Als onderneming ben je continue in beweging. Je verandert mee met de tijdsgeest, de behoeftes van de markt en andere (innovatieve) ontwikkelingen. Onderneming Haerlems Bodem bestaat sinds 2012 en is ook onderhevig aan deze aspecten. Omdat HB zich wil blijven ontwikkelen, is het als impactproject onderdeel van het fastracktracject van Starters4Communities. HB-oprichter Dennis doet verslag. Deze keer ‘Theory of Change’.

Lees hier het eerste deel van de serie Haerlems Bodem x Starters4Communities.

Theory of Change – ToC

Om impact te kunnen maken, beginnen sommige onderzoeken met het vaststellen van een Theory of Change: een theorie, over welke verandering je wil realiseren. Zoals ik in het vorige verslag al aangaf willen we met Haerlems Bodem groeien en kijken of we de benodigde bedrijfsmiddelen uit fondsen/subsidies kunnen halen. De vraag is dus: wat moet de organisatie doen om zo’n verandering in werking te zetten. Doorgaans is zo’n verandering vooral voor de doelgroep. Nadenken over veranderingen, kan ook verhelderen wat het doel is, waarom we dit doel hebben, hoe dit kan worden bereikt en wat dit aan middelen vraagt. Met deze theorie in het ons achterhoofd gingen Arla, Yob en ondergetekende aan de slag.

Theory of Change
In de knusse studio van Haerlems Bodem werd de Theory of Change met veel enthousiasme uitgevogeld…

Antwoord

De hoofdvraag Hoe kan Haerlems Bodem over de komende maanden groeien? Kunnen de benodigde bedrijfsmiddelen bijvoorbeeld gefinancierd worden uit fondsen/subsidies en welke projecten en/of uitingen moeten er gedaan worden, zodat er ruimte komt om mensen aan te nemen?, die ik bij aanvang van het traject stelde aan mijn team is niet direct een vraag die impact maakt of door de ToC beantwoord wordt. Maar door het doorlopen van deze methode is er wel een antwoord op de vraag gekomen. Door de scherpe vragen van Yob en Arla, waren we al snel niet meer bezig met hoe gaan we fondsen of subsidies binnenhalen, maar met de vraag: Wat wil je (Haerlems Bodem) eigenlijk echt veranderen?

Theory of Change
en natuurlijk alles keurig netjes genoteerd.

Bij het stellen van de vragen kwamen er al snel ideeën die ik al had omhoog. (Bij de Theory of Change-methode ga je uit van bepaalde veronderstellingen. Samen vormen die veronderstellingen een theorie.) De Theory of Change heeft daardoor bijgedragen aan de visie en strategie van Haerlems Bodem voor de komende tijd. We willen van Haerlem een sterk verbonden stad maken. Een stad waarin diverse mensen en partijen met elkaar in contact staan en samenwerken om mooie dingen op het gebied van stadsontwikkeling, cultuur en duurzaamheid in de wereld te zetten. Vertaald naar HB zijn de website, redactie en samenwerkingsprojecten hier onderdeel van. De input die we nodig hebben om die onderdelen te laten draaien en te groeien kunnen komen uit subsidies en fondsen. De impact die we willen maken wordt dus ingevuld door hoofdvraag van het traject. Kortom praten en nadenken over wat je eigenlijk wil veranderen en daar invulling aangeven kan zeer waardevol zijn voor je onderneming.

Theory of Change

“De Theory of Change heeft enorm bijgedragen aan de visie en strategie voor Haerlems Bodem voor de komende tijd”

Dennis Cup
Theory of Change

Slotevent

Donderdag 11 juli presenteren alle deelnemers van de impact projecten hun resultaten van de afgelopen maanden tijdens het slotevent S4C Haarlem. Ben jij ook benieuwd wat alle resultaten van het traject voor Haerlems Bodem of een van de andere projecten is geweest? Je kunt hierbij gratis aanwezig zijn om meer te weten te komen over het traject en de projecten. Check het Facebookevent voor meer informatie.

Naar glorie!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here