Toneelgroep Centrum herleeft in Stadsschouwburg Haarlem met theaterklassieker Ajax‐Feyenoord. Deze eenmalige leesvoorstelling met Hans Dagelet, Wim van der Grijn en Jules Hamel uit de oude cast is te zien in de Stadsschouwburg.

Zondagmiddag 25 november is de voorstelling Ajax-Feyenoord te zien van Toneelgroep Centrum. De klassieker, geschreven door Gerben Hellinga, ging in 1969 in première. Deze heropvoering, in de vorm van een zogenaamde leesvoorstelling, is in het kader van het 100-jarige bestaan van de Stadsschouwburg Haarlem.

Het theatergezelschap Toneelgroep Centrum was van 1965 tot en met 1975 het huisgezelschap van de Stadsschouwburg. Jules Hamel, Hans Dagelet en Wim van der Grijn, acteurs van toen, brengen samen met andere, nieuwe namen zoals Peter Römer de klassieker weer eenmalig tot leven. Gerben Hellinga baseerde Ajax-Feyenoord op de gelijknamige wedstrijd die op 17 november 1968 werd gespeeld in het Olympisch Stadion.

Foto-ANP-Historisch-Archief. Aja-Fey.

Theaterklassieker Ajax‐Feyenoord

Publiek in de zaal zag een lege tribune die langzaam volstroomde met supporters, van de wedstrijd zelf was niets te zien. Hellinga maakte, volgens enthousiaste theaterrecensenten, een nieuw soort volkstoneel. Iedere personage had zijn eigen reden om de wedstrijd te bezoeken: de een wilde zijn verhaal kwijt terwijl de ander wraakte haar man om voor Feyenoord te zijn. Hellinga maakte driftig gebruik van clichés en flarden van gesprekken die hij tijdens de echte wedstrijd had gehoord. Acteurs van toen en andere klinkende namen op podium.

Deels oude cast weer op de planken

De oorspronkelijke regisseur Carel Alphenaar kan voor deze Ajax-Feyenoord deels putten uit de oude cast van Toneelgroep Centrum. Jules Hamel, Hans Dagelet (Sjors) en Wim van der Grijn (Sjimmie) vertolken de rollen die zij toentertijd speelden. Verder staan op de Haarlemse planken: Peter Römer, Elsje de Wijn, Trudy de Jong, Keja Klaasje Kwestro, Lettie Oosthoek en Rieks Swarte.
Het Legendarische gezelschap Toneelgroep Centrum is opgericht in 1960 door onder andere acteur, regisseur Egbert van Paridon. Centrum maakte zich sterk voor nieuw Nederlandse toneelrepertoire. Ton Vorstenbosch, Guus Vleugel, Paul Haenen, Wim T. Schippers en Gerben Hellinga kregen de kans om nieuwe theaterstukken te schrijven die voor een frisse wind zorgden in het toenmalige toneelbestel. In 1987 fuseerde Centrum met het Publiektheater tot het nieuwe gezelschap Toneelgroep Amsterdam.

Informatie en tickets vind je op: www.theater-haarlem.nl.
Wil je lezen over de actie Violence Against Women klink hier.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here