17 maart stelt een aantal cafés in de Zijlstraat hun ruimte beschikbaar als theaterpodium. Theater aan de Toog is een nieuw festival in Haarlem waarbij korte toneelstukjes gespeeld gaan worden in vier cafés. De voorstellingen zijn gratis, maar de spelers gaan na afloop wel met de pet rond.

“We schotelen bezoekers in de cafés een breed palet aan theater voor”

De cafés die hun deuren openstellen als podium zijn café de Zwaan, café Het Wapen van Bloemendaal, Uiltje Bar, café De Flapcan. Allen in de Zijlstraat. De theatergroepen die meespelen zijn theatergroep KTG, Theatergroep Eglentier, Project Fors en Productiehuis de Verbinding. Dat het een vrolijke middag gaat worden staat vast. De organisatie legt uit: “We schotelen bezoekers in de cafés een breed palet aan theater voor. De acteurs spelen achter de bar, of zelfs er op. En vaak ook weet je helemaal niet of het er bij hoort, of niet, wat de acteurs doen. Alles is mogelijk.”

Theater aan de Toog: een fanatiek spelletjesteam

De deelnemende groepen worden uitgedaagd om de locatie bij het stuk te betrekken, of juist de grens op te zoeken van de rol en de functie van het café. Het café is de ‘tegenspeler’ van de acteurs en het publiek is de verbindende factor. Een van de stukken is Sous Vide Staat Buitenspel. Deze gelegenheidsformatie werkt in collectief verband en bestaat uit vier leden uit Haarlem en omstreken. Twan Schenkels, Mick Vonk, Birk Frankvoort en Evelien Hofhuis. De groep maakt, schrijft, regisseert en speelt alles zelf. Ze hebben dan ook deze voorstelling speciaal voor het Theater aan de Toog festival gemaakt. De inhoud van dit stuk in café De Flapcan is als volgt: een fanatiek spelletjesteam mag nergens meer komen, omdat de boel altijd uit de hand loopt. Toch kunnen de spelers het niet laten en ontstaat er weer een spel. Maar waarom speelt men eigenlijk spelletjes? Draait het om ontspanning of is het een vlucht? En wat gebeurt er als je je niet aan de regels houdt? 

Wandel van café naar café

Er is nog veel eer te beleven in de andere cafés. Van een uit de hand gelopen spelletjesmiddag tot aan een reünie van de Gert en Hermien fanclub. Vanaf 13.00 uur tot en met 17.00 uur starten elk heel uur de voorstellingen in de cafés. Wandel van café naar café en zie zo meerdere voorstellingen.

Theater aan de Toog is op zondagmiddag 17 maart 2019 vanaf 12.00 uur, Zijlstraat, hoek Zijlbrug. Het festival is gratis, maar een vrijwillige bijdrage in de pet van de acteurs is van harte welkom. Meer informatie op www.theateraandetoog.nl.


Meer Haerlems Bodem? Check hier muggenpraat met Juf Loes.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here