Vanaf zaterdag 31 augustus is in Kunstcentrum Haarlem de tentoonstelling Stadsgezichten Haarlem en Amsterdam te zien. Op de tekeningen, foto’s, litho’s en schilderijen zijn bekende maar ook minder in het oog springende gebouwen en stadsgezichten uit beide steden te zien.

Tentoonstelling Stadsgezichten – de makers

Tentoonstelling Stadsgezichten
Jeroen Hermkens: Koepel Haarlem

Sander van Walsum, Welmoed Schmidt, Geert Lemmers, Christel Bouwmeester, Jeroen Hermkens, Michiel Campfens en de Haarlem Urban Sketchers hebben de prenten gemaakt. De tentoonstelling is een vervolg op de tentoonstelling Ode aan Haarlem in 2017 en interessant  voor zowel Haarlemmers als de nieuwe Amsterdamse Haarlemmers. “Ongetwijfeld zal een lichte heimwee naar beide steden een rol spelen bij een bezoek aan de tentoonstelling,” aldus directeur van Kunst centrum Haarlem Marina Raymakers.

Tentoonstelling Stadsgezichten
Welmoed Schmidt: Haarlem

Grote broer Amsterdam

Haarlem en Amsterdam zijn als steden onlosmakelijk met elkaar verbonden. Niet alleen door de korte geografische afstand maar ook is er al eeuwen een levendige uitwisseling op economisch en sociaal-cultureel gebied tussen de twee steden. Haarlemmers verhuisden naar Amsterdam en Amsterdammers gingen richting Haarlem. De laatste tien jaar is de aanwezigheid van Amsterdamse gezinnen die in Haarlem komen wonen verhoogd. De hectiek van de hoofdstad wordt omgeruild voor de meer relaxte Spaarnestad.

Haarlem Urban Sketchers 

Tentoonstelling Stadsgezichten

Michiel Campfens: Pontsteiger Amsterdam

Onderdeel van Stadsgezichten Haarlem & Amsterdamis een presentatie van de Haarlem Urban Sketchers. De sketchers zijn een wereldwijd netwerk voor beginnende en gevorderde tekenaars die op locatie vastleggen wat zij zien. In 2007 is dit netwerk ontstaan vanuit Seattle waar de Spaanse kunstenaar Gabriel Campanario de eerste sketching groep oprichtte. De Haarlem Urban Sketchers is een officiële chapter van deze internationale organisatie. Speciaal voor de tentoonstelling Stadsgezichten Haarlem & Amsterdam organiseren de sketchers drie sessies in Haarlem. Uit het werk dat de tekenaars tot stand brengen wordt een selectie gemaakt voor de tentoonstelling. Zaterdag is er openbaar toegankelijke tekensessie op het dak van parkeergarage De Kamp in Haarlem bij restaurant DeDakkas.

Kunst centrum Haarlem is al bijna 50 jaar het centrum voor kunstuitleen in de regio Kennemerland. De collectie bestaat uit meer dan 6000 kunstwerken. Het kunstcentrum heeft ook winkel met design en gebruiksvoorwerpen. Naast de kunstuitleen en winkel presenteert Kunst centrum Haarlem regelmatig nieuw werk in tentoonstellingen en organiseert bijeenkomsten met kunstenaars. De tentoonstellingen zijn altijd gratis toegankelijk.

Meer Haerlems Bodem? Lees hier het nieuwste HAK-artikel.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here