Bram en Annabel zijn initiatiefnemers en uitvoerders van The Boom Bus en hebben elkaar leren kennen in Haarlem. Annabel werkte daar met kinderen en één van die kinderen had gitaarles van Bram. Hoe mooi is het dat ze elkaar via een kind hebben leren kennen en ze vervolgens hun creatieve krachten en liefde voor (het werken met) kinderen gaan bundelen voor een prachtig project. Haerlems Bodem wilde hier wel meer over weten en sprak met hen af bij Het Veerkwartier

Kinderen

Want het zit zo: Bram en Annabel willen zich voor vluchtelingenkinderen in gaan zetten. Sinds Europa de grenzen van de Balkanroute gesloten heeft in maart 2016 zitten duizenden vluchtelingen vast in Griekenland. Een groot deel van deze vluchtelingen is kind. Momenteel wachten ze al anderhalf jaar op asiel in een Europees land en in deze anderhalf jaar hebben de kinderen geen toegang tot onderwijs en culturele opvoeding. Bram en Annabel willen iets betekenen voor deze kinderen. Bram: “Wij zagen in ons werk met kinderen dat we onze expertises mooi konden inzetten maar realiseerden ons dat we het op een nog meer betekenisvole manier zouden kunnen doen door naar kinderen te gaan die het nog harder nodig hebben.”  Annabel vult aan: “En sinds de grens is dichtgegaan is er weinig berichtgeving en aandacht meer voor deze doelgroep. Zo is het idee ook ontstaan, omdat wij ons letterlijk afvroegen hoe het met de vluchtelingencrisis stond omdat we er niets meer over horen. Maar het is er nog wel degelijk en juist nu dus ook heel belangrijk om er aandacht en hulp aan te schenken.”

Kunst

Mede door deze realisatie hebben ze de koppen bij elkaar gestoken en zijn ze gaan brainstormen. Annabel vertelt: “Naast dat wij aandacht aan de vluchtelingencrisis wilden schenken wilden wij ook graag iets met onze krachten. Wij zijn allebei kunstenaars en het lijkt ons mooi om kunst in te zetten voor iets anders dan alleen je eigen project. We zijn gaan zitten en zijn ons gaan afvragen wat wij kunnen  betekenen. Ik ben documentairemaakster en fotograaf, Bram muzikant: ‘wat kunnen we daarmee doen?!’”.

“Het idee zelf is binnen een kwartier ontstaan, vervolgt Bram. “Eigenlijk heel simpel: in een bus, mensen inspireren en kinderen helpen. En het vervolgens niet alleen denken maar ook gaan doen. Idealistisch misschien, maar het voelt zo.”

The Boom Bus

En zo is dus “The Boom Bus” ontstaan. Met deze bus zullen zij een route afleggen van Amsterdam tot Athene om bij asielzoekerscentra, noodopvangcentra en vluchtelingenkampen muzieklessen en optredens te geven aan kinderen. Op elke plek die zij aandoen zullen zij ook een groep volwassenen trainen, zowel vluchtelingen als langdurige vrijwilligers, om zelf (Boomwhack)muziekles te geven aan de kinderen. Zodat Bram en Annabel, als zij weer doorrijden naar een volgende plek op de route, het stokje doorgeven en de kinderen de lessen kunnen blijven volgen.

Boomwhackers

Het idee is dat ze muzieklessen gaan geven waaraan ieder kind mee moet kunnen doen. Taal en achtergrond mogen geen barrière zijn. Daarom zullen ze gebruik maken van Boomwhackers. Met deze felgekleurde Boomwhackers kan muziek maken namelijk altijd en overal. “Ook het idee van de Boomwhackers was er heel snel”,  vertelt Bram enthousiast. “Ik begon met het concept muziek omdat ik muziekles geef en muzikant ben. Ik heb ook een aantal maanden op basisscholen muziekles gegeven en toen deze buizen ontdekt. Ik stond versteld van het effect:  het is simpel, kleurrijk en dus attractief. Kinderen kunnen er gelijk mee uit de voeten en staan ook verwonderd van het geluid dat er direct uitkomt. Toch moet je samenspelen om er echt muziek mee te kunnen maken, dus is samenwerking belangrijk.  Daarnaast zijn ze gewoon donders leuk en simpel en dat maakt het makkelijker voor ons om ook de langdurige vrijwilligers in de kampen te trainen en het stokje door te kunnen geven.  Ook zijn de Boomwhackers redelijk betaalbaar zodat we daar dan ook een uitgebreide set achter kunnen laten.”

Go? Go!

Als het allemaal lukt willen ze in september weg en zijn ze ongeveer drie maanden onderweg. Bram: “Het idee is om ongeveer drie of vier verschillende opvangplekken te bezoeken tot aan Athene. In die periode zijn we dan bijna dagelijks in de kampen. Uiteraard beseffen we ons dat het ook zwaar voor ons gaat zijn dus we zullen ook bewust wat breaks inplannen, voor de effectiviteit van het project.” Annabel onderschrijft Brams woorden: “Regelmaat is belangrijk voor de kinderen, daarom is bijna dagelijks daar zijn nodig. Maar daarnaast het is ook goed voor de vrijwilligers om de tijd te krijgen het echt onder de knie te krijgen.”

Na die drie maanden komen ze terug en maken ze de film af. Want Annabel geeft tijdens het project het verhaal van de vluchtelingen een gezicht zodat men zich er beter mee kan identificeren. Begin 2018 wordt er een gezamenlijke avond met vluchtelingen georganiseerd waarop deze film vertoond wordt maar waarop ook muziek gemaakt zal worden en vluchtelingen hun verhaal kunnen doen. Daarnaast hopen Bram en Annabel het project te kunnen blijven voortzetten, maar dan voornamelijk in Nederland, door met The Boom Bus door heel het land te rijden. Mede om deze reden zijn ze nu bezig een stichting op te zetten.

Stand van zaken

De komende weken zullen ze vooral bezig zijn met netwerken en hebben ze geregeld dat ze mogen “proefdraaien” in het AZC in de Bijlmer. Alles staat in het teken van het project. Op het moment van dit interview waren Bram en Annabel tien en halve dag bezig en hadden ze al 62% van het streefbedrag opgehaald. Nieuwsgierig naar hoever ze nu zijn en hoe jij zelf nog je steentje kan bijdragen? Kijk hier voor de huidige stand en donatiemogelijkheden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here