De zon gaat onder en de regen verschijnt. Elswout wordt in bezit genomen door Nazomer Nachtlicht. De bossen lonken en de prachtig in licht gehulde gids neemt kleine groepjes bezoekers mee het donker in voor een nachtelijke en magische wandeling door Elswout.

Tegen het licht: Nazomer Nachtlicht van spermacel tot bejaarde

Deze avond staat in het teken van de cirkel van het leven. De wandeling start met een eerste act waar een lekkere beat, veel rook en bijzondere beelden worden gepresenteerd. We worden hartelijk gefeliciteerd door de artiesten omdat wij de ‘snelste zwemmers’ zijn.
Naar een paar seconde valt het kwartje, in combinatie met het beeld van delende cellen op een scherm; deze tentoonstelling gaat over de bevruchting en de daarbij behorende geboorte van het leven. Wij worden letterlijk ‘geboren’ door de ruimte te verlaten via het geboortekanaal.

Vervolgens gaat de wandeling verder in het donkere Elswout en gaan wij langs de kindertijd. Daar wordt prachtige gedanst door twee ‘kinderen’, waar het verwonderen schitterend naar voren komt door het gebruik van licht en een blad van een boom.
En zo wandelen wij langzaam verder naar de ‘pubertijd’. Dit tijdperk wordt bestempeld met een dans die oplicht door fluor kleuren. Net zoals de pubertijd gaat deze dans niet helemaal soepel en blijft er af en toe een gedeelte van de outfit hangen in de takken. Maar de omstandigheden, een mega stortbui, helpen ook niet mee.

Artiesten maken gebruik van wierook en meditatie

De wandeling vervolgt en we komen aan ‘volwassenheid’. Ook hier vindt een bijzondere voorstelling plaats door middel van een monoloog. De boodschap: genieten. En genieten blijven we zeker: van de wandeling, de regendruppels en de verlichte paden, alles is even betoverend. De volgende etappe van het Nazomer Nachtlicht is ouderdom. Bij deze levensfase worden wij tot bewustzijn en loslaten geroepen op de vele veldbedjes die daar zijn geplaatst – je kan hier letterlijk even liggen en tot rust komen. De artiesten maken gebruik van wierook en geven een rustgevende meditatie met begeleiding van een violist. Bijzonder om zo stil te staan bij het thema ouderdom en bij de magie van Nazomer Nachtlicht.
Dan lijkt de wandeling, en daarmee Nazomer Nachtlicht, te eindigen bij de ‘dood’. Maar niets is eindig en ook deze wandeling is nog niet klaar. We wandelen verder en krijgen bij de Orangerie een laatste act ter afsluiting.

Het is tijd om naar huis te gaan om de doorweekte kleding te vervangen voor een warme douche en bed. Nazomer Nachtlicht tegen het licht: een bijzondere avond waarbij genieten centraal staat, net zoals de volwassenheid vertelde.

Wil je meer weten over Nazomer Nachtlicht in 2020? Houd dan nazomernachtlicht.nl in de gaten. Meer Haerlems Bodem? Lees dan de hier het verslag over de Kovacs.

Fotografie: Rob Ouwerkerk.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here