Affleck tijdens TED event in Long Beach, California, 28 februari 2013.
Ben Affleck tijdens TED event in Long Beach, California, 28 februari 2013.


TEDx
Sinds 2009 kan er een licentie aangevraagd worden om op lokaal niveau een conferenties te organiseren volgens de huisstijl van TED. Hierbij gelden strikte richtlijnen waaraan TEDx-organisaties zich moeten houden. Deze onafhankelijk georganiseerde TEDx-evenementen mogen bijvoorbeeld geen winst maken, maar in sommige gevallen wordt van de genodigden een bijdrage gevraagd (van maximaal $100) om de kosten te dekken. De opnames van de sprekers dienen vrijgegeven te worden onder een Creative Commons-licentie. Alleen TEDx-evenementen waarvan de licentiehouder naar de oorspronkelijke TED is geweest, mogen meer dan 100 bezoekers ontvangen. Het eerste TEDx event in Nederland vond plaats in 2009, in Den Haag. Het jaar daarop volgde TEDxAmsterdam. Dit was het eerste grootschalige TEDx event in Nederland en trok veel belangstelling. Inmiddels worden er in diverse steden in Nederland TEDx events georganiseerd. Zo is er TEDxGroningen, -Rotterdam, -Wageningen en sinds 2012 dus TEDxHaarlem.

TEDxHaarlem

Vorig jaar werd de eerste editie van TEDxHaarlem gehouden in het Figee Innovatie Theater. Deze avond, met als thema ‘New Values for New Economies’, was een avond vol interessante en innovatieve lezingen door dito sprekers. Dit jaar is het thema ‘The Power of Small’ en het belooft wederom een inspirerende avond te worden. Diverse nationale en internationale sprekers krijgen zo’n 20 minuten per persoon om te vertellen wat voor hen The Power of Small’ betekend. Voor de gasten betekend dit een programma met diverse invalshoeken op dit thema. Daarbij mogen zij genieten van een magnifieke locatie voor dit event, namelijk het Teylers Museum! Uiteraard is er in de pauzes tijd om de verhalen met elkaar te bespreken en zo (hopelijk) tot nieuwe ideeën en innovaties te komen.

Helaas is het niet meer mogelijk om deel te nemen aan deze editie van TEDxHaarlem. Het inschrijven dat enkele weken geleden van start ging, is gesloten en de gasten met de meest motiverende rede om deel te nemen hebben inmiddels een uitnodiging ontvangen. Slechts 100 ‘happy few’ kunnen dit event bijwonen. Wellicht jammer, maar hierdoor wordt er wel gegarandeerd dat de deelnemers oprecht geïnteresseerd zijn in wat er verteld wordt deze avond. Hierdoor blijft de gedachte van TED, gericht op de kracht van ideeën, houdingen en levens om uiteindelijk de wereld te veranderen, bewaakt.

Impressie TEDxHaarlem 2012 from Hummingbird film on Vimeo.

Voor diegene die niet bij de lezingen in het Teylers Museum aanwezig kunnen zijn heeft TEDxHaarlem een mooie oplossing. Het gehele event zal namelijk via een LIVE-Stream uitgezonden worden in ZAAMEN. Hier kun je het programma van TEDxHaarlem volgen en ontmoet je andere TED-fans, raak geïnspireerd door de reeks van sprekers en geniet van de faciliteiten van Zaamen. Aanmelden voor dit event kan nog steeds via de website van ZAAMEN (vermeld ‘Livestream TEDxHaarlem’ in het vraag vlak).

TEDxHaarlem wordt gehouden op 23 mei van 17:00 tot 23:00 uur in het Teylers Museum. Haerlems Bodem is aanwezig om de avond vanuit het Teylers Museum en Zaamen te verslaan. Ook wij zijn geënthousiasmeerd door het thema ‘The Power of Small’ en zeer benieuwd naar de verhalen van de sprekers. In de aanloop naar het event zullen wij een interview plaatsen met Jan van Betten, hoofdorganisatie van TEDxHaarlem en de persoon die dit event naar Haarlem heeft gehaald.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here