Jaren geleden droomde de 29-jarige Haarlemmer Giel van der Laan ervan om net als Dave Grohl (Foofighters) in zijn eentje een album op te nemen. Leef je dromen, moet hij gedacht hebben, want drie jaar geleden begon hij aan zijn project om deze droom te verwezenlijken. Onder de naam GiLL ziet het album ‘These Roads’ dit jaar het levenslicht. Haerlems Bodem zocht hem op in zijn eigen studio om te vragen welke wegen hij moest bewandelen om zijn doel te bereiken.

FunkAbilties

Het begint allemaal als drummer op 7-jarige leeftijd in de Egelantier in Haarlem. Daar krijgt Giel zo’n 12 jaar les van de vermaarde Ans Rietbergen en is zijn muzikale carrière begonnen. Daarna speelt hij in heel veel verschillende bandjes met vooral veel verschillende muziekstijlen. Hij ziet dat als een verrijking voor zijn muzikale ontwikkeling. Begonnen in een coverband die zich ontwikkelt tot een metalband en geëindigd, voor dat moment, in de Haarlemse band FunkAbilities. De band met zanger Joshua Nolet die we nu kennen als frontman van Chef’s Special en ook nog eens winnaar van de Rob Acda Award in het Patronaat. Een totaal verschil in stijl. Vanuit snoeiharde metal waarin je zoveel mogelijk nootjes wilt stoppen en zo hard mogelijk wilt spelen, naar de funk en hiphop met zijn totale leegte. Waar de definitie less is more van toepassing is. Het was een verademing omdat je dan weer anders gaat denken en je creativiteit gaat zoeken in andere dingen.  Door het vele spelen met deze band heb ik ontzettend veel geleerd.

© KSK Photography || Kyra Sophia Kataigides

Studiowerk

Als de FunkAbilities besluiten om in 2008 te stoppen, gaat Giel zich steeds meer richten op zijn werk in zijn eigen studio. In een kleine ruimte in het huidige pand was hij namelijk al eerder hobbymatig begonnen met studiowerk. Wat begon als een beetje experimenteren met geluidsopnamen en het produceren van muziek, is uitgegroeid tot een professionele studio en muziekschool. Op 29-jarige leeftijd is hij eigenaar van twee florerende bedrijven, C’TC Soundstudio en Muziekschool Haarlem. Het één is gespecialiseerd het componeren en produceren van muziek voor o.a. commercials, films en tv-programma’s en het ander heeft vooral naam gemaakt met de wijze waarop er wordt lesgegeven in muziek. Uitgangspunt is, dat er eerst wordt gekeken naar wat de leerling leuk vindt, en niet naar wat de stoffige leraar graag wil onderwijzen.

Droom

Met zoveel muziek om je heen in de studio, dan kan het ook niet anders dat het weer begint te kriebelen.

haerlems bodem_giel_muziek_haarlem

Dat een muzikant zijn eigen ding weer wil doen. Ik maakte zoveel muziek in mijn studio en dacht op een gegeven moment, laat ik er maar eens een tekst bij schrijven. Dat was alweer drie jaar geleden en allemaal tussen de werkzaamheden door. Zo eigenwijs als hij is, leert hij zichzelf ook alle instrumenten (bas, gitaar, piano) spelen die nodig zijn voor de plaat. Dat hij wat les krijgt van zijn muzikale vrienden die vaak in de buurt zijn, maakt het er niet minder bijzonder op. Het is ook het moment dat zijn Dave Grohl-droom van meer dan 10 jaar geleden concreet vorm begint te krijgen. Voordat hij het weet heeft hij genoeg materiaal liggen voor een heel album waarvan alles door hemzelf is ingespeeld en gezongen.

Muzikale wandeling

‘These Roads’ wordt de titel van het album, onder de artiestennaam GiLL. Het is een van de liedjes van de CD en Giel vond dat wel een samenhangende titel voor het hele album. Het is geen autobiografisch album, vertelt Giel. Het komt wel vanuit mij en de verhalen zijn vanuit mij geschreven. De meeste nummers gaan over de alledaagse dingen. De liefde, dingen die tegen zitten. Alles wat je eigenlijk meemaakt op de wegen die je in het leven bewandelt. De teksten die Giel schrijft, zijn open van vorm. Het geeft de luisteraar de ruimte om zelf in te vullen hoe hij of zij het nummer interpreteert. Zo komen we op ‘I’m Alone With You’, zijn favoriete nummer. Hij schreef het in de periode van de nare wereldproblematiek zoals het terrorisme. Ik wil het er niet aanhangen, maar toen ben ik wel een beetje gaan schrijven met het idee dat we het met zijn allen moeten doen in deze wereld. We zijn allemaal anders, maar lopen op dezelfde weg.

En nu

Als je zo diep in de in de muziek zit met een studio en een school, kost het niet veel moeite om een groep muzikanten om je heen te verzamelen. Dat is wat Giel dan ook heeft gedaan met de bedoeling om het album live te gaan spelen. Als het aan hem ligt niet alleen in de clubs, maar ook op radio en TV. En als ik hem dan verder laat dromen, ziet hij zichzelf uiteindelijk op Pinkpop en Lowlands staan. Zijn glinsterende pretogen spreken boekdelen bij het uitspreken van deze droom.

giel_muziek_haarlem

Het zijn dezelfde ogen die de vraag of hij trots is op zijn project, overbodig maakt. Maar voordat deze grote stap gemaakt kan worden, wil hij eerst het publiek kennis laten maken met muziek door te gaan spelen. Denk bijvoorbeeld eerst aan een kleine clubtour die later uitgebreid kan worden. De wegen in Nederland liggen er goed bij, en als het aan HB ligt, past er met gemak een nieuwe tourbus op.

Albumrelease

Ben jij nu net zo nieuwsgierig als ik naar het live optreden van GiLL geworden, kom dan donderdagavond 1 december 2016 naar de Tuinkamer van Jaap in Het Veerkwartier in Haarlem. Vanaf 18.00 uur kun je genieten van de daghap en om 19.30 uur presenteert GiLL live zijn nieuwe album aan het publiek. Meer info over deze avond volgt nog op de site van Haerlems Bodem, Het Veerkwartier en Gill Music.

Fotografie: Kyra Sophia Kataigídes

Check hier het album van GiLL.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here