Vanaf 29 augustus is de tentoonstelling ‘Kleur Royaal’ te zien in Kunst centrum Haarlem. Deze tentoonstelling toont schetsjes, originelen en grafieken van Marinus Fuit. De helderheid van kleur, lijn en compositie zijn bepalend in het werk van de in Haarlem wonende kunstenaar (1934, Koog aan de Zaan) waarin idee en vorm op een wonderlijke manier samenvallen.

De aanleiding van deze tentoonstelling is de bijzondere collectie schetsjes in het bezit van Kunst centrum Haarlem. Aangevuld met originelen, grafiek en grote uitgewerkte schilderijen is te zien wat de ontwikkeling in het werk van Marinus Fuit is. Hoe worden de kleine schetsen, grote uitgewerkte schilderijen? In de tentoonstelling hangen piepkleine schetsjes en de uitwerking daarvan in originelen en grafiek. Ook te zien zijn tekeningen uit de jonge jaren van Marinus Fuit waarvan er sommige op het kubisme zijn gebaseerd. Het grootste werk is een nieuw schilderij ‘Open interieur met gekleurde ballen aan zee’(129,5 x 185 cm, 2018).

Marinus Fuit in atelier

Marinus Fuit zegt over de ontwikkeling van zijn werk: “Halverwege de jaren ’60 bleek dat ik mijn visie niet meer in de beeldtaal van de vorige generaties kwijt kon. Vanaf dat moment werd mijn werk wel omschreven als een uiting van het absurde in de nieuwe figuratie: de vervreemding tussen mens en zijn omgeving; existentiële eenzaamheid. Later verdwenen de anonieme mensen uit mijn werk en bepaalden objecten op zichzelf het beeld. Zij waren de neerslag van metafysische ervaringen die waren gebaseerd op gedeeltelijk geabstraheerde, expliciete vormen.”

De tentoonstelling is te zien tot en met 20 oktober 2018 en is een eerbetoon aan de Haarlemse tekenaar en schilder, speciaal geprogrammeerd in het kader van Haarlem viert Cultuur.

Open interieur met gekleurde ballen aan zee

Opening en gesprek met de kunstenaar
De tentoonstelling ‘Van schets tot prent’ wordt op zaterdag 1 september om 15.00 geopend door Ruud Lapré. Je bent van harte welkom om de opening bij te wonen. Op zaterdag 13 oktober om 15.00 uur gaat Aart van der Kuijl in gesprek met Marinus Fuit. Van harte welkom natuurlijk om ook hierbij aanwezig te zijn.

Kunst centrum Haarlem
Marinus Fuit is vanaf 1971 aan Kunst centrum Haarlem (voorheen SBK Kennemerland) verbonden. Zijn werk is te leen en te koop. In 2003 ontving hij de Jannie Sipkens prijs. Kunst centrum Haarlem is een warenhuis vol kunst en design voor elk budget en brengt kunst voor een betaalbare prijs bij de mensen thuis. Kunst om naar te kijken, om te lenen of te kopen!

Gratis toegang. Kunst centrum Haarlem, Gedempte Oude Gracht 117-121, 2011 GP Haarlem.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here