LAVA is back! En hoe! Op 24 juni ging hun nieuwe theaterstuk ‘Van de Melkboer’ in première bij Het Veerkwartier achter de Waarderpolder. Het decor wordt gevormd door een oude SRV-wagen en volgens de spelers is dit stuk verreweg hun snelste, meest wervelende voorstelling ooit! Dat belooft wat. Haerlems Bodem trof het theatergezelschap op het terrein naast de Veerplas tijdens een technische doorloop vlak voor de generale repetitie.

Aanstekelijk enthousiasme

“We zijn eigenlijk nooit gestopt”, aldus Liesbeth Rood, één van de drie vaste speelsters van het ensemble. “We hebben ideeën opgeschreven en veel wat we van plan waren in het achterhoofd gehouden” Hoezeer de crisis er ook heeft ingehakt, de vrouwen van LAVA hebben er méér dan zin in. “Het is een shoot-out voor ons! Alles kan weer!”, zegt medespeelster Jiske Gunkel vol vuur. Marije Scheerder, de laatste partner in crime in het gezelschap, knikt driftig ter bevestiging. Het enthousiasme van de vrouwen werkt meer dan aanstekelijk. Ze buitelen verbaal over elkaar heen als ze vertellen over hun nieuwste voorstelling. Over de speelstijl, de soundscapes, de aanleiding, de locatie. En over hun oude SRV-wagen (“Leve de man van de SRV, van je hiep hiep hiep hoeree!”) die eigenlijk het podium vormt van het stuk.

Ai, de dames van TG lava staan voor niets

Hoe ga je met iets om dat volkomen onverwacht en ingrijpend is?

Tijdens de doorloop zien we allerlei stukjes scene voorbijkomen. Clownesk, grotesk, met veel schakelmomenten. Deuren klappen open en dicht. Speelgoedpistolen, kostuums, geluidseffecten en acteurs in slow-motions komen voorbij. Het is geen klucht, het is veel meer dan een klucht. ‘Groot, groter, grootst’ lijkt het speldevies voor de spelers in Van de Melkboer.

Het idee voor de voorstelling was er al vóór de crisis, maar gaandeweg is de crisis zélf een ondertoon geworden. Van De Melkboer gaat over het “omgaan met iets dat je helemáál niet verwacht”, vinden de spelers. “Ook een beetje zoals in de coronacrisis. Er zijn parallellen. Iedereen heeft een andere coping strategy. Dat laten we in deze voorstelling met veel gekte zien”. De Veerplas ligt stil op de achtergrond en versterkt het contrast.

“Deze prachtige, desolate, verlaten ruimte” zegt Liesbeth terwijl ze naar het water kijkt “maar godzijdank wel met horeca! Heerlijk.” Zo’n locatie als deze past helemaal bij de groep én bij de voorstelling. LAVA maakte altijd al graag gebruik van bijzondere locaties voor hun voorstellingen. Vóór de crisis het liefst op “vaste plekken die altijd aan verandering onderhevig zijn”, maar deze keer is het de voorstelling zelf die kan rijden. Letterlijk, want de SRV-wagen is gewoon rijklaar.

“Het is een rollercoaster. En uiteindelijk wil je ook weten wat er in die verdomde SRV wagen gebeurt!”

Jantijn

Drie half-zussen en de melkboer

Twee spelers, David en Jantijn, zijn voor deze voorstelling aangetrokken als mannelijke tegenspelers. Die waren nodig voor het verhaal maar bewijzen hun meerwaarde ook met een “enorm grappensaldo” aldus Liesbeth. “Ze vormen als melkboer zo’n beetje het motorblok van de voorstelling” De vrouwen spelen (onder andere) drie halfzussen die problemen veroorzaken voor de melkboer, die geheimen heeft.

De voorstelling wordt groter en sneller dan alles hiervoor en dat zegt best wat. “Het is een rollercoaster”, zegt Marije. “Het tempo is krankzinnig en er zitten allerlei verkleedpartijen in. Het is een hyperactieve gecontroleerde chaos van gebeurtenissen waar het publiek van moet gaan bijkomen, hopen we. We geven ze nauwelijks tijd om adem te halen. Lange speellijnen en veel, heel veel lachen, hoewel er zelfs óók nog een rouwrandje aan de voorstelling kleeft. En als publiek wíl je uiteindelijk tóch weten wat er in die verdomde SRV-wagen gebeurt!”

Lava
Liesbeth Rood in actie

Zelf ervaren?

Locatie, voorstelling, spel, horeca, alles valt in deze productie met elkaar samen in één zinderende voorstelling waar het plezier van afspat. Onze bescheiden mening: dit wíl je zien!

‘Van de Melkboer’ wordt tussen nu en 19 september in totaal 30 keer gespeeld op vijf verschillende locaties, waarvan twee in de omgeving van Haarlem. Voor speeltijden en reserveringen ga je even naar de website van de theatergroep. Beetje cliché, maar wees er snel bij want ook hier gaan de kaarten snel.

Meer theater? Lees dan dit artikel eens.

Fotografie: Rob Ouwerkerk

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here