Zelf even je groente en fruit nawegen? Het bespaart je zo tien cent. Gebruikte theezakjes laten drogen op de vensterbank en hergebruiken? Zelf thuis Heineken wegtanken en je gasten Schültenbrau voorschotelen? Ja hoor, dat leerde je van je oma. Veel vreten en drinken op het terras en keihard weglopen, of afspreken dat je beste vriend jou een tikkie stuurt en dan alle vriendschapsbanden met hem verbreekt? Tja, niet sympathiek, maar het kan wel. Of vraag gewoon driehonderd keer per dag aan een willekeurig iemand op straat of je een sigaret mag bietsen die je vervolgens voor een kwartje per stuk doorverkoopt aan 16-jarige hangjongeren bij het tankstation. Het zijn geen voorbeelden van zuinigheid, maar van een vrekkig karakter. En dat siert jou als mens en Haarlemmer gewoon niet. Dat heb je eigenlijk ook helemaal niet nodig en dat weet je zelf ook wel. 

Geniet er maar van!

Beter is om gewoon te genieten van de dingen, de evenementen en expo’s die gratis zijn. Omdat het kan, omdat je nieuwsgierigheid geprikkeld dient te worden en omdat er nog mensen, organisaties en instellingen zijn die geheel belangenloos jouw blik willen verruimen en de mens willen verheffen met kunst, cultuur, entertainment en educatie, juist nu in een tijd van recordinflatie en crisis. Pluk er gerust de vruchten van!

Tien keer gratis uit

Hieronder tien gratis uitjes die je kunt ondernemen zonder dat je maag omdraait van de torenhoge entreegelden aan de deur en zonder dat je de boeken in gaat als alternatieve gothic die enkel wat tochtige undergroundkelders bezoekt waar vage plingplong-muziek gespeeld wordt. Tien gratis of bijna-gratis tips om de dag mee door te komen in Haarlem. 

1. Slachthuis Haarlem

Praktisch elk concert (hippe, aanstekelijke en soms knettervage herrie) in het Slachthuis is gratis, of kost zo goed als niks. Lekker, want, de programmering is internationaal en menig band of act staat op het punt van een fikse doorbraak in hun carrière. Wel even afzakken naar Oost, want daar ligt het Slachthuis op het snel veranderende Slachthuisterrein. Info via: https://www.facebook.com/slachthuishaarlem

2. Botermarkt op woensdag

Nog iets meepikken van oude Haarlemse anekdotes? Ga gewoon op woensdagmiddagen van 12.00 tot 17.00 uur naar de Botermarkt en laat je verrassen door de grappige spitsvondige en bijdehante vertelsels van de marktkooplui die hier al sinds jaar en dag hun tweedehands spulletjes proberen te slijten. Zeg ff hallo tegen onze stadsjutter Patrick!

3. Gratis audiogidsen voor wandelingen/rondleidingen in ons stadje

Download gratis een van de 24 audiogidsen voor rondleidingen in Haarlem op: https://www.izi.travel/nl/nederland/rondleidingen-in-haarlem. Of, als je dan toch aan de wandel bent, houd je mobiel in de aanslag, fotografeer bijzondere hotspots en maak thuis zelf een nieuwe audiotour van jouw persoonlijke stadservaringen.

4. De Dreef Exposities in Paviljoen Welgelegen

Ga naar: https://www.facebook.com/DREEFExposities/ en check wanneer de eerstvolgende Dreef Expositie geopend wordt. Ga via de Dreef door het poortje, sla rechtsaf en betreed de ingang van het oude paviljoensgebouw. Links voor de entree kun je je inschrijven op de nieuwsbrief van de provincie. Je krijgt dan eens per paar maanden een uitnodiging thuis voor de opening op een vrijdagmiddag van elke nieuwste Dreef Expositie in het paviljoen. Schrik niet van de vele senioren, die net als jij graag een gratis wijntje wegtikken bij de opening en kunnen lachen om bijvoorbeeld de moderne kunst van Hester Scheurwater.

5. Vincent Kledingwinkel

Okee, de kleding is net niet gratis, maar het scheelt niet veel. Bij Vincent Kledingwinkel aan de Zoetestraat 19 in Haarlem kun je terecht voor gebruikte kleding en huistextiel tegen zeer lage prijzen. Zoek je dus iets leuks voor een themafeest, maar je wilt het financieel wel een beetje binnen de perken houden, ga dan eens op woensdag, donderdag of zaterdag van 11.00 uur tot 15.00 uur naar Vincent. Je steunt er ook nog eens het goede doel mee.

6. Schuurcafé

Sinds vorig jaar kortte de Toneelschuur haar naam in tot Schuur. Sindsdien heeft het theatercomplex ook het aansluitende café een nieuw jasje gegeven, inclusief podium. Je kunt hier gewoon komen aanschuiven zonder een kaartje te kopen! De beste woordkunstenaars, verhalenvertellers, dj’s, singer-songwriters en andere artiesten van binnen en buiten Haarlem komen langs. Met verschillende concepten als Doorgedraaid (de de wekelijkse dj-night), Schuur Gigs, Loading Dock Café en Lettertypes heeft Haarlem er een heus performance café bij. Meer info: https://www.schuur.nl/programma/op-datum?wat=breder

7. Samen schrijvend op ontdekkingsreis

Neem niets anders dan een pen en een schrift mee. En laat vooral al je galbakkend geklaag thuis over dat er zo weinig in Haarlem gebeurt op het gebied van literatuur, poëzie en taal. Ga op 27 juni naar het Badhuis Leidsebuurt en schrijf samen met creatieve lotgenoten onder leiding van Adine Mansholt wat je hart jou ingeeft. Ga voor meer info naar: www.zittenschrijven.com of www.badhuisleidsebuurt.nl.  

8. Ga gratis jammen

Om de week op donderdagavond mag je moeder jou en je toeter met een gerust hart op straat gooien, want in het Hart Café aan de Kleine Houtweg 18 is er vanaf 21.00 uur een openbare jazz-, blues- en pop-jamsessie. De huisbands Green Sparkle en Trio JÖP nodigen je van harte uit om mee te spelen en in te haken. Zomaar, helemaal gratis. 

9. Houtnacht/Houtfestival

Op zaterdagavond 18 juni a.s. is het Houtnacht, gevolgd door het Houtfestival op zondag 19 juni. Sinds 1985 komen duizenden mensen in juni – rond de langste dag – naar de Haarlemmerhout om te genieten van een spannende mix van muziek, theater, beeldende kunst, film, eten en drinken. Het meest toegankelijke gratis festival voor iedereen blijkt al meer dan vijfendertig jaar bijdetijds en superrelevant. www.houtfestival.nl

10. Kunstcentrum Haarlem en het kleinste museum

Al meer dan vijf jaar is de vitrine van Kunstcentrum Haarlem aan de Gedempte Oude Gracht omgedoopt tot kleinste museum van Haarlem met elke maand weer een nieuwe opvallende verzameling. De bedenker van het kleinste museum is directeur Kunstcentrum Haarlem Marina Raymakers. Zij nodigt iedereen van harte uit om ook eens een kijkje te nemen in het Kunstcentrum en vertel haar gerust welke (lokale) kunstenaar absoluut niet in de huur- of koopcollectie mag ontbreken. https://www.kunstcentrum-haarlem.nl.

Kleine disclaimer

Omdat sommige podia of organisaties niet vernoemd zijn in de top 10, wil dat niet zeggen dat ze niet de moeite van het bezoeken waard zijn. Ga dus gerust ook naar de Pletterij, de Vishal, Museum Haarlem of het ABC. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here