Wie een beetje op de hoogte is van aanstormend muziektalent van eigen bodem zal vast wel eens van EUT gehoord hebben. Deze veelbelovende band stond afgelopen donderdag in het Patronaat Café. Een goede reden voor Haerlems Bodem om zelf te gaan kijken of deze belofte terecht is en er wat plaatjes van te schieten. 

Het is meestal een beetje gokken bij Patronaat. Je koopt een kaartje of je gaat als cultuur optimist natuurlijk met je We Are Public pas, maar pas als je bij het poppodium aankomt weet je naar welke zaal je mag. Deze keer mogen we richting het café waar al een podium vol instrumenten op ons staat te wachten. EUT is duidelijk de band waar het omdraait. De drie letters in deze volgorde zijn overal op terug te vinden, van het drumstel tot de kleine lettertjes op de versterker. The word is EUT.

San Dollar

Als voorafje worden we getrakteerd op San Dollar. Dat is al niet mis. De band die bestaat uit meerdere gerenommeerde muzikanten maakt volgens de eigen bio op Facebook “hybride popliedjes met een afrikaans tintje die je oorschelp tegemoet komen tijdens hun energieke optredens”. Dit is wel vrij treffend geformuleerd. Het is fris en dansbaar en werkt goed om de sfeer in het vol stromende café te verhogen. Het zal ons niet verbazen als zij dit najaar of misschien volgend jaar een eigen club tourtje langs de poppodia kunnen gaan doen.

EUT

Dan is het de beurt aan EUT. Het café is inmiddels echt lekker vol, goed gevarieerd publiek en men is verwachtingsvol. Ook zijn er wat bekende gezichten uit de Haarlemse muziek scene, altijd een goed teken. De “changeover” tussen de twee bands is door de drukte best een gedoe maar het is duidelijk dat het serieus genomen wordt. Setlisten worden op het podium geplakt, doppers met water klaar gezet, microfoons getest en alles gecheckt. Met een heus “opkom-muziekje” komt de Amsterdamse band het podium op en vanaf dat moment is het meteen volle bak aan. Zangeres Megan zingt vanuit haar tenen, wat letterlijk terug te zien is omdat ze op blote voeten op het podium staat. Ook de rest van de band speelt vol overgave en er heerst een prettige sfeer onderling. Ze kijken elkaar aan, maken grapjes maar boven alles spat het spelplezier er vanaf. De muziek klinkt vertrouwd ’90: dikke beats en mooie melodieën, echte popsongs maar dan wel met een randje en lekker rauw gebracht. Dat EUT je “nieuwe favoriete band is”, is na vanavond wel duidelijk. We kijken dan ook uit naar het debuutalbum wat ze aan het maken zijn en hopen deze festivalzomer nog een aantal keer tegen te komen. Kortom: wij zijn overtuigd.

Foto’s: Peter van Heun 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here